Timisoara, fata in fata cu Szeged. Poate capitala Banatului sa invinga Szegedul la capitolul festivaluri?

Un oras multicultural, plin de artisti, cu locuri boeme si multe festivaluri. Asta se vrea a fi capitala Banatului, o urbe plina de viata, ce ravneste la titlul de Capitala culturala europeana. Timisoara se lauda cu multe evenimente culturale, unele importante, altele care vizeaza un public mai restrans, dar bine inchegat.

Avem festivaluri de film, de teatru, muzicale, dar am avut si alte festivaluri mult mai mari, pe care organizatorii au decis sa le mute in alte orase mai… deschise si cu un public dispus sa plateasca mai mult pentru cultura.

Poate cel mai bun exemplu este IRAF – International Romani Art Festival – unul dintre cele mai complexe evenimente de arta roma din lume, pe scena caruia urcau artisti de renume international si la care luau parte si spectatori de peste hotare. Primele patru editii s-au desfasurat la Timisoara, dar in 2011, autoritatile locale au dat cu piciorul festivalului de renume mondial, asa ca organizatorii au decis sa se mute la Cluj-Napoca. Adrian Voichitescu, cel care se ocupa de festival, povestea atunci ca Timisoara are mari probleme la acest capitol si ca autoritatile, institutiile si oamenii de afaceri din oras nu stiu sa rasplateasca cum se cuvine eforturile facute de organizatorii de festivaluri. ”Ne-am lovit de o serie de greutati. Am ajuns sa fiu finantat de americani si unguri, sprijinul de aici fiind unul mai mult la nivel declarativ. Reactia celor care ar fi trebuit sa ne ajute a fost alta decat ne-am fi asteptat. E o atitudine care trebuie sa se schimbe”, povestea Voichitescu.

„Din pacate, Timisoara nu mai este de mult timp fruncea. Evenimentele sunt foarte bune, dar publicul este acelasi. Cu toate ca te chinui sa cresti evenimentul, publicul e acelasi, nu mai creste”, completeaza organizatorul IRAF, care in aceasta perioada da startul festivalului in Bucuresti.

Cu ani buni in urma, timisorenii s-au mai bucurat si de alte festivaluri de renume international. Amintim aici Festivalul International de Spectacole Stradale SALTIMBANC. O prima editie, reinviata, s-a tinut in 1996. Vreme de cativa ani, la inceputul fiecarei veri, Timisoara devenea pentru trei zile regatul saltimbancilor, un spatiu in care arta si artistii de pretutindeni se intalneau intr-un spectacol stradal cum nu s-a mai vazut. Astazi nu se mai tine cont de el. Un alt festival care merita amintit este legendarul TimRock, de pe vremea lui Ceausescu, la care au cantat cele mai mari formatii de rock din Romania. Dupa mai bine de 20 de ani, festivalul se tine iarasi la Timisoara, in luna iunie, la Muzeul Satului Banatean.

In urma cu 37 de ani, in capitala Banatului s-a tinut prima editie a Festivalului Timisoara Muzicala, un spectaculos eveniment de talie internationala care le ofera spectatorilor cele mai frumoase momente de opera, opereta si balet.

De asemenea, de 23 de ani, Festivalul Inimilor aduce la Timisoara un regal de port traditional, dans si cantec folcloric din toate colturile lumii. Este unul dintre festivalurile de renume ale orasului, care inca se tine in Parcul Rozelor. De 14 ani, capitala Banatului se lauda si cu Festivalul Dramaturgiei Romanesti, cunoscut ca si Festivalul European al Spectacolului, organizat de Teatrul National Timisoara.

Festivalul Underground se dorea a fi un eveniment pentru tinerii timisoreni. La inceput a fost organizat de studenti, dar acum, ajuns la cea de-a 15-a editie, este descris ca o legenda a culturii alternative romanesti, care aduce unele din cele mai bune nume din zona punk, post punk, rock, industrial si muzica experimentala. Tot pentru tineri a fost initiat si TMBase, in 1998, un festival de muzica electronica urbana, care a fost intrerupt anul trecut din lipsa de finantare. in urma cu 21 de editii s-a creat si StudentFest, cel mai mare festival studentesc de arta din Romania, organizat numai de studenti.

Daca in trecut aveam putine evenimente care se pretau a fi numite festivaluri, de cativa ani, numarul lor a crescut vazand cu ochii. Asa au aparut Festivalul Plai (in 2006), Festivalul de Opera si Opereta (in 2004), Timisoara Jazz Festival (in 2006, intrerupt in 2009), Street Delivery (in 2006), AccesArt (in 2007), Festivalul Vinului, Festivalul Berii, Timisoara Mica Viena, diverse festivaluri de film, de teatru, Ezoteric Fest sau festivaluri de dans.

