‘Timisoara poate sa creasca doar daca reuseste sa pastreze si sa atraga tineri bine pregatiti si pasionati de munca pe care o fac!’ Cum vede rectorul Universitatii Politehnica viitorul orasului

TIMISOARA. Peste 60 de companii, sute de locuri de munca sau oferte de internship, mii de studenti dornici sa afle cat mai multe amanunte despre un posibil job, toate acestea au fost reunite la cea de-a VIII-a editie a „Zilelor Carierei”, organizata saptamana trecuta, de Universitatea Politehnica Timisoara.

O componenta importanta care contribuie la succesul evenimentului, cea mai mare manifestare de acest gen organizata de o universitate, este interesul sporit al companiilor de top pentru Timisoara si specialistii sai.

Companiile participante reflecta piata muncii din zona de vest a tarii si sunt, in primul rand, cu profil tehnic. Ele cauta studenti isteti, creativi si cu experienta”, considera prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel serban, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Avantajele care situeaza orasul in vizorul mediului de business sunt multiple, insa pepiniera de tineri specialisti in domenii precum IT este de departe cea mai importanta si deosebit de atractiva pentru companiile care continua sa isi dezvolte aici planurile.

Timisoara este un pol de talente in domeniul IT tocmai pentru ca mediul universitar este capabil sa pregateasca specialisti. Prima sectie de Automatica si Calculatoare din tara a fost deschisa acum 50 de ani la noi, la Politehnica Timisoara. De atunci, oferta noastra s-a dezvoltat si adaptat constant la nevoile pietei, iar astazi specializarile Facultatii de Automatica si Calculatoare sunt cele mai cautate de elevi, avand patru candidati pe loc, in ciuda admiterii pe baza de examen”, a completat rectorul Universitatii Politehnica.

Constienta de importanta alinierii programei de studiu la cerintele pragmatice ale marilor angajatori, Universitatea Politehnica a dezvoltat o politica armonioasa de corelare a specializarilor oferite cu exigentele din campul muncii.

Armonizarea cu piata fortei de munca este o preocupare permanenta pentru Universitatea Politehnica Timisoara. Metodele sunt multiple si cuprind programe masterale organizate impreuna cu marile companii, proiecte de diploma, disertatii, teze de doctorat realizate pe teme relevante, colaborari pentru practica, internship-uri, scoli de vara, concursuri tematice etc.”, a declarat prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel serban.

A treia entitate deosebit de importanta in ecuatia sustinerii acestei capacitati de crestere pe care o are Timisoara o reprezinta dezvoltatorii de spatii de birouri moderne, cautate de companiile multinationale pentru care imaginea si beneficiile oferite angajatilor sai primeaza. Cel mai recent exemplu in acest sens este investitia in ansamblul Openville din vecinatatea mall-ului, care include nu mai putin de sapte cladiri clasa A.

Se lucreaza intens la primul imobil, iar chiriasii din domeniul IT nu au intarziat sa apara: compania Ness Software Engineering Services a anuntat ca va deschide aici al doilea Centru de Inovatie Tehnologica din Romania, dupa cel de la Iasi.

Standardele inalte reflecta o profesionalizare generala a serviciilor si contureaza un oras competitiv, cu ADN european, care poate reprezenta o solutie fiabila pentru tot mai multi tineri talentati. Timisoara poate sa creasca doar daca reuseste sa pastreze si sa atraga tineri bine pregatiti si pasionati de munca pe care o fac. Astfel, cred ca aratandu-le studentilor in ce conditii pot lucra, ii incurajam si sa finalizeze studiile si sa ramana in oras”, a mai spus prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Serban.

Reprezentantii Openville spun ca, la finalizarea proiectului, care va mai include noi magazine, sali de evenimente, parcari subterane si supraetajate, dar si un parc de 55.000 mp, in spatiile de birouri vor lucra mai bine de 13.500 de persoane.

Beneficiile proiectului sunt multiple si vizeaza toate aspectele vietii cotidiene. Cred insa ca estentiale pentru oras sunt dezvoltarea unui obiectiv urban reprezentativ si crearea de noi locuri de munca. Pentru tineri, indiferent ca vor avea sau nu biroul in cladiri, Openville va reprezenta un spatiu important pentru divertisment si recreere”, este de parere rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Conlucrarea dintre cei trei factori implicati, universitate – angajatori  – dezvoltatori de spatii office, inseamna consolidarea pozitiei Timisoarei in raport cu alte mari orase ale Romaniei, dar si beneficii directe pentru tinerii aflati la inceput de cariera.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.