Timisoara, pe lista neagra. De ce ajunge capitala Banatului in atentia presedintelui Klaus Iohannis?

TIMISOARA. Mai multe asociatii din Romania s-au coalizat pentru apararea parcurilor si a spatiilor verzi si au scris mai multor institutii responsabile, precum si Administratiei Prezidentiale, dar si Comisiei Europene, incercand sa traga un semnal de alarma.

Scandalul taierii copacilor la Timisoara a inceput imediat dupa instalarea Administratiei Robu, care motiva taierea arborilor foarte simplu: „erau iesiti din durata de viata” sau „stateau in calea dezvoltarii orasului„.

Timisoara se afla deja pe lista neagra alaturi de Arad, Bucuresti, Iasi, Targu Mures si Cluj. Organizatiile semnatare, printre care si Asociatia Peisagistilor din Romania – ASOP, filiala Vest, cer celor responsabili sa stea cu ochii pe primarii si sa impuna corectii, acolo unde este cazul.

„La Timisoara, administratia primarului Nicolae Robu a taiat abuziv, in 2013, peste 30 de arbori, unii cu valoare ecologica foarte mare, in baza proiectului de <<Reamenajare geometrie intersectie Piata Balcescu>>, chiar daca societatea civila si asociatiile de profil si-au exprimat dezacordul, incercand chiar stoparea lucrarilor si gasirea unei solutii alternative. Reprezentantii din teritoriu ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice au intarziat sa ia vreo pozitie sau au intervenit prea tarziu. Astfel, o piata importanta, cu un fond construit valoros, format din cladiri istorice, cu vegetatie matura, s-a transformat intr-un sens giratoriu anonim, lipsit de locuri pentru oameni si compromis ca spatiu public. Aceeasi administratie, in cadrul proiectului <<Reabilitarea Spatiilor Publice din centrul istoric>> a demarat inlaturarea abuziva a vegetatiei din Piata Libertatii, nerespectand un proiect autorizat, avizat de mediu si finantat prin fonduri europene. Concret, Piata Libertatii, in mai putin de doi ani de la inceperea lucrarilor de reabilitare, a pierdut 90% din fondul dendrologic – 82 de arbori si 37 de arbusti, foioase si rasinoase, multe dintre exemplare cu valoare peisagistica exceptionala – in ciuda solutiei initiale de arhitectura – cea autorizata conform legislatiei in vigoare – care prevedea pastrarea a peste 60% din vegetatia originala. De altfel, administratia locala continua sa ignore si chiar sa ironizeze pozitia ferma pe care societatea civila a luat-o in legatura cu acest deznodamant”, atrag atentia peisagistii timisoreni.

CITESTE SI: Cum vor sa rezolve peisagistii din Timisoara lipsa spatiilor verzi din Piata Libertatii? AsoP: proiectul initial nu a fost respectat

„In ciuda caracterului aparent local al acestor decizii, nu putem sa nu observam ca fenomenul are intindere nationala si denota o viziune contrara noilor tendinte in urbanism. Orasul este un spatiu al oamenilor si orice decizie urbanistica trebuie, in primul rand, raportata la nevoile comunitatii. Aerul curat, spatiile verzi si dezvoltarea durabila sunt premisele unui oras sanatos”, atrag atentia semnatarii.

Scrisoarea a fost trimisa la inceputul lunii februarie Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Comisiei pentru mediu a Senatului, Guvernului Romaniei, Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Administratiei Prezidentiale, Comisiei de Petitii a Parlamentului European, dar si Comisiei Europene.

O puteti consulta aici

CITESTE SI:

Piata Balcescu din Timisoara ar putea arata minunat cu copaci! I-o demonstreaza timisorenii primarului Nicolae Robu! FOTO!

Timisorenii ‘isterici’ ii raspund lui Nicolae Robu! Protest cu afise pe copaci in cartierul Soarelui din Timisoara: Va spun din nou raspicat – inca nu am expirat! FOTO!

Nicolae Robu ii numeste isterici pe timisorenii nemultumiti de taierea pomilor. Promite ca planteaza ‘copaci crescuti bine’ in locul celor scosi din pamant

A-nceput ‘masacrul’ copacilor in Piata Libertatii din Timisoara. Nicolae Robu: Unii arbori sunt iesiti din durata de viata. FOTO!

