Timisoara depaseste Clujul pe piata imobiliara. Se vand tot mai multe apartamente. La alte preturi, insa

TIMISOARA. Orasele principale din vestul tarii devin tot mai atractive la inceputul lui 2024 pentru cei interesati de o achizitie, iar Timisoara pare sa atraga mai mult ca niciodata privirile cumparatorilor si micilor investitori depasind prin mai multi indicatori inclusiv una dintre cele mai puternice piete rezidentiale din Romania – Cluj-Napoca.

CITESTE SI: Bozankaya vrea sa aduca la Timisoara si 33 de troleibuze cu 26 de milioane de euro. Inca o firma ii face concurenta. Pe ce linii vor merge noile mijloace de transport

Oradea castiga tot mai mult teren, inclusiv in contextul investitiilor publice semnificative facute aici in ultimii ani. Orasul Arad avanseaza, la randul sau, in special in materie de costuri pentru cumparatori, dar chiar si in aceste conditii apartamentele continua sa fie ieftine in raport cu cele disponibile in celelalte orase din regiune.

Exista o competitie nedeclarata intre locuitorii oraselor din Banat si Ardeal, inclusiv atunci cand vorbim despre imobiliare. Paradoxal, dezvoltatorii si proprietarii timisoreni ofteaza uitandu-se spre Cluj-Napoca. In egala masura, cumparatorii clujeni pot doar visa sa obtina preturile din Timisoara. Aradenii au un complex in fata Timisoarei, iar Oradea doreste sa devina o alternativa mai ieftina si cu randamente mai bune pentru investitorii care iau in vizor Cluj-Napoca. Desi toate aceste orase au multe in comun din punct de vedere economic, iar nivelul de trai este comparabil, exista discrepante foarte mari pe piata rezidentiala, cea mai evidenta in privinta preturilor. in Timisoara, unde se castiga cel putin la fel de bine ca in Cluj, apartamentele (cumulat segmentul nou cu cel vechi) sunt cu 43% mai ieftine, astfel incat la pretul mediu solicitat in Cluj-Napoca poti achizitiona o locuinta premium”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Iata, pe scurt, principalele caracteristici ale celor mai importante piete rezidentiale din vestul tarii la inceputul lui 2024:

• Timisoara atrage cel mai mare interes din partea cumparatorilor care vor sa achizitioneze apartamente, depasind la acest capitol Cluj-Napoca. Preturile se mentin usor sub media nationala, lucru rar intalnit in cazul principalelor piete rezidentiale din Romania. Anul trecut, Timisul s-a clasat pe locul al patrulea in topul judetelor unde s-au vandut cele mai multe imobile, cu un pas in fata Clujului.
• Cluj-Napoca nu este doar cel mai scump oras din vestul tarii pentru cei care vor sa-si cumpere un apartament, ci si cel mai scump din Romania, iar preturile continua sa creasca. Anul 2024 abia a inceput, iar pragul de 2.600 euro/mp util a fost depasit, un record la nivel national. Vestea buna pentru locuitori este ca aici gasesti in continuare cele mai multe oportunitati de angajare, dupa cele disponibile in Bucuresti. Vestea proasta este ca oferta de locuinte disponibile la nivelul pietei rezidentiale se restrange tot mai mult, fapt ce poate duce la noi majorari ale preturilor locuintelor in 2024.
• Oradea avanseaza considerabil, iar preturile solicitate pe plan local pentru apartamentele scoase la vanzare incep sa rivalizeze cu cele din Timisoara, chiar daca piata este mai restransa. Procentual, scumpirile le depasesc pe cele din Cluj-Napoca. Investitiile au fost semnificative pe plan local, iar autoritatile anticipeaza ca vor avea bugete importante de cheltuit si in 2024.
• Arad ramane un oras mult mai accesibil pentru cumparatori fata de Cluj-Napoca, Timisoara si Oradea. In ciuda avansului substantial din ultimul an, preturile apartamentelor se mentin mult sub media inregistrata la nivel national. Numarul tranzactiilor realizate cu imobile este destul de ridicat.
• Aproape 10.000 de potentiali cumparatori si-au cautat, luna trecuta, un apartament in Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea si Arad, conform specialistilor in imobiliare.

