Timisoara conduce detasat intr-un top national in care Bucurestiul nici macar nu apare. In ce domeniu suntem fruntasi?

De multe ori, Bucurestiul conduce in diverse topuri nationale, dar exista si domenii in care, paradoxal, capitala nici macar nu apare. Daca este vorba despre o viziune potrivita a investitorilor din vestul tarii sau despre o situatie care s-ar putea sa nu ne avantajeze, este greu de spus. Cert este ca Timisoara este orasul din Romania cu cele mai mari proiecte de spatii industriale in constructie.

Timisoara are cea mai mare suprafata de spatii industriale in constructie, respectiv 65.300 metri patrati, in doua proiecte a caror livrare este prevazuta pentru prima parte a anului, in timp ce in Bucuresti dezvoltatorii nu au in derulare nicio astfel de investitie, potrivit incont.ro

„Livrarile din Timisoara nu vor afecta rata de ocupare a stocului din oras avand in vedere ca ambele proiecte sunt deja pre-inchiriate, unul catre Continental (45.360 metri patrati) si celalalt catre TT Electronics (20.000 metri patrati). In Bucuresti nu exista niciun proiect in constructie, cu toate ca investitii totalizand aproape un milion de metri patrati sunt planificate si ar putea fi activate odata ce piata va continua sa creasca sau vor avea pre-inchirieri”, arata raportul companiei de consultanta imobiliara.

Timisoara a atras de altfel si cele mai multe contracte noi pentru spatii industriale anul trecut, cea mai mare tranzactie de inchiriere fiind cea prin care compania germana Elster Rometrics a pre-inchiriat 7.000 de metri patrati in Timisoara Airport Park.

Totusi, pe partea de investitii, cea mai mare tranzactie inregistrata anul trecut a fost preluarea de catre grupul P3 a Europolis Logistics Park din Bucuresti (cel mai mare parc industrial din Romania, 215.000 metri patrati, plus teren adiacent) de la grupul austriac CA Immo, pentru o suma estimata la 120 milioane de euro.

„Aceasta tranzactie duce totalul tranzactiilor cu proiecte industriale de anul trecut la 193 milioane de euro, in urcare spectaculoasa fata de 2013”, mentioneaza sursa citata.

Consultantii Cushman apreciaza ca pe piata exista mai mult optimism, cu un nivel crescut al cererii, dar cu o oferta redusa de proiecte disponibile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Obiectivele trebuie dezvoltate intre Timisoara si Arad, cu finalitate, unirea fortelor economice a celor doua orase, ca replica la puterea economica a Bucurestiului. Fata de Bucuresti, dezvoltarea durabila, ulterior ar fi asigurata de plasamentul mai bun al Timisoarei fata de Occident. Toate caile rutiere si feroviare dinspre si spre Occident (de care depindem cu totii) trec pe aici, iar pana la Bucuresti se pierde mult la transport si din eficienta economica. Trebuie sa ajungem sa-i vamuim si sa le luam fata la mitici.