Timisoara ar putea avea, in sfarsit, Banca de tesuturi, sange si celule umane! Ce decizie a luat Guvernul Grindeanu

TIMISOARA. Ne aliniem la directivele Uniunii Europene privind bancile de sange, utilizarea terapeutica a tesuturilor si celulelor umane. Dupa ani buni de cand se discuta despre necesitatea construirii unei banci de sange, tesuturi si celule, iata ca Guvernul aloca o suma importanta pentru un asemenea obiectiv la Timisoara si in alte trei orase mari din tara: Iasi, Targu Mures si Bucuresti.

Peste 30 milioane de lei au fost alocate de cabinetul Grindeanu pentru lucrari de constructii si dotari cu echipamente pentru cele patru banci, care sunt prinse intr-un program PHARE al Ministerului Sanatatii de mai multa vreme.

CITESTE SI: Surpriza uriasa pe Aeroportul Timisoara facuta pasagerului cu numarul 100.000 al companiei Ryanair. FOTO! 

Proiectul urmareste cresterea numarului de interventii pentru transplantul de organe, tesuturi (in special piele pentru arsuri) si celule, destinat pacientilor aflati pe listele de asteptare, precum si scaderea cheltuielilor cu tratamentul unor boli cronice.

Fondurile sunt necesare lucrarilor de constructii, dotari cu echipamente ai servicii de auditare a achizitiilor, care sa asigure tratament de urgenta pentru pacientii care necesita transplant de tesuturi, evitandu-se astfel importul si amanarea riscanta a aplicarii tratamentului. Astfel, proiectul va asigura o crestere a calitatii asistentei medicale de specialitate, prin solutii terapeutice moderne, pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, care nu va mai fi nevoita sa se adreseze unor banci de tesuturi / celule si clinici specializate din alte tari.

Sumele alocate sunt destinate contractarii si implementarii componentelor necontractate din cadrul proiectului PHARE aflat in derulare.

Banca de tesuturi de la Timisoara ar putea fi gata pana la finele anului 2017 si va fi ridicata in vecinatatea Clinicii Casa Austria de langa Spitalul Judetean, terenul fiind alocat inca din 2011 de catre Consiliul Judetean Timis.

Banii vor fi alocati din bugetul aprobat Ministerului Sanatatii, prin virari de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiasi capitol, astfel: pe anul 2017 vor fi alocati 29,78 milioane lei si 0,32 milioane lei pentru 2018.

CITESTE SI: Spectacol pe cer! Vom avea cel mai mare festival de zmeie din Estul Europei, la Timisoara! Cand isi deschide portile? 

De asemenea, continuarea implementarii proiectului PHARE in Romania va armoniza activitatea in domeniul bancilor de sange, unitatilor de transfuzie din spitale si utilizarea terapeutica a tesuturilor si celulelor umane cu celelalte state din Uniunea Europeana, evitandu-se aplicarea procedurii de infringement Romaniei pentru domeniul „utilizarea terapeutica a tesuturilor si celulelor umane„. In lipsa continuarii proiectului si a unui control eficace in domeniile mentionate, relatia inter-europeana cu celelalte retele de Banci de tesuturi si celule devine imposibila, contrar Directivelor Europene. Termenul de transpunere a directivei UE privind standardele de calitate pentru activitatea de transplant de tesuturi si celule a fost 31 august 2008.

Printr-o hotarare de Guvern din aprilie 2016 au fost aprobate sumele necesare pentru contractarea şi implementarea componentelor ramase necontractate din Proiectul PHARE 2006/018-147.03.11 – Sprijin pentru autoritaţile de sanatate din Romania pentru implementarea directivelor UE privind bancile de sange – unitatile de transfuzie din spitale – utilizarea terapeutica a tesuturilor si celulelor umane. In luna august 2016, ca urmare a rectificarii bugetare a fost alocata Ministerului Sanatatii suma necesara continuarii implementarii acestui proiect. Intrucat procedurile de achizitie nu s-au finalizat pana in noiembrie 2016, pentru continuarea implementarii proiectului a fost necesara modificarea hotararii in acest sens.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.