Timisoara, parte din elita Medicinei internationale. Chirurgia robotica, tot mai folosita in operatiile pentru tratarea cancerului

TIMISOARA. Banatenii vor beneficia de tratament la cel mai inalt nivel. De acum, sute de pacienti cu diverse forme de cancer vor putea fi operati cu ajutorul unui robot de ultima generatie, singurul din vestul tarii.

Robotul chirurgical a fost deja testat, iar cu ajutorul lui au fost operati bolnavi cu cancer de prostata, rect si col uterin.

„Sunt 15 pacienti care au fost operati in cursul procedurilor de verificare a aparaturii din cadrul platformei de cercetare. Riscuri sunt, ca la orice alta interventie, dar fiind mare acuitatea imaginii si buna vizibilitate in spatii inguste a robotului, riscul de a face o leziune e mult mai mic decat in alte operatii. Creste radicalitatea oncologica, creste calitatea vietii, pentru ca putem evita o serie de urmari ale operatiilor clasice”, a spus doctorul Lazar Fulger,seful Clinicii II Chirurgie a Spitalului Judetean Timisoara.

O astfel de operatie, realizata cu robotul chirurgical, costa 6000 de euro. Insa, in urmatorii ani, in cadrul proiectului ROBOCAPE, urmeaza ca cel putin alti 150-200 de bolnavi sa fie operati gratuit. Iar medicii au cerut reintroducerea finantarii din programul de chirurgie robotica, sistat in urma cu aproape 3 ani.

„Pe mai departe echipa isi va perfectiona tehnicile, echipa va incerca cat mai multe operatii, pe patologii. Proiectul a fost gandit ca un lant trofic, iar fiecare element al lantului este obligatoriu”, a adaugat Lazar Fulger.

Pe langa robotul chirurgical de ultima generatie, achizitionat in cadrul proiectului, au fost create si cateva laboratoare de cercetare stiintifica. Mai exact, medicii vor lucra intr-un laborator de diagnostic, unul de ablatie si interventii de rezectii tumorale, unul de anatomie patologica si un altul de prelucrare a datelor.

Odata cu finalizarea acestui proiect, in Spitalul Judetean din Timisoara exista una dintre cele mai performante platforme de cercetare din tara. In cadrul laboratoarelor create vor lucra specialisti in chirurgie, urologie, prelevare pulmonara, care au fost deja pregatiti la Strasbourg.

Proiectul are o valoare de peste patru milioane de euro si se va intinde pe o perioada de cinci ani.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.