Timisoara – cel mai prafuit oras din Romania. Primaria trebuie sa inceapa sa spele urgent strazile!

Praf ca in Timisoara nici la Bucuresti nu exista, spune comisarul regional al Garzii de Mediu, Silviu Megan. Anul trecut, pe Calea Sagului si in Aradului, depasirile indicatorilor de praf in atmosfera au fost enorme.

UE admite maximum 7 depasiti pe an, or in Timisoara indicatorii au ajuns la peste 50 de depasiri!

Statiile de monitorizare ale calitatii aerului din Calea Sagului si Calea Aradului au aratat cat de prafuit este orasul. Anul trecut, desi nivelul maxim admis de depasiri pe an intr-un oras european este de 7, in Calea Sagului au fost 51, iar pe Calea Aradului, 40 de depasiri. Sanctiunea aplicata de Garda de Mediu pentru Primaria Timisoara a fost un avertisment, dar si acesta este grav, conform comisarilor de mediu.

„Vor fi din nou probleme in acest an daca nu vom convinge Primaria sa spele acum strazile. Pe strazi este praf, iar maturarea nu ajuta la nimic. Nu inteleg cum in alte mari orase din Romania nu este atata praf. Nici la Bucuresti nu sunt asemenea depasiri la indicatorul PM 10. Praful putea fi colectat o data cu zapada adunata la marginea strazii, pentru ca s-au strans gramajoare. Primaria nu a avut fonduri si pentru colectat zapada, iar acum praful sta colectat la marginea bordurii”, a declarat Silviu Megan.

Marian Eperies, prim comisar la Garda de Mediu Timis, a precizat ca pentru depasirile la indicatorul PM 10 – pulberi de praf, administratia locala a primit avertisment, cu gandul ca autoritatile s-au implicat, dar nu s-au rezolvat toate problemele. In plus, s-a mers pe varianta avertismentului pentru ca banii de amenda mai bine ar fi folositi pentru remedierea problemelor.

„Pentru 2011, se stiu problemele in amanunt, pe fiecare strada. Saptamanal au loc actiuni de verificare a zonelor cu risc. Primaria Timisoara a cerut un ragaz pana in aprilie pentru ca lucrarile pe care le vor incepe sunt ample. Dupa 1 mai, vom mai face o analiza la sange. Am mai dat si noi amenzi anul trecut, agentilor economici, firmelor care au lucrat la drumuri. Si Primaria a aplicat sanctiuni, dar trebuie sa si controleze ce fac firmele daca tot dau autorizatii”, a spue Eperies. Un motiv pentru care praful sufoca Timisoara este ca municipalitatea face lucrari ample in aceleasi zone, in paralel.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Astazi in oras se simtea praful si in nas si in ochi si se si vedea; problema nu sta numai in maturat (desi din pacate se matura de mantuiala doar pe cateva strazi centrale); trebuie rezolvate multe probleme: nisipul cu care se da iarna pe drum, in loc de solutii ecologice, strazile sparte, zonele asa zise verzi, de fapt pamant care se scurge pe strada, masinile mari care traverseaza orasul si mai presus de toate, lipsa de interes a edililor…Cand lipsesc di Timisoara cateva zile si revin, ma izbeste aspectul trist, gri, prafos, al orasului nostru, fost al florilor…

    • Ai dreptate, spatiile verzi sunt de fapt pamant fara vegetatie pe marginea drumurilor secundare, iar intre blocuri, acestea sunt locuri de parcare ptr masini. In zona in care locuiesc, cam jumatate din masini sunt parcate pe pamant iar acesta este dus peste tot cu rotile, dar asta e nu doar din cauza lipsei locurilor de parcare ci si din cauza ca tot omul vrea sa aiba masina sub nas. Dupa ploaie de exemplu, daca ies din casa cu pantofii curati, este imposibil sa sa merg 100 m fara sa fiu deja plin de noroi iar asta a cam devenit ceva obisnuit in mai tot locul in cartierele de locuit.

      • Este manifestarea lipsei de civilizatie din partea siferilor care parcheaza si pe spatiile verzi amenajate (nu numai pe cale nelucrate). In P-ta Crucii, in seara de Invierea Domnului (Paste) toti cocalarii cu gipane si be-em-ve-uri „parcheaza” pe spatiile verzi ingrijite de batranele din zona. S-ar baga cu be-em-ve-ul pana la altar daca ar incapea pe poarta. Normal ca tot pamantul din spatiile verzi de langa carosabil este carat pe asfalt, se usuca si apoi se marunteste si ne intra pana in … koor. Dar problema este a POLITIEI RUTIERE si a POLITIEI COMUNITARE care ar trebui sa aplice amenzi celor care parcheaza sau circula PE LANGA ZONELE CAROSABILE. Inca putin si masinile vor fi parcate si vor circula si prin parcuri. Intreb si eu : CE FACE POLITIA RUTIERA SI POLITIA COMUNITARA ???????????

  2. Niciun ragaz pt PRIMARIA TIMISOARA ! Sa iasa cu totii din birouri si sa puna mana pe matura, altfel PEDEAPSA CU MOARTEA ! Asa cum fac ei cu noi daca stiu care este situatia.

  3. Nu vedeti ca ei lupta pentru titlul de Capitala Culturala Europeana. Cica ar fi invitat parlamentari si lideri ai partidelor politice din zona sa semneze ANGAJAMENTUL de sustinere a candidaturii pentru titlu. Asta cu gandul la Pta Unirii care sa fie centrul cultural pe langa cel istoric, pentru a creste si mai mult chiria la terasele din zona. Mai vor spectacole pe bani grei acolo si tot felul de evenimente culturale pentru atmosfera ambientala a teraselor. Mai sunt cateva cladiri nereabilitate termic pe banii nostri, au desfiintat farmacia. In schimb avem un WC public fara taxa… gratis! Ce va legati de praful din oras poate devenim CAPITALA EUROPEANA A PRAFULUI…

  4. E critic!!! Praf pe care cu toti il respiram…Tuturor cei ce construiesc/demoleaza, corect sa existe taxa de praf avis Garzi de Mediu!!! Fonduri Europene exista – panouri care sa retina praful de ce nu se implementeaza un proiect de genul!
    Maturatori de pe strazi pe langa praful strans…un sfert se intorce in atmosfera.
    Timisoara este printre cele mai poluate orase in privinta prafului…sper sa nu existe prea multi dintre noi sa avem de suferit in privinta sanatatii!!!