Timisoara vs Cluj-Napoca – lupta orgoliilor

Apartamentele din Timisoara au atras, la inceputul acestui an, cu 18% mai multi cumparatori fata de cele din Cluj-Napoca. Interesul pentru acestea ar putea fi motivat inclusiv de preturile mult mai bune practicate in orasul de pe Bega.

Aproximativ 4.600 de potentiali cumparatori si-au cautat, in ianuarie, un apartament in Timisoara pe Imobiliare.ro. In acelasi interval, circa 3.900 de potentiali cumparatori si-au orientat cautarile catre apartamentele din Cluj-Napoca.

In medie, proprietarii si dezvoltatorii din Timisoara scot la vanzare apartamentele cu un pret de 1.518 euro/mp util, cu doar cativa euro mai ridicat fata de media nationala care se situeaza in jurul valorii de 1.510 euro/mp util. La inceputul anului trecut, cumparatorii plateau cu 4% mai putin.

Locuintele disponibile pe segmentul nou, deci finalizate dupa anul 2020, au inregistrat majorari mult mai semnificative ale preturilor, cu circa 10%, in acelasi interval de timp. Pret mediu solicitat, in cazul lor, ajunge la 1.795 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Cumparatorii care sunt interesati, in schimb, de locuintele din Cluj-Napoca trebuie sa se astepte sa plateasca mult mai mult pentru a le achizitiona. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile pe plan local este cel mai ridicat din intreaga tara, luna ianuarie marcand atingerea unui nou record. Acesta a ajuns la 2.640 euro/mp util, fiind astfel cu 10% peste nivelul inregistrat in perioada similara a lui 2023.

Cu toate ca apartamentele situate in blocuri vechi se vand la preturi mai mici decat cele aflate in cladiri construite dupa 2020, avansul aparut la nivelul preturilor a fost in cazul lor mult mai consistent.

Chiar daca vedem preturi mult mai mari in Cluj-Napoca fata de Timisoara, locuitorii beneficiaza si de unele avantaje. Circa 4.100 de locuri de munca noi au fost disponibile pe plan local la inceputul lui 2024, conform datelor eJobs. Gasim, astfel, aici cele mai multe noi oportunitati de angajare, dupa cele existente in Bucuresti. Judetul Timis, in schimb, se pozitioneaza pe locul al cincilea in top, dupa Iasi si Ilfov.

Pe de alta parte, angajatii din Timis sunt mai bine platiti fata de cei din Cluj, castigul lor mediu net lunar fiind al doilea cel mai mare din tara, dupa cel inregistrat in Capitala, arata cel mai nou raport Review & Trends lansat eJobs. Astfel, daca un salariat din Bucuresti obtine, in medie, lunar 5.000 de lei, un angajat al unei firme cu sediul in Timis castiga 4.700 de lei. Salariatii din Cluj se pozitioneaza pe locul al treilea, cu un castig mediu net lunar de 4.500 de lei.

Judetul Timis se mentine cu un pas in fata Clujului si in privinta tranzactiilor care au ca obiect case, terenuri sau apartamente, potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). In 2023, au fost vandute 29.530 de imobile pe piata locala, judetul fiind al patrulea la acest capitol din tara, dupa Bucuresti, Ilfov si Brasov. Judetul Cluj s-a aflat pe pozitia a cincea in clasamentul national cu circa 29.330 de imobile vandute.

Oradea si Arad, poli secundari de dezvoltare in vestul tarii. Investitii considerabile si scumpiri semnificative ale preturilor la inceputul anului 2024

Chiar daca piata rezidentiala este mai restransa in Oradea, cererea se mentine la un nivel bun, iar preturile cresc accelerat ajungand sa rivalizeze in ultima perioada cu cele solicitate in Timisoara. Procentual, insa, scumpirile le depasesc pe cele intalnite in Cluj-Napoca.

Aproape 1.000 de potentiali cumparatori si-au cautat, in ianuarie, un apartament in Oradea pe Imobiliare.ro. Daca la inceputul anului trecut proprietarii si dezvoltatorii solicitau un pret mediu la vanzare de 1.322 euro/mp util, in prima luna din 2024 acesta a ajuns deja la 1.500 euro/mp util. Discutam, astfel, despre o majorare cu aproape 14% in 12 luni, in timp ce in Cluj-Napoca s-au putut observa scumpiri cu circa 10% in acelasi interval de timp. Avansul este, totodata, unul dintre cele mai semnificative inregistrate in randul marilor centre regionale analizate de Imobiliare.ro.

