Timisoara face ‘jonctiunea’ imobiliara cu localitatile periurbane prin cateva cartiere de lux! Vezi care sunt acestea!

TIMISOARA. Pe piata imobiliara din Timisoara, oferta de terenuri pentru case depaseste cu mult cererea antreprenorilor, dupa ce latifundiarii implicati in tranzactiile de profil au achizitionat, la preturi de nimic, majoritatea terenurilor agricole ce fac legatura cu localitatile periurbane din jurul capitalei Banatului.

Astfel, premonitia fostul arhitect sef al orasului, Dan Radoslav – care spunea ca, nu peste mult timp, municipiul de pe Bega se va uni, prin intermediul cartierelor de lux, cu majoritatea localitatilor rurale aflate pe o raza de pana la 15 – 20 de kilometri – este la un pas sa devina realitate. De altfel, prima jonctiune de acest tip s-a realizat, deja, in partea de nord a municipiului, unde Timisoara s-a legat de comuna Dumbravita printr-un cartier opulent, fara sistem de canalizare si cu o arhitectura incoerenta, in fapt o concretizare a nevoii de liniste si izolare citadina a vipurilor locale.

Poate, nu intamplator, fosta sefa a Administratiei Financiare a Municipiului Timisoara, Ilona Klara Piroşka, condamnata la inchisoare pentru implicare în acte de coruptie, a fost mituită, conform procurorilor anticoruptie, cu o vila „full options” aflata la periferia acestui cartier.

Si sudul orasului s-a alipit, din punct de vedere imobiliar, cu localitatile Urseni, Mosnita Noua si Giroc. Pe terenurile din aceasta parte a orasului si-au construit vile somptuoase mai multi procurori, politisti, sportivi si oameni de afaceri, care au beneficiat din plin de mutarea in zona a fostului viceprimar al Timisoarei, Dorel Borza, care a urgentat lucrarile de asfaltare a soselei si „trasarea” retelelor de gaz metan si canalizare.

Aceasta dezvoltare spectaculoasa a cartierului i-a determinat, in urma cu cativa ani, pe componentii echipei nationale de fotbal, Cosmin Contra si Cristi Chivu, sa-si ridice, pe sute de metri patrati, vile dotate cu piscine si terenuri de tenis cu nocturna, fara sa le pese ca in imediata apropiere a domeniilor lor are casa si fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cosma.

Tot in zona de sud a orasului, pe comunicatia cu Mosnita Noua, o puternica agentie imobiliara din Timisoara a avut inspiratia sa cumpere terenul, cu multi ani in urma, la pretul de 1 euro/mp, pentru ca apoi sa construiasca un ansamblu rezidential, cu case oferite cumparatorilor cu plata in rate, la preturi cuprinse intre 65.000 si 97.000 de euro.

Si pe „relatia” cu localitatea Giroc se lucreaza intens, cartierul din aceasta parte a orasului insumand, deja, blocuri de locuit, un hotel, o baza sportiva si cateva sute de case. Tot in zona de legatura dintre Timisoara si Giroc, o companie americana intentioneaza sa construiasca un spital cu 600 de paturi, o scoala, o gradinita, dar şi un centru postliceal de pregatire a asistentelor. Dupa cum a dezvaluit presedintele Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, care a semnat deja o intelegere cu firma americana, investitia se ridica la peste 300 milioane de euro. In conditiile in care partea de est a Timisoarei nu pare atractivă pentru amatorii de vile de lux, din cauza vecinatatii cu cartierul Kuncz, unul dintre cele mai paupere locuri din capitala Banatului, cercul investitiilor imobiliare se inchide in partea de vest a orasului.

Pe sutele de hectare dintre Timisoara si Sacalaz, in prelungirea terenurilor concesionate tinerilor care doresc sa-si ridice case, Nicolae Miron, unul dintre baronii tranzactiilor cu terenuri din zona de vest a tarii, a fondat cartierul Vest Sacalaz, un loc select cu cateva sute de case, a carui constructie a fost blocata, la un moment dat, de refuzul Consiliului Local Sacalaz de a prelungi Planul Urbanistic Zonal…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai de ce ar parea atractiva partea de est a orasului cand infrastructura este deficitara (in mod special rutiera, cai de acces extrem de putine), iar pe langa mai este si o zona industriala langa.

    Daca s-ar face acel drum (parte al inelului 4) care leaga sensul girator din calea Buziasului cu strada Bobalna, atunci Plopi ar deveni foarte atractiva pentru cartiere noi!

    • Singura parte din Est buna de costruit si de locuit este cea din NE, aflat intre Ghiroda-Padurea Verde-Giarmata Vii (dar important e sa se dea aprobari dupa un PUZ clar, si sa se evite construrea haotica a infrastructuri rutiere si a tipurilor de locuinte)

  2. nici centura sud nu se stie pe unde va trece

  3. Miron a tras o teapa de proportii in Sacalaz pentru ca a vandut terenuri cu PUZ temporar

  4. Singura solutie valabile ii extinderea catre statiunea Calacea -bai si zona Hodoni .