Nicolae Robu: Noi nu trebuie sa o luam razna! Nu putem fi subordonati nici pomilor, nici cainilor, nici ciorilor

Peisagistii timisoreni acuza un masacru ecologic: Primaria Timisoara a incalcat legea prin taierea copacilor din Piata Balcescu

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Se poate ca D-lui Primar să nu-i placă spațile verzi,naturale. păcat Timișoara nu mai este ce a fost .balta de pe strada lacul se distruge,în loc să se amenajeze,gunoaie peste tot in oraș .Cred că e ultimul mandat pentru Robu nu e bun gospodar ptr Timișoara.

    • Distrugerea spatiilor verzi costa- sanatate, loc de recreere, de plimbare, care odata distruse trec generatii pana sa se refaca. Poate asta-i politika -„sa ne luam tara inapoi ‘ GHINION pentru timisoareni.

  2. Dar Ciuhandu a fost gospodar mai bun ca din 16 ani de mandat a facut foarte putin din ce se putea face pt acest oras?

    • @Ciuhandu a industrializat orasul. Timisoara e pe primul loc la exporturi. A reabilitat toate liniile de tramvai. A reabilitat o serie mare de parcuri. In sensul bun. Nu le-a raschetat. Inclusiv parcul copiilor si zona unirii sunt ambele facute de Ciuhandu. Asa ca, cipcirip si GATA. 😉

      • Minti bai! Ciuhandu a facut parcurile in ultimul mandat, unele le-a continuat Robu. Deci hai taci, Ciuhandu n-a facut mai nimic! Multinationalele au venit pentru ca trebuiau sa vina. O serie de fabrici functioneaza in oras din cauza lui Ciuhandu. Mure Ciuhandu, fals legionar!

      • esti prost sau te faci ? care linii de tramvai ? linia lu 9 care e praf si pulbere si a durat 5 ani sa o faca? Parcuri ? pai normal cum vroiai sa faca drufec banii ? Parcurile sunt pe finantare europeana 90% oricum. Atat a facut niste parcuri in rest nimic. Care zona unirii ? Hora unirii ? Timisoara e mai industrializata din simpla cauza ca e cel mai vestic oras si neavand tara infrastructura au ales sa stea aici. Plus banatenii si ardelenii sunt mai muncitori. Asta nu e meritul lui Ciuhandu. Ciuhandu a fost o tentativa de primar.

  3. Da, socotind obiectiv si plusurile si minusurile si tragand linie, a fost un bun gospodar si a lasat orasul cu zeci de proiecte terminate si alte zeci finantate, gata de pus in practica. Orza ar fi fost si el un bun gospodar si ar fi continuat dezvoltarea orasului.

    Dar chiar daca nu ar fi asa, timisorenii l-au votat pe Robu (printre altele), ca sa fie un si mai bun gospodar, ceea ce deocamdata nu pare a fi.

    • In completare la cei care au remarcat faptul ca Ciuhandu a facut sau n-a facut multe sau putine: printre altele, cam toate proiectele demarate aparent de Robu au fost intocmite si organizate cand primar era inca Ciuhandu.

      Un proiect de infrastructura condus de o primarie, in Romania, de la idee si pana la inceperea lucrarilor, are nevoie de atatea aprobari, studii de fezabilitate, licitatii sau negocieri, si iar aprobari, si iar studii, incat e imposibil, legal vorbind, ca de la idee si pana la prima lopata de moloz mutata sa treaca mai putin de trei ani. Cine nu ma crede sa mearga sa discute cu un inginer constructor.

      Robu inca n-are trei ani de mandat, asa ca cel mai probabil nici unul din proiectele pe care si le aroga nu-s de fapt meritul lui.

  4. domnul primar a facut bine ce a facut!!
    acum Timisoara arata mai ingrijita dar ce sa facem noi romanii daca nu ne place un lucru la un um il descalificam in toate domeniile!
    copacii aceia aratau oribil jumatate uscati, tital nesimetrici, sa construiesti ceva frumos mai trebuie sa si demolezi ceva, oricum a spus ca isi va lua revansa plantand alti copaci in locuri adecvate!

    • Pisi, tu ce-ai fumat? Vrem si noi.

    • Asa este!

  5. Peisagistii ar putea sa ia initiativa si sa planteze ei 100 de arbori undeva prin vreun parc si sa nu se mai bage atata in seama.Si pista de pe marginea canalului bega e tot serpuita din cauza „baobabilor” valorosi care n-au putut fi taiati.

