Timisoara este inabusita de praf. Cat de mult ajuta spalatul strazilor?

Incet, dar sigur, Timisoara se sufoca… Spalarea strazilor reduce din impactul pe care pulberea fina o are asupra masinilor, cladirilor si, bineinteles, asupra oamenilor, dar limitele legale sunt depasite luna de luna!

Patru statii de verificare si analiza a calitatii aerului exista in Timisoara si alte trei in judetul Timis. in orasul de pe Bega, oras de campie, aflat intr-o continua dezvoltare, cu santiere de constructie impartite in toate zonele, limita de 50 de micrograme de particule de praf este depasita constant – standardul PM10 (praf alcatuit din particule cu un diametru de mai putin de 10 microni) este de 50 de micrograme/metru cub/zi.

Potrivit legislatiei, echipe ale Garzii de Mediu, Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, Politiei Locale, Primariei Timisoara si alte institutii trebuie sa identifice si sa verifice cauzele care duc la producerea prafului in oras si sa intervina in caz de nevoie. Cum intervin? Cu sanctiuni ce pornesc de la avertismente si amenzi si pot ajunge la incetarea activitatii firmei care cauzeaza toate neplacerile.

„In cursul anului 2011, in cazul indicatorului pulberi in suspensie PM10, la statia TM-1 (statie de trafic – Calea sagului) s-au inregistrat 64 depasiri  ale valorii limita, iar la statia TM-5 (statie de trafic – Calea Aradului) s-au inregistrat 56 depasiri (Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator, prevede in cazul indicatorului pulberi in suspensie, a nu se depasi media zilnica mai mult de 35 de ori pe parcursul unui an calendaristic)”, ne-a spus Georgeta Titan, Consilier superior compartiment Proiecte si Relatii Publice in cadrul ARPM Timisoara.

Ea a adaugat ca in luna ianuarie 2012, nu s-a inregistrat nicio depasire a valorii limita, pe cand in februarie 2012, s-au inregistrat 9 depasiri la statia TM-1 Calea sagului si 13 depasiri la statia TM-5 Calea Aradului.

Limitele au fost impuse prin directiva Uniunii Europene pentru a proteja sanatatea oamenilor. Depasirea acestora poate conduce la aparitia unor boli pulmonare sau alergii care pot conduce la complicatii.

Depasirile limitelor normale inseamna si identificarea cauzelor producerii PM10 si, implicit sanctionarea celor vinovati. De la avertisment scris la amenda, santiuni au fost aplicate in incercarea de a aduce in limite normale calitatea aerului. Ce sanctiuni s-au dat? Garda Nationala de Mediu, Comisariatul Regional Timis, a aplicat amenzi in valoare de peste doua milioane de lei pentru poluare numai in anul 2011. Jumatate din suma a fost achitata de companiile amendate.

Care sunt sursele producerii prafului?

„Exista surse multiple de producere a prafului, atat in zonele limitrofe cat si in Timisoara. Spre exemplu, terenurile agricole nelucrare si combustibilul solid produce praf care este ridicat in atmosfera de vant si adus in oras. Pe urma, avem drumurile neasfaltate. Masina este vectorul de transport al prafului”, explica Marian Eperies, prim comisar in cadrul GNM Comisariatul Judetean Timis.

In ceea ce priveste sursele de poluare din oras, acestea sunt mult mai multe: cladirile nemodernizate a caror tencuiala cade pe trotuare si strada, salubrizarea stradala care, prin maturat, ridica praful de pe strada in atmosfera, pe cladiri, vegetatie etc., nisipul de la deszapezire, folosit in anii trecuti, care, odata zapada topita si ridicarea temperaturilor, s-a transformat in praf.

Dar principalele surse de poluare cu praf a Timisoarei le reprezinta santierele in lucru (fie la drumuri, fie la cladiri) cu investitii mari, instalatiile mari de ardere (Colterm, CET Sud, Centrul de Depozit Zgura Utvin, statii de betonare). Alte surse sunt fostele platforme industriale aflate in conservare, terenurile virane si, nu in ultimul rand, spatiul dintre strada si trotuar, intalnit in toata Timisoara, care, in loc sa fie verde, este folosit de masini pe post de parcare.

Noroiul creat dupa o ploaie este luat de masini pe cauciucuri si transportat in tot orasul. Iese soarele, se usuca si se transforma in praf. „Primaria are in grija aceste spatii verzi. Ar trebui facute verificari gasite solutii. Zone intregi din oras sunt oricum numai verzi nu. Aici trebuie intervenit”, spune Marian Eperies. Timisoara trebuie sa aiba peste 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Are 16! Cu suprafata Padurii Verde inclusa!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ar trebui sa ne mai spalam si noi ca imputim atmosfera. din pacate multi dintre banateni suntem certati cu apa si sapunul , nu va recomand sa va urcati in autobuze ca va pica paru din nas
    eu is sidefat de asta ca intelectual ce is ar trebui sa se faca actiuni de igiena elementara prin timisoara ca iar avem invazie de purici la vara

    • Poate esti „SIDERAT” ca sidefat e mai greu nu? Sau tu esti din SIDEF mai special :))

  2. idiotilor, nu mai puneti pamintul peste nivelul bordurii si atunci cind ploua pamintul nu o sa mai curga pe asfalt.