Timisoara, un oras inecat in praf si mizerie. Conducerea primariei da vina pe capra vecinului! Ce boli risca timisorenii?

TIMISOARA. Nori de praf peste tot. Odata cu venirea primaverii, poluarea cu praf a devenit tot mai periculoasa pentru timisoreni. In timp ce pe strazile orasului curatenia se face cu maturi din nuiele, Comisia Europeana ne ameninta cu sute de mii de euro amenda, din cauza nivelului depasit de pulberi in suspensie.

Asta inseamna ca timisorenii inghit mult mai mult praf, decat permit normele stabilite, dovada ca numai in primele doua luni ale acestui an, cand inca a fost destul de frig si zapada, s-au inregistrat 65 de depasiri ale indicatorului la trei statii din Timisoara. Cei mai afectati sunt timisorenii care locuiesc in zona Aradului si zona Sagului, iar cele mai putine probleme sunt in centrul orasului, unde calitatea aerului este foarte buna, conform masuratorilor.

Factorii de decizie din Primaria Timisoara, institutie responsabila de intretinerea orasului, au viziuni diferite in ceea ce priveste sursa prafului si dau vina pe vecini, fie ca este vorba de localitati periurbane sau de cele de peste granita. In tot acest timp, tot mai multi timisoreni sufera de boli cauzate de praf, iar masurile luate de autoritati sunt practic inexistente.


Obligatia de a mentine orasul curat ii revine administratiei locale, care are un contract de intretinere cu Retim-ul. “Inarmati” cu maturi din nuiele, angajatii Retim nu fac decat sa contribuie la ridicarea pulberilor in aer, iar conducerea primariei considera ca si timisorenii ar trebui sa iasa cu mopul in strada si sa-si curete trotuarele.

Mai mult, Romania a primit un avertisment de la Comisia Europeana cum ca incalca Acordul de Mediu si nivelul de poluare cu particule de praf este crescut. Daca nu se iau masuri concrete, in acest sens, urmatorul pas este ca oficialii europeni sa ne aplice amenzi de sute de mii de euro. Conform datelor furnizate de catre Directia Regionala de Mediu, in cursul anului trecut s-au inregistrat aproape o suta de depasiri ale indicatorului pulberi in suspensie, mult peste norma admisa de doar 35 de depasiri permise pe an. Mai mult, doar in primele doua luni ale acestui an s-au constatat 65 de depasiri ale aceluiasi indicator, la cele trei statii de masurare amplasate in Calea Sagului, Carani si Calea Aradului. Se pare ca in centrul orasului lucrurile nu stau la fel de rau, intrucat aici nu au fost depasite limitele admise, ci din contra, calitatea aerului este de la buna spre foarte buna.

De la vecini vine praful

Factorii de decizie au pareri diferite in ceea ce priveste sursa acestei probleme. Spre exemplu, primarul urbei, Gheorghe Ciuhandu, declara intr-un interviu televizat ca “praful provine de la niste lucrari care se fac la Carani”, iar subalternul sau, Vasile Ciupa, directorul Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara spunea ca “praful vine din Iugoslavia”. In schimb, viceprimarul Adrian Orza, are o parere mai realista: praful se formeaza chiar in oras, iar cauzele sunt multiple. ”Sursele sunt foarte multe, cum ar fi, de exemplu, lucrarile la autostrada, pana la celebrele zone in care pamantul depaseste bordura. Noi deja am inceput sa le colectam, in sensul ca ducem pamantul sub nivelul bordurilor, pe diverse aliniamente stradale”, a afirmat viceprimarul Adrian Orza.

Planul de atac

Primaria a demarat cateva actiuni pentru a imprastia praful din oras. Edilii vor sa imbunatateasca spatiile verzi care figureaza in plan urbanistic ca si spatii verzi, dar in realitate nu sunt spatii verzi, spune edilul. Exista mai multe situatii in care aceste spatii au fost transformate in parcari. Si cei care gestioneaza santierele au primit amenzi de la municipalitate. ”Doar prin amenzi putem sa corectam lucrurile, dupa normele legale si normale si de bun simt, sa spele, spre exemplu, rotile utilajelor cu care ies din zona santierelor. Continuam cu maturatul mecanic si cu spalatul mecanic”, ne-a mai declarat Orza.

In acest sens, se doreste extinderea zonelor de strazi spalate de cei de la RETIM. Reprezentantii primariei spun ca exista strazi care au programate cate cinci maturari saptamanale, iar altele au programate sapte. ”In general, in centru sunt maturari, dar aici o sa le spalam zilnic. in unele zone vom veghea ca cele cinci sa se faca real, corect si serios si sa ramanem doar cu trei, altele doua sa le ducem pe strazi care pana acum nu au intrat in programul de maturare, ca sa extindem zonele respective”, mai spune Adrian Orza.

