TIMISOARA. Mai este doar un pas pentru ca Timisoara sa aiba, in sfarsit, un nou Plan Urbanistic General, dupa ce vechiul document a expirat inca din 2012.
Practic, dezvoltarea orasului s-a raportat in tot acest timp la planul aprobat in 2002 si prelungit apoi in 2007. Iar asta in conditiile in care valabilitatea unui astfel de document poate fi stabilita, teoretic, la cel mult zece ani. In 2018, Consiliul Local a mai aprobat o prelungire.
Inca din 2010, municipalitatea a contractat servicii de specialitate pentru intocmirea unui nou Plan Urbanistic General, insa asocierea de firme care a castigat licitatia nu l-a dus pana la capat. In 2017, reprezentantii Primariei Timisoara de la acea vreme precizau ca PUG-ul nou era in lucru si ca ar mai avea nevoie de avize de la Ministerul Dezvoltarii si de la cel al Transporturilor. Avea sa mai curga apa pe Bega pana in 2023, iar dezvoltarea orasului a functionat, in tot acest timp, tot in baza unei prelungiri a vechiului PUG.
Acum insa, la mai bine de doi ani de cand autoritatile anuntau ca mai trebuie doar sa armonizeze noul PUG si cu dezvoltarea judetului, Primaria Timisoara anunta ca mai este doar un pas pana la aprobarea noilor documente.
„In 20 iulie 2023, in cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism, formata din specialisti, reprezentanti ai mediului academic si ai organizațiilor de profil, precum si din experti independenti, a fost prezentat si dezbatut noul Plan Urbanistic General al Timisoarei„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.
Noul Plan Urbanistic General a fost pus in dezbatere publica, pentru o perioada de 45 de zile, si poate fi consultat AICI.
Planul Urbanistic General (PUG) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului si de dezvoltare a localitatilor ce compun unitatea teritorial-administrativa de baza.
Planurile Urbanistice Generale cuprind analiza, reglementari si regulament local de urbanism pentru intreg teritoriul administrativ al unitatii de baza (suprafete din intravilan, cat si din extravilan). In acelasi timp, PUG-ul stabileste norme generale, pe baza carora se elaboreaza mai apoi in detaliu, la scara mai mica, PUZ-urile si apoi PUD-urile.
Categorii generale de probleme abordate in cadrul Planului Urbanistic General cuprinse in Ghidul privind metodologia de elaborare si continutul-cadru al PUG-ului:
– optimizarea relatiilor localitatilor cu teritoriul lor administrativ si judetean;
– valorificarea potentialului natural, economic si uman;
– stabilirea si delimitarea teritoriului intravilan;
– reorganizarea si dezvoltarea cailor de comunicatie;
– stabilirea si delimitarea zonelor construibile;
– stabilirea si delimitarea zonelor functionale;
– stabilirea si delimitarea zonelor cu interdictie temporara si definitiva de construire;
– stabilirea si delimitarea zonelor protejate;
– modernizarea si dezvoltarea echiparii edilitare;
– evidentierea detinatorilor terenurilor si a modului de circulatie juridica a terenurilor;
– delimitarea suprafetelor pe care se preconizeaza realizarea obiectivelor de utilitate publica;
– stabilirea modului de utilizare a terenurilor si conditiilor de conformare si realizare a constructiilor
Pareri
In 8 ani de Robu, nimic nu s-a intamplat ?
Ce tot Robu? 8 ani nu sunt 10. Fritz o sa-i dea mai departe urmasului ca „prelungim”. Patiem?
pardon: am vrut sa spun. pariem?
Numai îl alege nimeni pe Robu,a stat 8 ani in primărie și n-a făcut mare lucru
s-a senilizat si a visat la cai verzi pe pereti