  6. De acord. Timisoara e pe drumul cel bun. Multe zone arata mult mai bine. Da, sunt probleme cu pistele de biciclete. Da au disparut o gramada de pomi in special cei din Libertatii, da in anumite zone s-au strans gunoaie, moloz, e noroi si dezordine (intotdeauna au existat aceste zone). DAR. Uite ce misto e Michelangelo, in Traian s-a lucrat enorm. Iosefin iara e misto. Balcescu, Carol, Soarelui, malurile in multe locuri arata beton! O gramada de strazi asfaltate!!! Si bine ca niciodata! Tone de canalizari schimbate dupa zeci de ani in care la robinet a curs efectiv otrava… Unirii o sa fie o minunatie cand e gata. Libertatii si ea o sa arata minunate, chiar si fara pomi. Pietonala o sa aiba si ea pomi daca insistam si noi putin. Problema principala nu e Robu. Noi suntem. In Cluj oamenii se organizeaza, se unesc, scriu petitii, comenteaza, cer lucruri. Noi numa comentam aiurea pe forumuri si ne plangem ca era mai bine inainte. Asta e o atitudine care seamana cu cea care trebuie sa moara. Intrati pe Facebook, cautati grupurile de interes, uniti-va! Actionati! Nu doar comentati!

    • sa ne mai scrii si dupa ce trec efectele drogului pe care l-ai luat

    • Cu multe din cele scrise sunt de acord.
      Cu ideea ca pta.Libertatii o sa arate „minunat” am insa rezerve (vezi deosebirea dintre piata centrala din Sibiu si cea similara din Brasov). Daca in pta Libertatii se vor plasa „acei ceva” care sa rupa „monotonia” si se vor reabilita cladirile piata va putea arata mai bine. Cladirile sunt insa prea „eterogene” ca sa salveze totul.

  7. Pai numai pe Lidia cati au fost taiati cand au lucrat la reteaua de canalizare lunile trecute..

  8. Trecand peste interesul pe care-l suscita problema taierii pomilor, as avea o intrebare simpla: care este legatura intre titlul articolului si continutul lui? Lista neagra, presedintele Iohannis … nu prea inteleg.

  9. Nu imi place ce a facut Domnul Robu, inteleg ca doreste sa faca schimbari in timisora si ca doreste ca sa isis pun amprenta in oras, dar totusi avem nevoie de spatiul verde si de locuri de relaxare, in piata libertatii mia placut mult ca exista spatiul verde si acea fantana arteziana, daca vroia sa fac o schimbare putea sa o faca si fara sa se atinga de spatiul verde.

  10. Balcescu arata ca tapsanul pe care isi pastea Robu oile.
    Libertatii arata ca naiba fara copaci.
    Palmierii volanti ai lui Robu dau ca nuca in perete.
    Da’ am si io o intrebare: ce are pasula cu prefectura? Ce legatura are subiectul discutat cu Iohannis?

    • balcescu arata ca naiba, balmierii nu se potrivesc, tu comentezi. AI FACUT CEVA???

  11. unde au fost toate aceste asociatii cind s-au defrisat mii de hectare de padure in Romania ?
    dar cind sa prabusit un copac „expirat”si netaiat peste un tinar la podul Michelangelo?tinarul a ramas infirm pe viata

  12. Da asta asa este

  13. Problema este ca pe aceste santiere NU se lucreaza absolut nimic
    Unirii a ajuns o groapa pina de pet uri si gunoiae, strazile adiacente, la fel, de piata Sf Gheorghe nu are sens sa pomenim.
    Intre timp, bezmeticul asta merge la rugaciuni cu Obama, pe abnii municipalitatii!!!

  14. Nu va mai agitati degeaba,o sa vedeti voi ce palmieri frumosi o sa creasca in Libertatii :)),in aceasi ordine de idei Robu a cam facut rahatul praf :),au inceput sa se miste lucrurile de cand a venit el dar nu tot timpul in bine,cred ca pavajul din Libertatii si nu numai se putea monta si fara sa puna copacii la pamant dar ce sa-i faci omul e inginer ii place betonul nu pamantul ca noua astia mai inapoiati ce traim in trecut,pacat.

  15. Eu propun acctionarea in judecata a primarului Robu pentru distrugea fondului dendrologic.