TIMISOARA. Timisoara va fi promovata in urmatoarele 3 luni in capitala Poloniei, printr-o expozitie organizata in aer liber, de Institutul Cultural Roman de la Varsovia si Asociatia Timisoara Capitala Europeana a Culturii.
In 21 de planse de mari dimensiuni, care vor fi prezentate in spatiul public din imediata apropiere a Institutului, in perioada 1 decembrie 2020 – 28 februarie 2021, expozitia reuneste prin imagini si texte importante demersuri socio-artistice realizate la Timisoara, menite sa transforme cultural orasul si sa impleteasca viziuni artistice si civice. in anul 2016 Timisoara a câstigat titlul de Capitala Culturala Europeana pentru anul 2021, schimbat acum in 2023, si isi doreste sa devina un oras in care excelenta culturala le confera incredere de sine cetatenilor sai si puterea de a provoca schimbari prin participare si implicare.
„Memoriile Cetatii” este o initiativa a Asociatiei Timisoara Capitala Europeana a Culturii care isi propune sa surprinda spiritul Timisoarei prin ochii artistilor si povestile locuitorilor. Ajuns in 2020 la a III-a editie, „Memoriile Cetatii” a devenit un festival de arta stradala, dar si de muzica, artele spectacolului, implicarea voluntarilor, toate cu un singur obiectiv: crearea energiei civice capabile sa genereze o schimbare pe termen lung.
In primul an, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, 10 artisti au fost invitati sa activeze 10 cartiere din oras, in spiritul fiecarui loc. Cea de-a doua editie, din 2019, a avut ca tema „Revolutia”: concerte tematice si picture murale au impânzit tot orasul, celebrând libertatea de exprimare câstigata in 1989. Cea de-a treia editie, din 2020, aflata in plina desfasurare, isi propune sa consolideze legaturile dintre oameni si povestile orasului in care traiesc. Anul acesta, Complexul Studentesc din Timisoara prinde culoare prin interventiile artistice ale pictorilor muralisti, iar intersectiile din oras au fost marcate cu versuri pe care trecatorii le pot citi când asteapta la semafor. Constient sau nu, locuitorii Timisoarei impart fragmente de memorie cu strazile pe care le strabat, cu portile pe sub care trec, cu oamenii pe care ii cunosc sau chiar cu cei care le sunt straini.
Expozitia de la Varsovia isi propune sa surprinda produsele culturale create pe parcursul anilor 2018-2020, totodata componenta participativa umana din proiect, cu accent pe arta stradala si muralurile care spun istoria si specificul orasului Timisoara, lucrari menite a fi valorificate pe termen lung. Proiectul are in vedere crearea un traseu de street art in Timisoara vazut ca o veritabila atractie pentru turisti in anii ce preced, dar mai ales in anul in care Timisoara va detine titlul de Capitala Culturala Europeana.
Deschiderea expoziţiei pentru public la Varsovia va avea loc simbolic in data de 1 Decembrie, in spatiul exterior al Institutului si Ambasadei României din strada Chopina 10. Plansele, pregatite in limbile polona si engleza, vor putea fi vizionate de publicul larg atât in timpul zilei, cât si dupa lasarea serii, gratie instalatiei speciale de nocturna. Expozitia va putea fi vizitata la Varsovia pâna in 28 februarie 2021, dupa care aceasta ar putea fi prezentata in alte orase poloneze.
Pareri
Iubesc slavii mei!
Hmmm… cand astept la semafor citesc poezii. Nice!
Aveti o singura strofa de poezie in grai banatean?!?
Tinand cont de marii inaintasi si contemporani locali?!?
1? One? Eine? Egy? Hm,… nu, nu erau in spiritul Europei corecte politic de azi?!?
Va provoc!