Szeged, orasul festivalurilor

Vecinii nostri din Szeged se lauda si ei cu ce au in ograda, asa cum se mandresc si cu strandurile si spa-urile pe care le-au amenajat, profitand din plin de apa termala, sau cu targurile de Craciun si de Paste, care sunt vizitate an de an de zeci de turisti veniti din toate colturile lumii. Mari devoratori de festivaluri, ungurii isi promoveaza cultura in toate modurile posibile. Ba chiar si-au denumit o piata in cinstea acestora: Piata Festivalurilor, unde organizeaza fel de fel de manifestari care atrag de fiecare data un numar mare de spectatori.

Dar pentru ca analizam Timisoara si Szeged, pe toate paginile de internet in care este prezentata ”capitala” judetului Csongrad gasim Szegedul denumit ca si oras al festivalurilor. Daca in capitala Banatului nu exista un program bine definit al acestor manifestari, ungurii din capitala Csongradului le-au insirat parca pe anotimpuri, pentru ca melomanii, marii iubitori ai acestor festivaluri, sa nu uite cat de importante sunt manifestarile culturale pentru orasul in care traiesc.

”De la sfarsitul lui martie, nu numai natura se trezeste pe malul Tisei. Aproape ca nu exista nicio ramura a culturii – incepand de la muzica populara pana la opera si de la teatrul alternativ pana la pictura – care sa nu aiba reprezentanti in orasul nostru. Nu exista nicio gaura unde sa nu se auda muzica, unde sa nu ne cheme la vizionarea unei piese, unde sa nu ne fie prezentate programe culturale la nivel inalt sau lucruri enorm de distractive – putem petrece la festivalurile de vin si bere sau la concursul traditional de facut supa de peste”, se lauda vecinii nostri.

Pun la bataie ”cea mai frumoasa scena in aer liber din Ungaria”, dar si Piata Domului, una dintre cele mai renumite locuri din Szeged. Daca Timisoara nu se prea poate mandri cu evenimente sportive, Szeged anunta cu fala ca ne bate si la acest capitol. ”Orasul Campionilor este si citadela sportivilor: aici are loc intalnirea sportivilor de caiac-canoe si a sportului nou, squash”, am gasit in prezentarea urbei.

Toate genurile muzicale isi gasesc loc pe scenele din Szeged. Parca sunt adunate laolalta la Zilele Tineretului. Primavara este acaparata cu totul de un festival cu nume predestinat: Festivalul de Primavara de la Szeged, care aduna toate partile culturii si le intinde pe doua saptamani pline de evenimente.

Tot in aceeasi perioada se intampla si Festivalul Primaverii Universitar, impartit pe departamentele Universitatii din Szeged. Daca la Timisoara avem Ziua orasului, in capitala Csongradului Zilele orasului dureaza mai bine de o saptamana. in cadrul acestora are loc si Festivalul Vinului, ajuns anul acesta la cea de-a 18-a editie. Mai merita amintite si Sarbatoarea Podului Belvarosi – cea de-a 13-a editie, Premiile Domotor (inca din 1998), Szoreg Rose Festivity (editia 14), Szeged Open-Air Festival – unul dintre cele mai ample festivaluri din localitate, Summer Vortex – cu stand-up comedy si concerte (a 3-a editie), Thealter Festivalul International de Teatru (din 1991), Hungaricum Festival – expozitia produselor unguresti, Maratonul Tisei (editia a 9-a), Festivalul Pestelui (editia a 16-a), Festivalul Piata Vinului, Festivalul Cultural al toamnei (editia a 17-a), Sarbatoarea de Advent din Piata Domului si multe altele. Acesta sunt doar cateva dintre festivalurile de renume ale Szegedului, insa lor li se mai adauga si nenumarate evenimente de mica amploare, precum si zecile de festivaluri petrecute in localitatile din jurul capitalei Csongradului. Amintim aici Festivalul Cepei, Parada Ciolanului, Festivalul de Paprika s.a.m.d., printre care se numara si un festival dedicat Facebookului: LikeFest!

Daca este sa cantarim agerimea si interesul autoritatilor locale, am putea spune cu usurinta ca Szegedul ne da lectii in organizarea de festivaluri, mai ales daca luam in considerare si faptul ca, in cele mai multe cazuri, scenele care se folosesc la evenimentele din Timisoara sunt inchiriate de la unguri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Clujul va da lectii!

    • Da…oare la ce mandrule?:))

    • de limba maghiara… gratis!

  2. Bine ca am scapat de festivalul de tigani, s-o mutat la bucurresti acolo unde ii este locul…..

  3. Clujul va da rusine pentru ca are cel mai mare festival de film din europa de est, pe cand Timisoara abia daca isi baga in seama singurul festival de film serios de la ei din urbe, Timishortul. Faceti o comparatie a bugetelor celor 2 festivaluri…