Timisoara, capitala europeana automotive

TIMISOARA. Timișoara este, în perioada 26 – 28 octombrie 2022, capitală europeană automotive, prin găzduirea, de către Universitatea Politehnica Timișoara, a celui de-al XVII-lea Congres European Automotive – EAEC – MVT 2022, eveniment organizat în colaborare cu SIAR – Societatea Inginerilor de Automobile din Romania, ce reunește cei mai reputați specialiști în domeniu din țară și din străinătate.

EAEC (European Automobile Engineers Cooperation), organizaţia europeană a societăţilor naţionale pentru ingineria automobilului, fondată în 1984, reunește reputați specialiști în domeniul automotive, atât din mediul universitar, cât și din industrie.

Potrivit cutumelor, fiecare organizator al congresului EAEC personalizează dezbaterile, iar Universitatea Politehnica Timișoara a propus, pentru acest an, ca prezentările să se încadreze în următoarele teme: Motoare, Vehicule și Transporturi (MVT).

Deschiderea festivă a evenimentului, prezidat și moderat de prof.univ.dr.ing. Liviu Mihon, de la Facultatea de Mecanică a UPT, ce a reunit specialiști din marile centre universitare ce oferă programe de studiu în domeniul automotive din țară și din străinătate, a avut loc miercuri, 26 octombrie 2022, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, Bd Vasile Pârvan nr. 2B.

Cuvântul de salut al conducerii Universității Politehnica Timișoara a fost adresat participanților la congres de către prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prorector al instituției, care s-a declarat onorat de faptul că universitatea a fost aleasă pentru găzduirea evenimentului, acesta fiind o recunoaștere a prestigiului de care se bucură Politehnica timișoreană pe plan național și internațional, atât pentru latura educațională, cât și cea de cercetare.

Tot în cadrul deschiderii festive, decanul Facultății de Mecanică a UPT, prof.univ.dr.ing. Virgil Stoica, a adresat salutul său participanților, mulțumindu-le pentru prezența la eveniment, prof. Günter Hohl, președintele EAEC, a prezentat un scurt istoric al organizației, dar și evoluțiile din ultimul timp în domeniul industriei auto, Nicolae Burnete, președintele SIAR, a prezentat ultimele rezultate ale cercetărilor în domeniul auto, felicitându-i pe organizatori pentru faptul că au reușit să reunească cei mai importanți specialiști din domeniu, iar Corina Sandu, de la Virginia Tech, dar și președinte al ISTVS (International Society for Terrain-Vehicle Systems), a vorbit despre cercetările în domeniul vehiculelor de teren, un domeniu mai larg ce reunește de la vehicule utilitare până la cele folosite pentru explorare, chiar și pe alte planete.

Nu în ultimul rând, prezentările în plen au fost deschise de academicianul Ion Boldea, de la Universitatea Politehnica Timișoara, care, în cadrul prezentării cu tema „Automotive electric propulsion systems: recent progress”, a vorbit despre viitorul mobilității, dat și despre etică în dezvoltarea tehnologiei.

Ulterior au fost prezentate lucrări pe cele șapte secțiuni ale congresului: Advanced Powertrain and Propulsion, Automotive Design and Testing, Terrain Vehicles, Advanced Engineering Methods, Materials, Automotive Technology and Maintenance, Road Safety și Mobility of Things.

Congresul EAEC MVT – 2022 a fost și locul de întâlnire pentru tinerii studenți (membrii SIAR juniori) în Congresul lor internațional, dar și în cadrul concursului profesional de inginerie auto „Profesor ing. Constantin Ghiulai”, pe următoarele secțiuni: Dinamica vehiculelor – ediția a VIII-a; Automotive CAD -CATIA – ediția a 5-a.

Întregul eveniment a beneficiat și de sesiuni tehnice, prezentate de companii, care au venit cu standuri de prezentare, de o expoziție de automobile care a reflectat, prin mașinile de epocă, dar și ultimele modele de mașini electrice, evoluția domeniului auto, precum și de o prezentare a mașinii de Formula Student a UPT Racing Team.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.