TIMISOARA. Oficial, timisorenii parcheaza incepand din 15 martie dupa un nou sistem de parcare, numit TimPark. Nu este prea diferit de TelPark, dupa cum a recunoscut chiar primarul Nicolae Robu. Consilierii locali au aprobat noul regulament de parcare, cu cateva amendamente.
Dar cum se plateste parcarea in Timisoara, din 15 martie? Regulamentul este insa mai mult vechi decat nou si modalitatile de plata prezentate ca noi de primarul orasului erau functionale inca din anul 2007 in oras. Soferii nu stiau insa ca parcarea se mai putea plati si prin telefon, nu numai prin sms, cu tichete si abonamente.
De la 15 martie, in Timisoara, parcarea se plateste prin telefonul mobil sau cu abonament.
In privinta telefonului mobil, parcarea se achita cu ajutorul unor vouchere si prin sms, ceea ce inseamna ca nu mai exista tichetele de parcare. Mai mult decat atat, pe anumite strazi din oras nu se mai plateste parcarea, tarifele pentru zone sunt diferite, unele abonamente sunt mai ieftine si taxele de penalizare pentru cei ce parcheaza ilegal sunt mult mai mari.
In plus, noul regulament spune ca nicio masina parcata ilegal nu va fi ridicata prin dispozitia operatorului sistemului de parcare din Timisoara, adica Societatea de Drumuri Municipale, care acum se afla in plin proces de fuziune cu Societatea de Administrare a Domeniului Public. Pentru ca Serviciul de ridicare a masinilor nu mai functioneaza, specialistii din cadrul Primariei Timisoara au decis insa marirea amenzilor numite taxe de penalizare.
Asadar, incepand din 15 martie, in Timisoara exista 3 zone tarifare pentru parcare, care cuprind 163 de strazi. Orele de tarifare sunt aceleasi, de luni pana vineri, intre orele 8:00-17:00, noutatea fiind ca sambata nu se mai plateste parcare niciunde in oras.
Nu mai exista „taxa de stimulare a memoriei”
Potrivit unui amendament propus de consilierul local Ramona Olteanu, medicii si profesorii care lucreaza in cele 3 zone tarifare platesc abonament de locatar, daca prezinta la achizitionarea abonamentului o adeverinta de la locul de munca. Un alt amendament spune ca domiciliul timisorenilor care isi iau abonament de locatar nu este trecut pe abonamentul care se pune pe parbriz, pe acesta fiind trecuta doar strada pe care locuieste acesta.
Taxa de „stimulare a memoriei” timisorenilor care uita sa dea bip dupa ce parasesc locul de parcare a fost scoasa din proiectul de hotarare, gratie unui amendament aprobat de consilieri. Asadar, cine uita sa dea bip dupa ce paraseste locul de parcare este taxat pe toata ziua, fara sa mai plateasca 25% ca un fel de amenda din aceasta plata.
Cum se plateste prin BIP!
Inainte sa parcheze, soferul trebuie sa aiba un voucher, care poate fi cumparat de la chioscurile de ziare. Urmeaza mai apoi sa se inregistreze in TimPark, printr-un sms, sa lipeasca un sticker pe parbriz, si sa parcheze.
Dupa ce se da jos din masina, conducatorul auto da un bip la unul dintre numerele de telefon ce vor fi facute publice dupa aprobarea proiectului de hotarare, corespunzator zonei in care a parcat. Din momentul in care este dat acest apel incepe contorizarea si taxarea, care se opreste dupa ce soferul da alt bip, atunci cand paraseste locul de parcare, la un singur numar de telefon, valabil pentru toate zonele tarifare. Toate aceste informatii se vor afla pe noile placute TimPark ce se vor pune in oras.
Tarife pe zone
Se plateste, prin VOUCHER, 1,5 lei pe ora in Zona 1, adica cea rosie, 1 leu pe ora in Zona 2, adica galbena, si 50 de bani pe ora in Zona 3, adica cea albastra.
In ceea ce priveste PLATA prin SMS, costa 0,50 euro parcarea pe ora in prima zona, 0,35 euro pe ora in a doua zona si 0,25 euro pe ora in a treia zona. Pe toata ziua, plata prin sms este de 3 euro.
In ceea ce priveste ABONAMENTELE, raman valabile cele vechi, insa cu mici modificari la tarife. Asadar, sunt abonamente la purtator, de locatar, generale si pentru fiecare zona tarifara in parte. Persoanele cu handicap, beneficiarii OG 105/1999 si detinatorii de masini electrice pot parca gratuit, oriunde doresc in Timisoara.
Un abonament la purtator – transmisibil pentru toate zonele tarifare – costa 85,68 de lei lunar, 245,70 lei trimestrial si 897,12 lei anual. Abonamentul general costa 42,84 lei lunar, 122,85 lei trimestrial si 448,56 lei anual. Un abonament pentru Zona rosie costa, incepand din martie, 34,23 de lei lunar, 98,28 lei trimestrial si 357,84 lei anual, in timp ce pentru Zona galbena este 27,93 lei lunar, 80,01 lei trimestrial si 292,32 lei anual. Cel pentru Zona albastra este cel mai ieftin: 21,42 lei lunar, 61,74 lei trimestrial si 224,28 lei anual. Asta in timp ce abonamentul de locatar este 51,23 de lei. In ceea ce priveste parcarile cu bariere si cu acces controlat, ramane valabil tariful de 3 lei pe ora.
