Timisoara nu va avea centura feroviara, ci se dubleaza liniile de tren in oras. S-a scos la licitatie modernizarea caii ferate Caransebes – Timisoara, cu 3 miliarde de lei. Nadejdea in PNRR

TIMISOARA. A fost scoasa la licitatie lucrarea de modernizare a caii ferate care leaga Caransebesul de Lugoj si Timisoara, doua dintre cele trei tronsoane din proiectul mare de reabilitare intre Caransebes si Arad, la finalizarea caruia trenurile vor circula cu 160 km la ora.

Potrivit ministrului Transporturilor, lucrarea estimata la 3 miliarde lei este propusa pentru finantare prin PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta).

Azi au fost scoase la licitatie pentru proiectare si executie lotul 1 (Caransebes-Lugoj, cu o lungime de 39,5 km) si lotul 2 (Lugoj – Timisoara Est, lung de 53,9 km). La finalizarea lucrarilor, timpul de parcurs dintre Caransebes si Timisoara va fi de sub o ora pentru trenurile de calatori, viteza maxima fiind de pana la 160 de km/h„, a reamintit Catalin Drula.

Proiectul prevede dublarea liniilor ferate existente, astfel ca la Timisoara, in loc sa fie facuta o centura feroviara ca sa fie scos traficul trenurilor in afara orasului, el se va intensifica.

Ministrul transporturilor a facut un rezumat al lucrarilor prevazute:

Pe tronsonul 1:
✔️ vor fi construiti 24 de km de linii noi;
✔️ se vor reabilita 12 poduri si 49 de podete;
✔️ va fi construit un pasaj denivelat;
✔️ se vor implementa 4 instalatii de centralizare electronica;
✔️ se reabiliteaza cladirile pentru calatori din Caransebes, Zagujeni si Gavojdia, iar cea din Cavaran se va reconstrui;
✔️ inca o cladire noua va fi ridicata în gara din Caransebes, pentru mentenanta si revizia trenurilor.
Pe tronsonul 2:
✔️ vor exista 20 de km de linii noi;
✔️ 14 poduri si 40 de podete vor fi reabilitate si se va construi un pasaj denivelat;
✔️ si pe acest tronson vor fi implementate instalatii de centralizare electronica – 5 la numar;
✔️ se vor reconstrui sau reabilita cladirile garilor din statiile Lugoj, Belint, Topolovat, Recas si Remetea Mare.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 26 iulie.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ma bucur ca se face, dar nu va laudati prea tare cu performanta de viteza. Pe la sfarsitul anilor 70 (1978…1979), cei 99 km intre Timisoara si Caransebes se faceau in 59 de minute. Asta includea 5km de mers incet prin Timisoara si oprire 1 minut in Lugoj (incetinit, oprit, accelerat la 120km/h). Daca mai aveti pe acasa Mersul Trenurilor din acei ani puteti verifica. Si se respecta, in majoritatea zilelor.

    • De 1000 ori era mai bine sa faca centura si se desfinta gara de de EST pt ca taie orasul si sugruma traficul intern.
      Fuie Pritz, Ruie Pobu, Cuie Muhandru etc

      • Deciziile astea au prea putin de-a face cu autoritatile locale sau judetene, deci injuraturile la adresa primarilor au la baza cel mult ca n-au fost destul de rosii. Iar centura feroviara are tot atata sens ca autostrada „aproape” de oras, la cat de inghesuita e Timisoara intre comune. Nu mai zic de interesele imobiliare, unde banii bat simtitor ce da statul pe „exproprieri”.

    • Ca un sugaci psd-isto-usr-ist te bucuri din simplu motiv că ai creier exact cât un castravete de mare !
      Cu aceste gunoaie la conducerea orașului și a județului s-a pierdut singura șansă de a scoate trenul din oraș !
      Eu garantez astăzi cu capul că in câțiva ani liniile de tren care brăzdează orașul vor fi bagate intrun tunel antifonic care va arăta oribil și va costa enorm de mulți bani !
      Dacă acești oameni tineri se gândeau la copii și nepoții lor, această Gară hidoasă trebuia demolată și construită cu fața înspre centru iar liniile de tren să ocolească orașul pe la Covaci și să-și continue drumul mai departe spre Arad și București !
      De 30 de ani acest oraș și județ este condus numai de gunoaie dar vă uitați cu invidie la Cluj, Oradea sau Brașov !

    • @Dan A. intradevar in anii 80 viteza de circulatie era mai mare, era alta organizare la CFR… era compania CFR si atit, fara CFR marfa,calatori,infrastructura…si cite or mai fi. numeroasele restrictii de viteza fata de ce viteza stabilita in livretul de mers pentru siguranta traficului determina cresterea timpilor de parcurs. se pare ca M900 (magistrala) abia intra in discutie spre deosebire de culoarul IV Brasov-Sighisoara-Coslariu-Curtici ( M300 – M200) . se circula cu VS de 140 km/h pe sectoarele Buc-Ploiesti si Buc – CT…

      • N-ar fi rau de ajuns la Bucuresti in 4…5 ore, cu viteze care sunt uzuale prin Austria, Germania, Italia, Franta. E mai convenabil decat cu avionul (mers la aeroport, check-in, asteptat, mers de la aeroportul de destinatie in oras), plus ca trenul e mult mai putin dependent de conditii meteo decat avionul. Nu vorbesc de trenurile de mare viteza, n-avem noi bani de construit asa ceva si nici suficienti clienti ca sa fie rentabil. Prin 2018 conduceam pe autobahn in Germania cu aprox. 140…150 km/h, a trecut un IC pe langa, ca vantul s-a dus.

