Timisoara, mai poluata decat Bucurestiul. Anuntul Agentiei Europene de Mediu

TIMISOARA. Agentia Europeana de Mediu actualizeaza permanent datele legate de poluarea aerului si a intocmit un clasament al oraselor de pe continent in care se respira cel mai curat aer, o ierarhie in care apare si Timisoara.

CITESTE SI: Am ajuns la 7 spitale libere de COVID in Timisoara si in judet. Mai avem 56 de pacienti cu coronavirus internati in Timis

Criteriul in baza caruia a fost realizat acest top este poluarea cu particule in supensie, fiind luate in considerare valorile din ultimii doi ani.

Timisoara ocupa pozitia 267 in acest clasament al oraselor, fiind cu 4 locuri in spatele Bucurestiului. Indicatorul particulelor de suspensie in Timisoara este de 16,84, calitatea aerului fiind socotita scazuta. Capitala are 16,44.

Timisoara face parte dintr-o lista de 73 de orase de pe continent care au o calitate slaba si foarte slaba a aerului.

Dintre orasele luate in considerare in aceasta ierarhie, din Romania, Botosaniul are cel mai curat aer, fiind pe locul 223.

AICI puteti consulta harta oraselor cu poluarea cea mai scazuta si cea mai ridicata a aerului.

Va reamintim, la sfarsitul lunii mai Primaria Timisoara a lansat o licitatie simplificata pentru servicii de elaborare si realizare de studii privind elaborarea Planului integrat de calitate a aerului pentru aglomerarea Timisoara, pentru indicatorii dioxid de azot, oxid de azot(NO2/NOx)si particule in suspensie PM10”, dupa cum se arata in anuntul postat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

In baza unor masuratori pe care le fac cele 4 statii de aer din Timisoara, conectate la reteaua nationala, o firma va trebui sa intocmeasca niste studii care sa fie mai apoi folosite la realizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului la Timisoara.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Avem masini poluante si super poluante , este suficient sa iesi in trafic si vei vedea masini de 12 ani +, care la plecarea de pe loc lasa nori de fum …avem Dumbravita , mereu in dezvoltare +cateva cartiere prin Timisoara generatoare de praf , avem zone in care se ard diferite cabluri , avem industrii poluante si oameni cu „mare grija” fata de mediu care aduc un plus prin faptul ca arunca tot felul de gunoaie direct pe strada si pe oriunde. Importam gunoaie sa le ardem pe aici .Nu suntem in stare nici sa scoatem traficul greu in afara orasului de niste zeci de ani.
    Cine are nevoie de un oras si o planeta curata ? e bine asa ….

    • Piste, trotuare sau mijloace de transport in comun nu au fost o prioritate pentru Robu, vezi pistele cu piatra cubica unde daca mergi cu bicicleta te doare partea din spate, iar cu trotineta iti tremura mainile….
      Poluarile de la marii poluatori din Timisoara, de alea nu zice nimeni, nimic…
      Daca nu incepem sa taxam masinile care polueaza cu sume grase, nu vom rezolva nimic…
      Degeaba avem reduceri la masini electrice sau vouchere Rabla, daca costul unei masini second poate ajunge si la 400-500 de Euro…
      Cand scapam de rablele care polueaza, vom scapa si de 90% din cei care nu au permis dar isi cumpara masina si circula cu ia fara permis….
      O bicicleta sau o trotineta sunt mai scumpe ca unele masini second de pe piata !!!

  2. Nu scriu nimic de rau ca vor sarii 10 usr-isti sa ma injure…

    • 8 ani de dezvoltare in forta, extra benzi pentru masini in forta, poluare in forta. FORTA, echivalentul a „pumnu’ meu minte nu are”

  3. Cum că Robu zicea că stam perfect. Că așa are el date de la ceva interlop.

  4. Din păcate e doar o nouă confirmare a unui lucru care îl conștientizam cu toții. Ar trebui să ne focusăm să participăm activ la diminuarea poluării.

  5. majoritatea cazanelor diesel au filtrul de particule anulat

  6. Asta a fost strategia de dezvoltare PNL din ultimii 8 ani , autostrăzi în oraș să îi voteze lumea. Încet dar sigur asta o sa ne omoare pe noi și copiii noștri. Partea rea e că nici în ceasul al 12 lea nu vor sa îi ajute pe alti sa repare , ci se dau cocoși . Păcat că noi o să suferim din ceartă asta absida Nica – Fritz. Eu zic că dacă PNL continua așa la următoarele alegiri o să dispară din Timișoara. PS Ma scuzati ca tot repet treaba asta, dar din postari imi iau banii de la partid si trebuie sa scriu mizerii cu orice pret, ca altfel ramane goala pusculita. Ne platesc la numar de aberatii turnate pe siteuri zilnic. Trebuie sa-i ridic ode lui Fritz si sa ii porcai pe toti ailalti, mai ales pe penele. O zi faina sa aveti si ma scuzati inca o data!

