TIMISOARA. Programul Timisoara Capitala Europeană a Culturii a ajuns la final, iar primarul Dominic Fritz si presedintele Consiliului Judetean Timis Alin Nica spun la unison ca anul acesta a iesit foarte bine si ca a fost un succes.
Daca Primaria Timisoara a mers mai degraba pe evenimente multe si mai mici, cum ar fi expozitiile fie in spatii neconventionale ori in galerii de arta, ori diferite evenimente stradale in cartierele orasului, Consiliul Judetean Timis a tintit evenimente cu public numeros, cum ar fi expozitia Brancusi, expozitia Brauner sau Flight Festival ori JazzX.
”Timisoara Capitala Europeana a Culturii a fost un plin succes, un succes la care nu toti s-ar fi asteptat, nu toti au avut incredere ca o sa reuseasca acest oras sa se prezinte asa cum trebuie in fata tarii si a Europei. Suntem acum in decembrie, dupa 2000 de evenimente, peste 1 milion de participanti si putem spune ca e un succes. A fost un succes atat din prisma locala, cat si nationala si internationala. Am spus din start ca avem doua ambitii: sa redefinim cultura si arta ca un motor al dezvoltarii si ca un nou element de coalgulare si implicare in comunitate al doilea sa replasam Romania si Timisoara pe harta europeu nu doar in domeniul culturii”, a declarat Dominic Fritz.
Edilul s-a referit si la banii investiti in Capitala Europeana a Culturii.
”Intrebarea e cati bani s-au investit. Programul este multianual si sunt peste 20 milioane de euro investiti de cei 3 finantarori. Bugetul de cultura al Primariei Timisoara, fara invetitii, a fost de aproape 30 milioane de euro – aproximativ 145 milioane de lei. Cam jumatate din acesti bani au fost specific pentru acest an de Capitala Culturala”, a mai spus Fritz.
Totusi, Fritz a mentionat si minusurile pe care le are Timisoara, respectiv o sala adecvata pentru concerte.
”Nu avem o sala de concerte adecvata, Filarmonica e un fost cinematograf si nu este o sala potrivita pentru a gazdui concerte de inalta anvergura. Sunt convins ca Timisoara are nevoie o noua sala de concerte si vom lansa un concurs international de arhitectura pentru o noua sala de concerte in Piata 700”, a anuntat Fritz.
Si presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, a concluzionat ca Timisoara Capitala Europeana a Culturii a fost un succes.
”Ceea ce ne-am propus noi a fost sa implementam o viziune complementara a ceea ce si-a propus primaria. Ne-am propus sa punem accent pe evenimente care promoveaza excelenta artisitica si impactul major. Am ajuns la Lugoj cu Festivalul Enescu, la Pestera Romanesti intr-o incursiune inedita a muzicii clasice intr-o pestera. Pentru noi nu a fost ceva nou, dar pentru vizitatorii externi a fost o experienta unica. Ne-am gandit sa facem acele evenimente care sa dea o dimensiune cu adevarat europeana. Avem expozitia Brancusi- acest apogeu al programului cultural reprezinta o carte de vizita pentru Timisoara multi ani incolo. Poate ar fi trebuit sa avem mai multe evenimente de anvergura, dar cu siguranta Timisoara poate organiza si aceasta a fost doar incalzirea pentru ceea ce va urma. Am avut Flight Festival, JazzX, Festivalul Codru, evnimentele Teatrului de copii – acele papusi din Catalunia, Festivalul luminilor cu care am inceput anul si il vom incheia, am avut saptamana de tetaru care a culminat cu Gala Uniter, Festivalul Enescu, Festivalul Eurothalia, festivalul de tetaru, iar la final las cele mai importante chestiuni, expozițiile de inalta tinuta de la Muzeul de Arta – Victor Brauner, Paul Neagu și Constantin Brancusi”, a declarat Alin Nica.
In ceea ce priveste vizitatorii, anul acesta 1,3 milioane de oameni fost prezenti la evenimente, insa numarul turistilor nu a depasit 850.000, sustin cei implicati in organizare.
”In acest an ce s-a schimbat este ca Timisoara a fost foarte vizibila si am facut un pas spre ceea ce ne dorim, si anume ca Timisoara sa fie o destinatie prestigioasa. Ma bucur ca am reusit sa atragem la evenimente peste 1,3 milioane de vizitatori. Peste 850.000 au fost vizitatori externi din cei 1,3 milioane. Numarul de innoptari a depasit cifra de 800.000. Anul 2023 este inca un an atipic, Europa a avut de infruntat criza economica si razboiul de la granita Romaniei. Timisoara a devenit o destinatie de relaxare, am inceput cu dreptul, am adus un public e meritul colegilor nostri si a timisorenilor care s-au comportat exemplar”, a declarat Simion Giurca, presedinte al Asociatiei pentru Promovarea Timisoarei.
Pareri
Capitala culturala europeana si orasul a aratat ca Vietnam1970…Incompetenta maxima!
Un lucru este cert !
Să spui că Gradina zoologică verticală usr-istă a fost un succes, ori esti tâmpit, ori vrei să jignești cetățenii acestui oraș!
Eu sunt unul dintre cei 800 de mii de turiști care au ajuns la Timișoara special pentru expoziția Brâncuși. Nu știu restul orașului, dar centrul mi-a plăcut foarte mult, spații largi, clădiri renovate/restaurate, restaurante chic, oameni amabili. Așa că nu îi înțeleg pe pricinoșii care fac comentarii negative. Mi-a plăcut Muzeul de artă în integralitatea lui. Catedrala. Promenada. Asta în condițiile în care în ziua respectivă a plouat, a fost frig, am avut chiar și câteva minute de piatră. Aveți un oraș frumos! Prețuiți-l și continuați să-l puneți în valoare.
Asta va arata care suint standardele acestor imbecili care conduc destinele acestui oras si nu numai… E vina noastra. Era o vreme cand eram uniti impotriva acestor imbecili, se strangea lumea si demonstra. Incet, incet nu mai deranjeaza pe nimeni…