Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021 se adapteaza. ‘A sosit momentul sa inventam noi forme de a fi impreuna’

TIMISOARA. Au mai ramas 9 luni pana cand Timisoara va prelua rolul de Capitala Europeana a Culturii, insa in contextul pandemiei de Covid-19, Asociatia TM2021 se vede nevoita sa se adapteze la noile realitati care pun in pericol proiectul asa cum a fost el gandit initial.

Deocamdata, suntem in stare de urgenta pentru a ajuta autoritatile si cadrele medicale sa faca fata pandemiei, spre binele nostru si al apropiatilor nostri. Spiritul comunitar, solidaritatea, spiritul civic capata noi valente prin intermediul unui termen niciodata folsit pana acum in relatie cu acestea: izolarea. Dar, suntem, cu adevarat, izolati? La o privire mai atenta, cu siguranta ca nu. A sosit momentul sa inventam noi forme de a fi impreuna, sa folosim, mai mult decat o faceam inainte, retelele de socializare, lucrul si invatatul la distanta – e-working, e-learning etc (acolo unde se poate) si sa apelam la calm si responsabilitate. Nu stim pana cand va dura aceasta situatie, dar stim ca trebuie sa supravietuim si sa trecem cu bine si de aceasta incercare, pana cind intr-o zi, lucrurile vor reveni la “normal”, spune Simona Neumann, director executiv al Asociatiei Timisoara 2021 Capitala Europeana a Culturii.

Asociatia nu sta cu mainile in san si a inceput sa regandeasca programul cultural pentru anul viitor, dar reprezentantii acesteia sustin ca va fi nevoie de implicarea tuturor pentru ca acesta sa fie un succes.

Echipa Timisoara 2021 a inceput sa lucreze la modalitatile de punere in practica a programului cultural in acest nou context. Vom face apel la partenerii nostrii cu care lucram de 3 ani in toate proiectele demarate pana acum, si la aceia noi, de a sprijini acest demers. Pornind de la sloganul Capitalei Culturale – “Lumineaza orasul prin tine!” – Timisoara este chemata in fata unei noi provocari, dar si a unei noi sanse, aceea de a dovedi ca se poate reinventa, isi poate reinventa Programul Cultural pentru anul 2021 in care componenta digitala, tehnologia si comunicatiile – dezvoltate in orasul nostru – vor juca un rol important. in acest proces va fi nevoie de participarea artistilor si oamenilor de cultura, a comunitatii IT&C, a mediului scolar si universitar, a arhitectilor, a urbanistilor, a industriilor culturale si creative, in general, a mediului de afaceri si nu in ultimul rand, a jurnalistilor, pentru a trasmite informatiile. Creativitatea tuturor va fi importanta pentru ca Timisoara sa luminieze din nou, asa cum a facut-o in momente grele ale istoriei sale„, spune Simona Neumann, director executiv al Asociatiei Timisoara 2021 Capitala Europeana a Culturii.

AICI puteti vedea mesajul integral transmis de Simona Neumann.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.