Timisorenii sa-si spele trotuarele

In plus, edilii vor ca timisorenii sa-si spele singuri trotuarele. Ideea nu i-a bucurat insa pe cetateni, in conditiile in care platesc in fiecare luna serviciul de salubrizare. Oficialii din Primaria Timisoara vor ca asociatiile de proprietari si locatari sa mature si sa spele trotuarele, iar RETIM sa spele strazile, pentru ca astfel sa se actioneze simultan. in plus, daca angajatii RETIM nu curata cum trebuie strazile din oras, primaria nu le plateste facturile.

Cat despre amenzile cu care ne tot ameninta Uniunea Europeana, acestea nu ii sperie pe edilii orasului. ”Lucram ca sa reducem praful, nu ca sa primim amenda”, a conchis Orza.

Potrivit raportului primarului de anul trecut, societatea de salubritate a prestat astfel de servicii de salubrizare, achitate din bugetul primariei, in valoare de 7,54 milioane de lei.

Pulberile din atmosfera, nocive pentru sanatate

Rinitele alergice si rinoconjunctivitele sunt unele dintre cele mai dese afectiuni ce pot fi cauzate de praf. Accese de stranuturi, lacrimarea intensa, rinoreea (nas care curge) chiar accesele de tuse uscata pot fi semnele unei rinite alergice. Rinoconjunctivita este o forma complicata care adauga simptomelor de mai sus tulburari de vedere, prurit in zona ochilor si dificultatea in a deschide ochii dimineata din cauza acumularii de secretie conjunctivala intre pleoape. Aceste afectiuni au cea mai mare frecventa in lunile martie – iunie cand polenul din aer, adaugat prafului, chinuie sistemul imunitar.

Medicul pneumolog Simona Macesanu spune ca simptomatologia a aparut mult mai devreme in acest an, inca de la finele lunii februarie, fapt care creste costurile de tratament. A crescut de 5-6 ori si numarul de pneumonii la tinerii adulti, fata de acum doi ani. „La sfarsit de februarie, multi au avut infectii respiratorii acute virobacteriene, cu tuse restanta de una-doua luni, in special datorita expunerii la praf. S-a incalzit temperatura si provenienta prafului este de la nisipul care s-a aruncat pe timpul iernii. Nisipul a ramas pe strazi si

Simona Macesanu, medic primar pneumolog

Simona Macesanu, medic primar pneumolog

trotuare”, ne spune medicul pneumolog.
Pacienti cu bronsite cronice sau cu bronhopatie-obstructiva-cronica, asa numitul BPOC, au avut numeroase acutizari in aceasta perioada, cu tuse care a necesitat medicamente, lucru care duce la cresterea costurilor medicale, cat si sociale.

„Cei care se stiau alergici, cu rinite alergice sau rino-conjunctivite alergice si faceau manifestarile specifice, de tuse, stranut, obstructie nazala, aveau manifestari in aprilie, dar pentru ca s-a incalzit repede vremea si in aerul ambiental avem foarte mult praf, ei au facut aceasta simptomalogie chiar la finele lui februarie. Daca inainte luau 2-3 luni pe an tratament, acum au inceput cu 2 luni mai devreme, deci costuri medicale mai mari”, explica Macesanu.

Praful ne costa sanatatea

Pacientii pot afla daca sunt alergici la praf prin teste sanguine alergologice, dar costurile nu sunt de neglijat, in conditiile in care fondurile la farmacii si laboratoare se termina in 2-3 zile. O radiografie costa 35 de lei, un exudat faringian – 90 de lei, iar testele alergologice din sange sunt cam 200 de lei.

Doctorul recomanda tratamentele naturiste, siropurile antispastice, pentru calmarea tusei, dar si evitarea locurilor aglomerate. in plus, pe langa faptul ca medicii solicita autoritatilor sa spele strazile de praf cat mai urgent, ii mai sfatuiesc pe timisoreni sa iasa din oras, macar in weekenduri, pentru a merge la munte, la iarba verde, in locuri cu aer curat. Efecte bune pentru tusea sacaitoare are si cura la salina artificiala. O metoda de crestere a imunitatii este si cura de detoxifiere de primavara, cu consum de vitamine din legume si fructe. Zeama de ridiche neagra, siropul de muguri de pin, ceaiul de ceapa, ridichea neagra cu zahar lasata la macerat sunt niste remedii la care trebuie apelat suplimentar.

Bolile de plamani nu sunt singurele urmari ale prafului din aer. Dermatitele alergice sau atopice sunt mai puternice imediat ce intram in primavara si praful reapare pe strazi. Efectele nocive ale prafului din Timisoara se vad mai clar la tinerii veniti din orase mai mici.

„Am pacienti alergici din Moldova sau orasele mici din Transilvania care au venit la Timisoara cu serviciul, sunt adulti tineri cu simptomatologie usoara de rinita alergica, pe care o resimt acum tot anul. Sunt costuri pentru ei, nu respira bine pe nas, este afectat somnul si activitatea zilnica”, concluzioneaza medicul Simona Macesanu. (Alina Sabou)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.