TIMISOARA. Timisorenii si-ar putea amenaja gradini urbane, la marginea orasului, in care sa planteze flori sau chiar legume. Ar fi un loc numai bun de relaxare. Este propunerea unui consilier local, care sugereaza sa ne uitam mai mult la orase precum Berlin, Munchen sau Berna si ne inspiram de la ele.
Constantin Stefan Sandu sustine ca municipalitatea ar putea concesiona terenuri timisorenilor, la marginea orasului.
„Probabil ati vazut in multe orase din vest mici gradini grupate in diferite zone ale oraselor. Sunt gradini urbane, mici suprafete de teren intretinute exemplar de cei ce le au in grija, formand adevarate oaze de verdeata in mari orase. In Munchen, de exemplu, exista circa 11.000 de asemenea gradini ce au o traditie de peste 100 de ani. Terenurile au o suprafata de maximum 400 mp, sunt concesionate de la comunitate si pot fi utilizate in conformitate cu un regulament simplu, dar clar si ferm”, a explicat Stefan Sandu.
Consilierul local crede ca timisorenii ar putea cultiva flori, legume si verdeturi si chiar pot pune piscine supraterane. Sandu spune ca acest concept functioneaza in toata Europa de Vest, gradinile urbane aparand acum mai bine de 100 de ani, fiind gandite pentru muncitori.
„Au fost amenajate in jurul caselor de locuit, in jurul blocurilor care ofereau doar apartamente si se adresau celor care proveneau din mediul rural si care doreau in continuare sa-si cultive produse. Neexistand aceasta intrerupere care a existat la noi, ele au ajuns de buna traditie si in ziua de azi, in orase foarte mari precum Berlin, Munchen sau Berna, aceste gradini au ajuns, prin dezvoltarea orasului, sa fie practic oaze de verdeata in mijlocul orasului”, a mai spus alesul municipal.
Care sunt pasii ce trebuie urmati? In primul rand, explica Stefan Sandu, ar trebui identificate zonele de la marginea Timisoarei care s-ar potrivi sa fie transformate in gradini urbane. In strainatate, spune consilierul, exista asociatii care gestioneaza un grup de gradini.
„Prima data trebuie sa vedem terenurile. In zonele limitrofe exista suprafete… voi initia un proiect de hotarare. Prin faptul ca nu se permite niciun fel de amenajare extrem de costisitoare sau care sa afecteze zona, in caz de necesitate pentru diferite proiecte ale orasului, concesiunile acelor terenuri pot fi de indata reziliate. In orasele care se respecta, chestia asta nu se intampla si s-a ajuns ca orasele sa se dezvolte in jurul acestor gradini”, a completat acesta.
Oamenii ar putea face gratare in aceste gradini, insa n-ar putea locui acolo.
„Duminica dupa-masa, la un gratar, la o poveste, dar nu poti sa locuiesti acolo. Toaletele sunt amenajate afara, este doar sursa de apa, curent, cine doreste, isi poate pune panou fotovoltaic, nu muzica tare, de niciun fel. Nu se sapa pentru piscina, e voie sa faci un mic iaz, de exemplu, dar nu piscina… in general, pe dincolo, cei care ajung in posesia unei parcele de acest fel o cam au pe viata. Ea se lasa si mostenire, se preda din parinti in copii, este si o piata a acestor parcele”, a explicat Constantin Stefan Sandu.
Ideea sa ar putea fi insa mai greu de implementat in Timisoara. Este increzator insa ca demersul lui va avea succes, mai ales daca primeste semnale pozitive de la cei din Executivul Primariei Timisoara.
Pareri
Un dobitoc… la cat se fura in Ro, asta mai lipsea…gradini de zarzavat, sa aiba coloratii ce fura si apoi sa vanda in piata 🙂 . Mai bine ar da terenuri tinerilor pe Legea 15/2003, sa isi ridice o casa, etc.
Cred ca v-ati inspitat din gradinile cultivate de timisoreni la marginea orasului zona Mehala, str. Viilor si acolo parcelele se lasa mostenire,timisorenii cultiva legume si flori.
Do-mleeee Sanduuuuu se pare ca NU AI DE …LUCRU in ‘FUNCTIUNEA ‘pe care cu ajutor o primisi…PROIECTE,PROIECTE,PROIECTE ……PROPUNERI.PROPUNERI,PROPUNERI…Coboara omule,ca NOISUNTEM ROMANI[cu state vechi in a maigasi ocale de ………improproetarire gratis.Ce NU isi pot face case,piscine,.stii matali ca nu i asa Pana la urma vedem niste ZONE REZIDENTIALE DE TOT DRAGU ale BAIETILOR DESTEPTI Ce ,ar fi o surpriza? HAI domle fii serios
FOARTE BUN PROIECTUL …..DE REALIZAT IN GERMANIA….IN RO. SE VA ……MIORITIZA..