TIMISOARA. Primarul Nicolae Robu continua campania de demolare a garajelor din oras. De cand a anuntat ca majoritatea trebuie puse la pamant pentru modernizarea orasului, a reusit sa dea jos doar constructiile improvizate de pe strada Podeanu. Edilul sustine insa ca Timisoara bate toate recordurile in ceea ce priveste numarul de garaje. Garaje care nu fac cinste unui oras de cinci stele.
„Spun un lucru care nu este prea popular, dar trebuie sa-l spun: intr-o anumita perspectiva de timp, garajele cam trebuie sa dispara, daca vrem un oras civilizat. Trebuie ca in locul garajelor sa avem in cartiere amenajari frumoase, locuri de joaca, spatii de odihna, spatii verzi si, desigur, masinile sa fie parcate in locuri curate, sa nu mai avem noroi, sa nu mai avem praf, sa avem in schimb vegetatie care sa ne creeze si o imagine mai placuta, sa ne dea un aer mai bun. Sunt foarte multe garaje, nici nu as putea sa va garantez ca cifra pe care am primit-o este corecta. Se zice ca ar fi circa 8.000 de garaje in oras. Se pare ca batem toate recordurile, nu am auzit sa mai fie un numar asa de mare de garaje in orase comparabile cu Timisoara. Nu e popular sa spui asta, pentru ca detinatorii de garaje vor fi nemultumiti. Ei au facut cheltuieli ca sa construiasca aceste garaje, insa sunt informat ca au fost informati ca garajele nu vor fi ceva pe termen foarte lung”, ne-a declarat primarul Nicolae Robu.
In capitala Banatului sunt mai multe tipuri de garaje: fie sunt construite pe terenul primariei, fie apartin primariei cu totul, fie sunt unele ilegale. La ultima statistica, cele mai multe erau ilegale, dupa cum ne spuneau specialistii din cadrul Primariei Timisoara.
„Sunt diverse situatii, unele garaje sunt complet ilegale si acestea trebuie sa dispara rapid, pentru intrarea pur si simplu in legalitate. E vorba, in primul rand, despre garajele din tabla, complet ilegale, si din beton. Alte garaje sunt facute din beton, cu toate autorizatiile de rigoare, pe un teren care a fost concesionat de la primarie si o clauza care spune ca in termen de 30 zile de cand primaria notifica proprietarul de garaj ca are nevoie de domeniul public, de terenul respectiv, in interes public, proprietarul de garaj il elibereaza”, ne-a dezvaluit primarul.
Reprezentantii Primariei Timisoara se chinuie acum sa demoleze garajele de pe strada Orion din cartierul Soarelui. In 2 saptamani, spune Robu, ar trebui finalizate lucrarile pe strada respectiva, asa ca si garajele trebuie demolate. Insa demolarile nu au inceput, desi proprietarii au primit notificari in urma cu cateva luni.
„Nu mai putem sta. Au avut un termen, termenul este depasit demult. Eu am lasat problema pana acum in mana viceprimarului Traian Stoia, este in resortul dansului, ma voi implica si personal, ca sa rezolvam amiabil, mi-as dori. Nu cred ca vrea nimeni sa asiste la interventii in forta pentru a putea face niste amenajari in interes public, pentru ca acele amenajari de pe strada Orion nu sunt facute pentru primar sau pentru cineva din primarie. Sunt facute pentru cetatenii Timisoarei care locuiesc in zona, care traverseaza zona”, a completat Robu.
Pana acum, spune edilul-sef, doar pe strada Podeanu s-a reusit demolarea garajelor, printr-o intelegere amiabila. Nicolae Robu ne asigura insa ca nu se vor darama garajele fara un proiect de infrumusetare a zonei in care se afla.
„Nu vom avea o campanie de demolare pur si simplu de garaje, ci cand vom ajunge cu lucrari de amenajare intr-o anumita zona, atunci vom face si demolarea garajelor. Planul meu este sa luam la amenajat absolut toate cartierele din oras. Am spus asta, inca din campania electorala din 2012, ca doresc sa facem amenajari pilot si am inceput astfel de amenajari in cartierul Soarelui si in cartierul Buziasului, si dupa ce le terminam – sigur ca pe parcursul lor vin si idei de mai bine – luam alte cartiere. A face numai lucrari pompieristic, intr-un loc sau altul, nu este o solutie pe termen mediu macar. Este o solutie de moment, in care vii sa faci ceva ce este de mare urgenta. Dar abordarea serioasa este una mai vizionara, una care priveste pe termen mediu si lung, care transforma orasul intr-un concept unitar”, a conchis Robu.
Pareri
ma mir ca un primar care a circulat prin lume nu spune nimic de solutia CIVILIZATA din vest: garaje subterane iar deasupra este spatiu verde sau chiar locuri de joaca pentru copii. nu ar fi de neglijat nici solutia deja aplicata la cluj, garaje etajate, adica cladiri de garaje intre blocuri, sute de locuri de parcare cu chirie simbolica de la primarie.
Completare la observatiile lui Rumburak.
1. Strazile blocate de masini parcate si garaje „aiurea”: normal ca doar nu o sa-si lase oamenii masinile la marginea Timisoarei (asa cum si-au lasat unii opincile nu si obiceiurile).
2. Garaje subterane/supraterane pentru riverani, la preturi de inchiriere „modice” – strict pentru riverani si nu pentru „smecherasii care vor subinchiria locurile” (asta se va putea intampla cu largul concurs al …????); este unica solutie.
Marii „ganditori” ai Romaniei” din toate „epocile contemporane” au rationalizat si numarul de masini, au incurajat garajele aiurea in toate cartierele, spre a putea apoi santaja; iesirea este doar o Timisoara moderna in care „traditionalul” central european trebuie mentinut si in paralel sa creasca o Timisoara moderna, totul bazata pe „inteligenta” celor care o construiesc.
Alfel, totul „sunt basme”.
PS nu cred ca Timisoara va avea banii necesari spre a fi facuta un mic „tigru al Europei”
Timisoara: orasul cu cele mai multe depozite de muraturi si cartofi din Europa.Ne miram de ce nu sunt locuri de parcare.rahat de soar online,cica este UN post prea scurt
Pentru un om care are obsesia ingropatului a absolut orice amenajare urbană, ma mira faptul ca lui Robu nu i-a sărit in ochi soluția asta evidenta. Iar daca aude de ea de aici, sigur nu va fi o idee buna, ca nu-i ideea lui. Narcisist orgolios.
PS. Ce dracu’ are site-ul asta cu lungimea mesajelor? Tot da erori.