Timisoara plagiaza strategia de promovare a Clujului in lupta pentru titlul de Capitala culturala europeana? Vezi dovada!

TIMISOARA. Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana este acuzata de plagiat. Cei care spun ca timisorenii se inspira fix de la clujeni pentru a forma strategia de promovare a orasului in competitie prezinta si dovezi in acest sens.

„Romania libera” a realizat o analiza comparativa a demersurilor facute de echipele care gestioneaza candidaturile celor doua orase la titlul de Capitala Culturala Europeana. Acuzatiile sut destul de grave si sunt insotite de dovezi.

„Competitia pentru titlul de Capitala Culturala Europeana, care va reveni unui oras romanesc in anul 2021, a capatat aspecte hilare. De aceasta data, protagonistele sunt Clujul, capitala Transilvaniei, si Timisoara, capitala Banatului. Daca Clujul, care a obtinut deja statutul de Capitala Europeana a Tineretului pentru anul 2015, a intrat prima in aceasta competitie, Timisoara a intrat cu mare intarziere in cursa, iar acum incearca sa recupereze timpul pierdut. Din pacate pentru Timisoara, cele mai multe idei sunt copiate la scara de 1:1 din ceea ce a facut deja Clujul”, scrie romanialibera.ro.

Redactorii de la publicatia nationala noteaza strategia Timisoarei ca una „copy/paste”.

„De exemplu, in 13-15 noiembrie 2012, Clujul a organizat o dezbatere pe tema <<Capitale Culturale Europene 2020+. Etapele calatoriei>>, la care a invitat o serie de experti straini, care sa impartaseasca echipei din Cluj din experienta acumulata de alte orase care au detinut acest statut. In data de 22 noiembrie 2013, deci la un an distanta, Timisoara a organizat dezbaterea <<Impartasind experientele Capitalelor Culturale Europene>>. Suprinzator, sau poate nu, echipa din Timisoara a invitat experti straini ca sa comunice experientele unor comunitati care au avut statutul de capitala culturala europeana”, mai noteaza publicatia.

Analiza merge insa mai departe, cu alte exemple. Semnatarul articolului spune ca, in 25 iunie 2013, Cluj a lansat un site de promovare a candidaturii orasului, in mai multe limbi, pe cand Timisoara l-a lansat aproape un an mai tarziu. In orice caz, orice campanie de promovare are nevoie de un site de promovare, mai ales in aceste vremuri.

Romania libera aminteste si de campania de promovare lansata in vara anului trecut de clujeni, sub genericul „Cultura transforma orasul”. La jumatate de an mai tarziu, Timisoara lanseaza o campanie asemanatoare: „Cultura uneste comunitatea”.

„In al patrulea rand, in iunie 2013, echipa de la Cluj a prezentat concluziile unei cercetari sociologice cu titlul <<Atitudini si perceptii cu privire la candidatura orasului la titlul de capitala culturala europeana>>. Dupa cateva luni, si echipa de la Timisoara a realizat un studiu sociologic. Tema este copiata la indigo: <<Studiu sociologic privind impactul candidaturii Timisoarei la titlul de capitala culturala europeana asupra locuitorilor>>”, mai scrie autorul.

Insa exemplele nu se opresc aici. Daca aproape acum 2 ani, clujenii a inceput sa adune ambasadori ai orasului candidat la acest titlu, timisorenii de la Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana au facut acelasi lucru, dar un an mai tarziu fata de Cluj.

„Un exemplu si mai flagrant de plagiat a fost reprezentat de modul in care echipele care gestioneaza candidaturile celor doua orase au inteles sa atraga sprijinul politicienilor”, continua romanialibera.ro.

„Orase precum Aradul, Iasiul sau Craiova au incercat sa isi imagineze metode proprii de promovare a candidaturii acestor comunitati la titlul de capitala culturala europeana, in timp ce Timisoara a preferat sa se inspire <<la greu>> din strategia Clujului”, concluzioneaza cei de la Romanialibera.

In cursa pentru titlul de Capitala europeana a culturii pentru anul 2021 se afla Timisoara, Cluj, Iasi, Craiova si Sfantu Gheroghe. Si Bucuresti vrea sa se inscrie in competitie.