Orasul devine tot mai atractiv in contextul investitiilor realizate pe plan local de-a lungul ultimilor ani, in mare parte din fonduri europene. Noi investitii sunt asteptate si in 2024, bugetul previzionat fiind de circa 2,1 miliarde de lei, cu cele mai mari alocari dedicate domeniului infrastructurii, conform informatiilor prezentate recent de Consiliul Judetean Bihor. Trenuri metropolitane, achizitia de autobuze electrice si dezvoltarea zonei din vecinatatea aeroportului, toate sunt deja pe lista autoritatilor.

Preturi mai mari platesc si cumparatorii din Arad. Un avans cu aproape 2% a putut fi observat in ianuarie 2024 fata de ultima luna a anului trecut. Daca ne raportam la intervalul similar din 2023, avansul este unul mult mai consistent, cu aproape 8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pretul mediu solicitat la ora actuala pentru apartamentele din Arad a ajuns la 1.077 euro/mp util. in ciuda scumpirilor, apartamentele se vand cu mult sub media de pret inregistrata la nivel national, de 1.510 euro/mp util.

Judetul Arad s-a dezvoltat semnificativ in ultimii ani, atragand investitii importante din domeniul privat pe segmentul logistic. Una dintre principalele firme de curierat din tara si-a deschis aici primul hub international dedicat e-commerce-ului, unul dintre marii producatori de materiale de constructii a deschis o noua statie de agregate pe plan local, iar de curand s-au primit, tot aici, aprobarile pentru lansarea celui mai mare parc fotovoltaic din Romania.

La evolutia segmentului rezidential s-au implicat mai multi dezvoltatori prezenti si in alte centre regionale mari ale tarii, precum Cluj-Napoca, Timisoara sau Brasov. Oferta ramane insa una destul de limitata, motiv pentru care cererea se mentine, de asemenea, la un nivel mult mai jos fata de cea aferenta orasului Oradea.

In materie de tranzactii, judetul Arad a ocupat, potrivit datelor ANCPI, abia locul al 13-lea anul trecut cu aproape 14.500 de imobile vandute, in timp de judetul Bihor s-a clasat pe locul 8 la nivel national cu circa 18.300 de imobile vandute.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. de la POTENTIALI la CUMPARATORI e cale lunga. Varza de cuvinte fara sens.

  2. salariile is mai mari in Cluj

  3. Daca-ti faci tu caramida manual si o arzi in cuptor primitiv , in doi ani termini o casa. Daca faci din lemn sau pamant in patru luni e gata. Daca muncesti la corporatie, trebuie sa muncesti 30 de ani pentru un apartament de 50mp.
    Sistemu e in asafel gandit incat sa te mentina sclav. totul e gandit pentru asta: inghesuit toti oamenii in sase orase sa fie aglomerat, legislatia care-ti pune bete in roate sa depinzi de ei, indoctrinarea care te face sa crezi ca e pentru binele tau, sistemu de ‘invatamant’ care te indobitoceste, mancarea si v care te fac lgbtist, impozitele prin care ti se fura 80% din munca.

    • Daaa, si pentru lut pentru caramida nu trebuie decat sa te apleci, iar lemn pentru ars caramida si construit casa creste in padure gratis si vine pe rau singur, nici transport nu-ti trebuie. In plus casa se face numai din caramida, alte materiale nu-ti trebuie, arata perfect rustic, spre deosebire de apartamentele alea de sclavi. De casa de pamant nu vreau sa discut. Am vizitat una absolut superba, unde nu ploua niciodata. Dar aici e mai altfel.
      Nu te pune nimeni sa stai in orasele de sclavi corporatisti. Poti sa stai intr-un catun din creierii muntilor, daca ai ce face si din ce trai pe acolo. Si, cu exceptia unor exemple notabile, viata la sat nu e ce spune propaganda pe stil vechi. Satele dezvoltate, nu din coincidenta, sunt de fapt suburbii de orase mari, care beneficiaza de locuitori instariti, pe langa conduceri cu viziune, si de pind prea putin de agricultura de subzistenta.
      In ce priveste LGBT-ul, care banuiesc ca trebuia sa fie concluzia finala a aberatiilor insirate si tinta (politica) a mesajului, tot aud ca va trebui sa fim cu totii LGBT cateva zile pe luna, dar nu stiu cand se incepe… Oricum, daca obisnuiati sa faceti vacante in Grecia, s-a terminat cu traiul bun in tara ortodoxa.