DA CLICK AICI CA SA VEZI VECHIUL REGULAMENT TELPARK, APROAPE LA FEL CA CEL AL TIMPARK!
Amenzi mai mari
Serviciul de ridicare a masinilor nu mai functioneaza odata cu implementarea TimPark. In schimb, pentru cei care parcheaza ilegal sunt amenzi mult mai mari decat pana acum, iar soferii se vor trezi cu rotile blocate.
Conducatorii auto care stationeaza fara abonament sau fara sa plateasca parcarea ori depasesc timpul de stationare sau nu respecta regulamentul vor fi penalizati. Taxa de penalizare, asa cum este numita in noul regulament, este de 70 de lei in cazul achitarii pana in primele 15 zile calendaristice de la data comunicarii actului de constatare al abaterii, 150 de lei incepand cu a saisprezecea zi calendaristica de la data comunicarii si de 40 de lei in cazul achitarii in primele 48 de ore de la data abaterii. Angajatii ADP controleaza ca si pana acum si filmeaza toate parcarile ilegale. Ei vor bloca rotile autoturismelor soferilor care se afla la a treia abatere si nu au platit penalizarile. Este prevazuta si o taxa de deblocare.
50% din veniturile obtinute din exploatarea sistemului TimPark vor merge la bugetul local, iar 50% la societatea care va administra domeniul public.
Noul regulament de parcare din Timisoara a fost aprobat cu 18 voturi „pentru”, 5 voturi „impotriva” si o abtinere. Doi consilieri nu au votat din cei 26 prezenti: Flavius Boncea (PNTCD) si Bogdan Herzog (FDGR). Fostul viceprimar Adrian Orza (PNTCD) s-a abtinut de la vot. Au votat „impotriva” Ovidiu Ciuhandu, Simion Mosiu, Constantin Sandu, Maria Saracan si Adelina Tirziu, adica alesii locali ai PDL. „Pentru” proiectul de hotarare au fost toti consilierii USL.
Pareri
EU NU PREA INTELEG, ADICA DACA VREAU SA PARCHEZ INTR-O ZONA CENTRALA TREBUIE SA CUMPAR VAUCER SI DUPA AIA DAU SI SMS??? PLATESC DE 2 ORI ADICA??
cica iti incarci contul dat de numarul de telefon si nr de masina cu o suma mai mare decit costul parcarii pe o ora. adica platesti o suma de bani mai mare din care se va scadea exact cite minute stationezi. problema este daca ai 2 masini…
eu nu inteleg nimic…de ce nu iasa un specialist din primarie sa ne explice ce si cum ca primarul nu prea se face inteles
E simplu …. cam aceeasi branza doar ca dispar tichetele razuibile si pentru orice parcare e necesar telefonul mobil.
inainte cei care plateau cu sms trebuia sa isi lipeasca o placinta pe parbriz. acum de ce trebuie sa lipesti din moment ce daca nu ai lipit abonamentul inseamna evident ca platesti cu sms?
deci inteleg ca cu abonamentul de domiciliu pot sa parchez oriunde din moment ce nu este trecuta adresa pe abonament?
Cu abonamentul de locatar,se va putea parca pe strada pe care locuiesti si pe strazile invecinate,nu in tot orasul.Pe abonamentul de locatar se va trece strada pe care locuiesti ,dar nu si la ce numar ca si pana acum.Abonamentul de locatar in sistemul vechi nu-ti permitea decat sa parchezi la 100 de metri de adresa.Acum poti prca si pe strazile invecinate si …atat.Ai cam inteles gresit ,legat de abonamentul de locatar.
Ne-am batut gura degeaba aici,pe Tion,etc…Macar,nenorocitilor,lasati-ne o saptamana sa ne obisnuim cu rahatul asta de parcare,nu vedeti ca lumea e derutata,pune tot felul de intrebari? Inca ceva:cu cartela PrePay nu poti trimite SMS!Iti trebuie abon.sau alt tel+o cartela!
Ce nu intelegeti? E foarte simplu: sute de camere de supraveghere, cartele ratt care trebuiesc scanate de fiecare data chiar daca sunt valabile 1 luna, parcarea doar cu telefonu. securitatea trebuie sa stie totul despre voi.
Si, nu! camerele video nu sunt pentru protectia voastra. Eu am avut p bicicleta furata, inregistrat tot de camera video si politia NU A VRUT sa miste nici un deget.
Ce se intampla cu medicii care sunt angajati la UMF si la spital? Ca daca se parcheza in zona Univ. inseamna ca abonamentul de locatar nu mai e valabil si in zona spitalului, sau cum?
Ce se intampla cu amenzile date in vechiul sistem de parcare Telpark?