  2. Ce planuri mărețe demne de secolul 21 se vede mîna adevăraților specialiști vai de capul nostru.

  3. Kk-mas pe usrei .Distrug totul .Pana cand?

    • Unii care sufera de constipatie cronica se bucura cand fac ceea ce doreste ante- mailistul

  4. Singura șansă a Timișoarei sa se dezvolte, sa se unească cu județul CS ,cei din Arad sunt prea țărani . Bravo Drula încă odată arată că un bucureștean face mai mult decât toți PNL luați noștri timișoreni ,vezi madam Ghorgiu care în 8 ani de mandat nu cred că știe unde e Timișoara. Forța Drula , încă un an că și asta și Timișoara o să aibă centura de sud gata ,drum la coșava ce nu o sa trebuiască renovat înainte de alegeri ,etc las tineri liberali sa continue

    • Probabil că și tu ai ajuns în Timișoara de prin Pârlipăț la fel ca sugaciul de mai sus, că altfel nu puteai să fii atât de idiot!

      • În Pîrlipaț majoritari sint bănățenii ,in Timisoara deja majoritari au ajuns ca si în America negroteii, viniturile asta-i diferența

        • Tu ești mai prost decât ultimul emigrant sosit din Mozambic! Îi faci pe arădeni țărani dar voi faceți prima baie în cristelniță și ultima cand va inbălsămează dacă nu va plouă între timp ! Tenguradegunoipensat !

  5. De ce sa se desființeze Timișoara Est. Dimpotrivă noua gară trebuia făcută spre Ghiroda, Aeroport și de acolo legături cu orașul său după modelul Budapesta, Keleti pentru trenurile direcția est și Nyugati sau cum ii zice la cealaltă, pentru vest. Fără linii de tren în oraș. Timișoara Est trenuri direcția nord și est și o noua gara la sud pentru trenuri din sud și vest

  6. Sunt in UE si in lume orase mai mari ca Timisoara, brazdate in 4 de calea ferata si nimanui nu-i trece prin minte sa ceara scoaterea caii ferate din oras iar orasele respective se dezvolta fara probleme…

    • Logic că e așa, dar hei e vorba de Timișoara, oamenii de pretutindeni au o plăcere bolnavă să terfelească, submineze și saboteze orașul în fel și chip, de parcă le-ar fi greșit cu ceva.

    • Asa o fi, prietene…. Dar ma indoiesc ca in orasele alea mari de care pomenesti, se mai sta la bariera, ca la Timisoara. Gandeste-te ce inseamna sa dublezi linia de cale ferata intre Gara de Est si Gara de Nord, in ideea ca trebuie dublat dambul pe care este calea ferata! Ne-au ajuns trei ani de blocaje in trafic pentru largirea pasajelor Jiul si Popa Sapca… Nu ne mai dorim inca ani de zile de gatuiri, pentru o astfel de idee tampita.

  7. @Gogu: „Dambu” a fost proiectat pentru linie dubla, de altfel si pasajele sunt proiectate pentru linie dubla. Scoaterea in afara orasului a liniilor este nerealizabil. Daca mergi prin Europa, o sa vezi ca mai toate capitalele au garile in mijlocul orasului si sunt destul de multe bariere. Problema traficului nu o reprezinta singura cale ferata din oras (sunt orase ce au mai multe gari si implicit mai multe linii, vezi Paris, Milano…). Acesta a fost laitmotivul fostului primar pentru a putea sa isi ascunda cumva managementul neperformant.

  8. Ministrul ala al transporturilor nu facea parte din organizatia usere de la noi? Ala nu stie ca pentr oras nu este bine deloc cu linia de tren care il imparte in doua? Aceste decizii nu le iau autoritatile locale, dar ce loby au facut aceste autoritati pentru ca cei care iau decizia sa tina seama si de prioritatile orasului? Inteleg ca au fost ocupati cu chestii mai importante ca hranirea porumbeilor, gadilatul catzeilor sub coada si alte probleme vitale pentru Timisoara.

  9. Catre sfarsitul „epocii de aur”, pe ruta Timisoara Lugoj se putea circula cu 120 km/h (era acel INTERCITY care intre Tm si Bc avea 5 opriri. Drumul pana la BC se parcurgea parca in cca 7 ore.
    Acum, ??? Daca nsere intoarcem in istorie, ok atunci sa modernizati si automatica feroviara care a fost lasata neschimbata (in doua etape): (1) dinainte de 1920 si (2) dinainte de 1989.

  10. La Cluj aia viseaza la metrou, noi visam sa ajungem in Arad/Lugoj/Caransebes intr-un timp compatibil cu anii ’80…

    Adevarata dezvoltare ar insemna dezvoltarea inteligenta a transportului integrat, periurban. Vreo ambitie in directia asta?
    Se numeste ‘smart mobility’, un concept care nu mai este nou.

  11. M-ar fi bucurat sa aud de un proiect de 5 – 6 magistrale de 25 km (cam tot 100 km) radiale suburbane cu puncte terminus in Tm clar definite (coerente) , legate de reteaua de circulatie urbana astfel ca sa fie defrevat „radio Timisoara” de anunturile zilnice cu blocarea circulatiei pe artera X , Y, … si corelate cu parcari supra. sub-etajate 6- 8 bucati de cate 1000 locuri cu posibile extensii.
    Multe terenuri din centru (si adiacente) au fos privatizate „mambo” dupa 1990 cu consecinte foarte clare in acest sens.