Timisoara a primit peste 6.000 de locuri pentru admiterea in universitatile de stat. Afla cate a primit fiecare universitate in parte!


TIMISOARA. Cele patru universitati timisorene de stat au primit de la Ministerul Educatiei cifrele de scolarizare pentru admitere, anul 2012/2013. Numarul de locuri a fost impartit in functie de categoria din care face parte fiecare universitate.

Cele mai multe locuri pentru anul I le-a primit Universitatea Politehnica Timisoara pentru ca face parte din categoria I – Universitati de cercetare avansata si educatie. UPT i-a revenit 2.800 (din care 4 pentru romi) + 16 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova cu diploma de bacalaureat obtinuta in Romania + 65 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova, din tari invecinate si diaspora.

Celelalte trei istitutii de invatamant superior de stat din capitala Banatului fac parte din categoria II-a – Universitati de educatie si cercetare stiintifica.

Astfel, Universitatii de Vest din Timisoara i-au revenit 2.000 (din care 30 pentru romi) + 15 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova cu diploma de bacalaureat obtinuta in Romania + 143 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova, din tari invecinate si diaspora.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara a primit 630 (din care 2 pentru romi) + 5 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova cu diploma de bacalaureat obtinuta in Romania + 24 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova, din tari invecinate si diaspora.

Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara va avea 580 (din care 3 pentru romi) + 3 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova cu diploma de bacalaureat obtinuta in Romania + 29 locuri pentru tineri de origine romana din Republica Moldova, din tari invecinate si diaspora.

Celor 4 universitati timisorene le-au revenit peste 6.000 de locuri. Ministrului Educatiei, Liviu Pop, a emis ordinul privind repartizarea cifrei de scolarizare pentru universitatile de stat, pe ciclul de licenta, in vederea admiterii in anul universitar 2012-2013, care a fost publicat in Monitorul Oficial. Cele mai multe locuri finantate de stat le-a primit Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (4.870 de locuri), urmata de Universitatea Politehnica Bucuresti (4.750) si de Universitatea din Bucuresti (4.650).

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O stire seac si atat!
    Daca ne uitam insa pe lista locurilor repartizate in tara, surpriza!
    Avem mai putine locuri decat orase mai slab cotate – nu ma refer la Bucuresti, Cluj, Iasi!
    Astfel, UVT – 2000 locuri, Universitatea din Craiova 2900, Universitatea din Brasov 2750. E adevarat insa, ca avem acelasi numar de locuri ca si Universitatea din Galati! Asta da!
    Si iata cum „mari” profesori din Timisoara, care au condus ani la randul ca rectori sau decani si al caror nume era (sau chiar mai este!) rostit cu respect de catre unii, au reusit prin maniera in care au manageriat aceste institutii sa le duca in derizoriu! Nu dau nume! Ele sunt binecunoscute, dar din pacate…

  2. O mare aiureala acordarea locurilor dupa o clasificare care incearca sa masoare nemasurabilul si nu dupa „cerintele pietii”. Tocmai acum, cand politehnicile sunt ocolite de tineri din cauza colapsarii industriei, ne trezim cu 2800 de locuri la politehnica. Sa vedem cate vor ramane neocupate ! Prin alte parti se ocupa chiar toate locurile cu taxa !
    Discriminarea pozitiva era specifica anilor de inceput ai comunismului, prin asa-numitul numerus clausus: 5 locuri pentru fii de profesori, 10 pentru fii de functionari, 1000 pentru fii de muncitori!