  4. Nu mai știți să folosiți cuvântul „decât”? Mai nou orice comparație se face folosind „față de”, chiar și acolo unde este greșit.
    Exemplu: „angajatii din Timis sunt mai bine platiti fata de cei din Cluj” – in loc de: „angajatii din Timis sunt mai bine platiti DECÂT cei din Cluj”
    În rest, un articol cu statistici despre căutări pe net. Puține date concrete.
    Piața imobiliară din Oradea e mai mică decât (nu față de) cea din Timișoara, care e mai mică decât cea din Cluj-Napoca – ca valoare/mp. Exact așa e și cu salariile.
    Dacă luăm la nivel de județ, Timișul e peste Cluj.
    Dar sunt amestecate numere cu procente, începe sa scrie despre orașe dar termină cu județe…

  5. Este absolutb normal sa se caute/cumpere mai multe apartamente acolo unde sunt mai ieftine, atata vreme cat intre Timi;oara si Cluj nu e cine stie ce diferena atat dpdv al nivelului de trai cat si , evident, dpdv al salariilor. Lumea se astepta la o mica criza financiara in 2023, ceea ce nu e exclus in 2025. Momentan, vorba lui Tiriac, romanii au bani din moment ce el a avut nevoie de o ora jumatate sa ajunga la o conferinta. Toate strazile sunt pline de masini si lumea se plange ca benzina e scumpa, dar nu renunta la masini. Sa vedem ce se intampla dupa alegeri. Dupa parerea mea, atata vreme cat avem deficitul cel mai mare dintre tarile UE, peste 6%, fata de 3% cat cere ue, vor veni macar 2-3 ani grei. Daca nu am fi in ue tara asta ar fi intrat in incapacitate de plata, adica ar fi buna de scos la mezat. Bugetari multi cu salarii mari, parlamentari multi cu salarii mari si pensii speciale, asta ca sa nu amintesc de ceilalti bugetari ( politia vreo 150 000 cu jandarmerie cu tot, armata vreo 100 000, apoi justitia si alte structuri sri, sts etc ) care nu numai ca au salaii mari ( comparativ cu cei din domeniul privat), dar si ies la pensie la varste cand ar trebuisa fie cei mai buni ( 48-52 de ani) si cu ce pensii….speciale. Toate astea trebuie platite de undeva. Cum veniturile nu acopera cheltuielile trebuie ca statul sa se imprumute de pe piata externa la dobanzi mari, mai mari decat dau ei cand se imprumuta de la romanasii nostri caraora le dau dobanzi sub rata inflatiei. De pe pietele externe se imprumuta cu 9-10% la euro, adica dublu fata de inflatie in zona euro. La noi inflatia, pe instite, este probabil creo 10%, dar dau dobanzi de 6 %, atat bancile cat si statul prin Tezaur/Fidelis.

  6. Povesti. Pretul real este altul nu cel copiat de la notar

  7. Pretul ridicat din Cluj are doua explicatii: oferta limitata si suprafata medie mica a unui apartament.

  8. Aaa, asa se explica de ce sint tot mai multi cu numere de CJ pe strada…acum e clar, eram usor ingrijorat, unde dorm, unde fac dus, etc….

  9. Informatiile furnizate nu sunt cele reale. În primul rând aici vorbim de cifre ale unui portal imobiliar, nicidecum de întreaga piata. In plus, prin acest portal se poate urmări cel mult intenția de vanzare/cumpărare. În al doilea rând, cand se vorbește de nivelul veniturilor se iau în calcul informatii de pe un portal de locuri de munca, din nou, fără legătură cu nivelul real al cifrelor. Sa nu mai spunem de afirmația cum ca Clujul ar fi in vestul tarii.
    Orgoliile sunt mari, mai ales pentru bănățeni (nici cu clujul nu mi-e rusine). Piata imobiliara din Timis este clar in crestere, pe de o parte datorita veniturilor peste medie din zona, dar un mare avantaj il reprezinta si suprafețele mari pe care încă se mai poate extinde orasul, în contrast cu Cluj Napoca. Pretul mai mare de le Cluj nu ar trebui să fie un scop dorit de timișoreni.