Timisoara nu stie sa vanda spatiu publicitar stradal! Primaria Timisoara a adunat doar 270.000 de lei din publicitate temporara in anul 2011

TIMISOARA. Banii pe care ii aduna Primaria Timisoara la bugetul local din publicitate nu ajung nici macar pentru plata societatilor care trebuie sa deszapezeasca orasul in sezonul rece. In 2011, specialistii din primarie abia au adunat 268.590 de lei din publicitatea temporara pentru mesh-uri, in timp ce in 2010 au strans 450.220 de lei, potrivit reprezentantilor de la Biroul Autorizare, Publicitate si Comert din cadrul municipalitatii. Pana si Aradul, un oras de cateva ori mai mic decat Timisoara, a adunat la buget mult mai mult, aproape 500.000 de lei, din reclame in anul 2011, potrivit Corinei Draghici, purtator de cuvant al municipalitatii aradene.

Mai mult decat atat, legislatia le pune bete in roate responsabililor din Primaria Timisoara, care nu pot amplasa reclame in oras de capul lor. O noua Lege a publicitatii ar putea scadea cu mult veniturile, in conditiile in care aceasta introduce o serie de restrictii privind publicitatea stradala, precum dimensiunile suporturilor publicitare permise, interzicerea publicitatii pe arbori, pe monumente si pe monumente istorice, pe cladirile institutiilor publice sau in intersectii, dar si privind atribuirea spatiilor prin licitatie publica.

In Timisoara oricum este interzisa inca din anul 2009 afisarea de panouri pe cladirile istorice sau la 50 de metri de intersectii. Potrivit fostului sef al Serviciului de Publicitate si Comert din cadrul Primariei, Adrian Ilin, este permisa insa publicitatea pentru institutiile de cultura pe cladirile monumente istorice cu aviz de la Directia pentru Culte, Cultura si Patrimoniu Cultural National. Noua lege ar face-o insa interzisa. In fond, Timisoara nu castiga bani din publicitate si nu stie sa-si vanda spatiul public.

In momentul in care ingradesti un privat de a se dezvolta, nu e in regula. Municipalitatea ar trebui sa sustina orice privat, sa ii acorde ocazia sa se dezvolte. Trebuie sa sprijinim privatii, nu sa-i ajutam sa falimenteze. Daca ne uitam in alte orase, sistemele de publicitate sunt la un nivel foarte inalt si prezente cam peste tot. Asta nu poate decat sa sporeasca atat mediul privat, cat si orasul”, a precizat Mihai Lambrino, seful unei agentii de publicitate din Timisoara. Si fostul sef al Serviciului de Publicitate, Adrian Ilin, actual sef la Serviciul Control Comert din cadrul Politiei Locale, crede ca in alte orase treaba merge mai bine.
Cu cat un oras are mai multa publicitate, cu atat orasul este mai dezvoltat. Eu am vazut in Viena, chiar pe Catedrala, o reclama uriasa. Am ramas blocat. La noi, pe un astfel de monument nu ar fi voie. Ei asa isi restaureaza Catedrala”, a explicat Adrian Ilin.

Timisoara nu se bucura insa de prea multe bannere sau mesh-uri publicitare. ”In anul 2010 am emis 522 de cereri pentru eliberarea acordurilor de publicitate temporara, 158 de cereri prelungire acord publicitate, din care 418 acorduri emise si 104 dosare respinse. S-au incasat taxe in valoare totala de 450.220 lei. Mai sunt si avize de la Comisia de ordine publica pentru diferite evenimente – 294, in valoare de 31.251 lei. In 2011 au fost inregistrate 819 cereri pentru eliberarea acordului de publicitate temporara. Dintre acestea au fost emise 449 acorduri si 317 prelungiri ale celor emise anterior. 53 de dosare au fost respinse avand documentatia incompleta. Pe 2011, din publicitate temporara s-au adunat 268.590 lei”, ne-a declarat Lacramioara Condea, purtator de cuvant Primaria Timisoara. Daca pentru mesh-uri adunam atat de putini bani, pentru panourile publicitare autorizate de Directia de Urbanism nici macar nu exista o statistica care sa spuna exact cu cat vindem spatiul public.

Despre Legea publicitatii se vorbeste deja de ani buni, in cele din urma fiind adoptata in ultima luna a anului trecut de Camera Deputatilor, camera decizionala, dupa ce a fost respinsa de Senat, dar contestata de PSD la Curtea Constitutionala. Curtea Constitutionala a dat dreptate social democratilor, insa ministrul Dezvoltarii si Turismului a precizat ca va modifica forma legii, care reglementa mult prea strict publicitatea, incercand sa evite ”ocuparea excesiva si haotica a spatiului public cu mijloace publicitare”.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Intrebati-i pe cei din Primaria Timisoara cati bani au strans de pe urma reclamelor montate pe stalpii ce flancheaza podul din Calea Sagului, pe ambele sensuri! Desi stalpii gem de reclame, acestea nu apar ca fiind autorizate in evidentele publicate chiar pe site-ul primariei. Incercati sa aflati cine a montat acolo aceste reclame (nu va fi usor, pentru ca numele firmei nu apare nicaieri, desi regulamentul de publicitate al Timisoarei obliga la afisarea acestuia pe orice sistem publicitar) si veti vedea pentru cine se inchid ochii primariei…
    Intrebati cati bani a facut primaria nu din publicitatea temporara, ci din contractele oneroase incheiate cu mari firme de publicitate din capitala, prin care acestor firme li s-au acordat fara licitatie sute de amplasamente pe domeniul public al Timisoarei!
    Si mai intrebati cati bani a incasat primaria de pe urma reclamelor amplasate pe structura de tip estacada ce traverseaza Calea Sagului la iesirea din oras! Acolo inca troneaza reclamele unei firme (Diego), care si-a mutat sediul din Calea Sagului de mai bine de un an…