    • Ce bine ar fi dacă te-ai întoarce înapoi la Pârlipăț ai scăpa de ,,moarte împreună cu plozii ” iar pentru noi viața ar fi mai ușoară fără un psihopat care pe deasupra este și un idiot fardat !

  7. Suntem o groapă de gunoi a Europei. Mașini vechi și multe (procentul de mașini pe benzina și motorina la numărul de locuitori), avem fabrici gen Continental, expulzați din Europa „bună” cu cauciucurile lor dar primiți la noi în inima verde a orașului, Pădurea Verde, cu acordul tacit al autorităților locale și centrale. Chiar la câteva sute de metri de spitalul de boli infecțioase V Babeș. Aer curat pentru bolnavi. Ce vreți mai mult. Statul român e părtaș la această situație și noi că susținem acești politicieni care ne-au vândut intereselor corporatiste.

    • Da’ de unde, statisticile arata ca romanii sunt lideri europeni la masini cu tractiune hibrida. Varianta care merge si cu benzina si cu GPL, vreau sa zic. E o traditie, care vine din vremurile benzinei rationalizate. Cand se baga in rezervor tot ce ardea cat de cat.

  8. Sa mute fabricile poluante undeva in afara orasului, cum e continental etc… In oras miroase a cauciuc, nu a noxe de masini. Masinile nu s problema cea mai mare aici. Continentalul si dezvoltarea in forta cum zicea robica.. nunmai vorbim de constructiike ce au loc la tot coltul…

  9. Sunt analizate 7 orase, din care pentru 2 nu sunt date.

    Raman 5. Dintre acestea Brasovul e cel mai poluat.

    2 concluzii:
    – da, Timișoara e poluată, dar nu cea mai poluată;
    – nu mai știți cum să găsiți titluri de 2 bani de foame actually.

  10. Multi citesc, putini inteleg, iar autorul articolului ori nu vrea sa ii ajute, ori nu intelege nici el ce scrie.
    Majoritatea comentatorilor v-ati trezit sa scrieti despre „cazane”, „masini Diesel”, „trafic infernal” „fabrici de cauciuc” etc. – astea nu au nicio legatura cu ceea ce s-a monitorizat, adica particulele in suspensie. Aceste particule in suspensie inseamna praf!
    Daca strazile nu sunt maturate/spalate/curatate, pot sa fie pe strazi 0 autoturisme, sa nu ai nicio fabrica si sa circule numai autobuze electrice, ca in momentul in care un autobuz electric trece cu 50 km/h pe o strada murdara ridica un praf cat o furtuna in desert.
    Asa ca nu va mai dati cu parerea despre cate masini sunt in oras si ce tip de catalizator (nu) folosesc. Da, si astea sunt o problema, dar in alta discutie, nu in asta.
    Solutii:
    – desfiintarea asa-ziselor zone „verzi” din unele scuaruri, care numai verzi nu sunt – mai bine betonate, decat cu pamant generator de praf si microbi. In cazul asta e vorba de zone mici, de cativa mp, care nu pot fi intretinute cu vegetatie pt ca nu au substrat care sa le permita irigarea suficienta
    – desfiintarea parcarilor dintre blocuri si de oriunde, care se fac direct pe pamant – ori prin ingradirea acestor locuri, ori prin amenajarea de parcari sub pomii din cartiere, unde oricum se va parca
    – verificarea santierelor si a camioanelor care intra-ies din santiere
    – asfaltarea strazilor neasfaltate – inca mai exista asa ceva
    – maturarea eficienta a strazilor, fara a lasa o portiune de 20 cm langa trotuar cu nisip/praf
    – spalarea dupa maturare cu jet de apa cu presiune.

  11. Continental , strazile nu se curata temeinic….probabil cel mai poluat oras din romania !

  12. Crede cine vrea!

  13. pai avem parcul auto imbatranit 50% din masini cu varsta peste 12 ani. Ca de banateanul falos mai bine isi ia cu 5000 eur un BMW/AUDI/VW cu minim 150 de mii de km si disel, decat un Logan nou pe benzina.