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana: Sunt proceduri standard!

Reporterii opiniatimisoarei.ro au cerut cate o replica atat de la directorul Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana, cat si de la cel al Asociatiei Cluj Capitala Culturala Europeana. In vreme ce reprezentantii asociatiei timisorene spun ca procedurile sunt standard si vor trebui urmate de toate orasele candidate, clujenii sustin ca pot fi abordari diferite si ca exista intr-adevar si puncte comune.

„Pot sa va spun cu fermitate ca nu este vorba de niciun plagiat. Programul Capitale Culturale Europene presupune proceduri standard de pregatire a candidaturii pentru acest titlu, iar etapele sunt parcurse de toate orasele candidate in ritmul si dupa calendarul pe care acestea si-l stabilesc. Mai apoi, am observat faptul ca in articolul din publicatia amintita au fost omise activitatile derulate de Timisoara si – dupa constituirea ei – de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana in perioada 2010-2012. Vom reveni cu detalii intr-un comunicat de presa”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Simona Neumann, director executiv al Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Clujenii spun ca oricine poate compara strategiile si ca conceptul de candidatura nu lasa loc de interpretari.

„Eu cred ca oricine urmareste evolutia proiectelor gaseste argumente si pro si contra. In Craiova exista o anume abordare, in Iasi exista o abordare diferita, in Cluj este o alta abordare, in Sf. Gheorghe la fel. Exista in fiecare oras puncte comune care tin de evolutia procesului, dar si diferente care sunt datorate specificului orasului. Daca cineva vrea sa compare procesele trebuie sa faca un lucru foarte simplu. Pe internet se afla toata informatia necesara reflecata in presa. Trebuie doar sa o citeasca. Unde se separa clar lucrurile si nu mai lasa loc de interpretari este conceptul de candidatura”, a spus, pentru opiniatimisoarei.ro, Florin Morosanu, directorul Asociatiei Cluj Capitala Culturala Europeana.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pana la urma care e dovada plagiatului? Jurnalisti de 2 bani.

    • Mai un-timisoarean, tu esti oare neam cu Neumann incompetenta de nu intelegi ce se intampla. Hai recunoaste, nu te duce capul. Citeste bine ce scrie acolo si dupa aia poti sa iti dai drumul la vorba. Dar ma tem ca esti balbait

  2. Raman tampit, nu suntem in stare sa facem noi ceva original,trebuie sa copiem de la alti!…Asa se intampla cand implicatii sunt numai mercenari, care nu iubesc deloc orasul ci doar banii.

  3. Cinstit e sa recunoastem ca au dreptate clujenii. Si ar cam fi cazul sa vina o echipa proaspata cu initiativa care sa se ocupe de proiectul asta. Domnul Robu, se aude?

  4. Oricum nu avem nici o sansa reala!
    Clujul,Bucurestiul sunt cu mult inaintea noastra!
    Ideea este buna ,ca doar asa se mai face ceva in orasul de pe Bega!

  5. materialul prezentat de opinia timisoarei este preluat din romania libera, ambele publicatii fiind mare prietene pdl. Clujul este fieful pdl-ului. sa fie oare doar o coincidenta? Stiu ca scriu tampenii, dar cand n-am argumente ii fac pedelisti pe toti. Traiasca PSD care m-a pus in functie

  6. Postarea mea se termina cu „sa fie doar o coincidenta?”. Ce e scris dupa (stiu ca scriu tampenii……. PSD m-a pus in functie) e nota „redactiei”. Felicitari! Sunteti de o deontologie prefesionala desavarsita. Sunt doar un timisorean, fara niciun fel de apartenenta politica. Daca nu erati de acord cu ce-am scris, era normal sa aveti o replica asumata, nu la modul la care ati facut-o.

  7. Ma asteptatm la ceva dovezi concrete in legatura cu plagiatul (de care sincer ma cam asteptam introcare masura), dar sincer nu se dovedeste absolut nimic si sunt doar legaturi aproximative si trase de par.

    Oricum Timisoara trebuie sa continue aceasta actiune de a deveni capitala culturala, tot ce se va realiza va fi in beneficul orasului, locuitorilor si chiar a turizmului.