TIMISOARA. Specialisti din intreaga Europa s-au reunit la Timisoara pentru a se consulta in privinta schimbarii curriculei educationale in medicina din Romania. Universitatea de Medicina din Timisoara a introdus deja un modul optional.
Evenimentul care a adus la Timisoara specialisti in medicina din Europa se numeste Timisoara International Medical Education Days si se desfasoara pana in 21 aprilie. La atelierele de lucru participa si peste 200 de studenti din Romania si din alte tari europene.
„Nu cred ca vom prinde vreodata din urma trendul european, dar vrem sa le oferim studentilor abilitatile de care au nevoie pentru piata muncii. O schimbare a curriculei educationale medicale din Romania poate fi facuta in cativa ani. In Austria a durat 6 ani”, a precizat Marius Raica, rectorul UMF „Victor Babes” Timisoara. „Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara a inceput de acum doi ani sa introduca modificari in curricula, prin dezvoltarea unui modul optional de neurostiinte, pentru studentii din anul II, realizat dupa un model european. In aceasta vara vom introduce un al doilea modul, pe sistemul respiratoriu, care, speram, va avea acelasi succes precum primul„, a adaugat rectorul medicinei din Timisoara.
Introducerea unei noi curricule universitare in medicina din Romania inseamna determinarea problemelor care se regasesc in sistem, eliminarea lor si imbunatatirea programei educationale. „Pentru a schimba curricula educationala, trebuie dezvoltat un Birou de Curricula, care exista deja la UMF, dar trebuie dezvoltat, avem nevoie de specialisti formati in educatia medicala, o ramura foarte importanta a medicinei, care noua ne cam lipseste. Trebuie sa adaptam noua programa la legislatia romaneasca pentru a reusi sa modificam curricula de educatie in medicina„, a explicat Marius Raica.
„Studentii care temina medicina nu stiu sa faca o injectie sau sa puna o perfuzie. Pentru ca programa actuala nu ii invata acest lucru. Avem nevoie de viitori medici care au temeinice cunostinte teoretice, dar si o pregatire practica de baza„, sustine rectorul UMF Timisoara.
Intalnirea de la Timisoara inseamna si dezvoltarea unor relatii cu universitatile de medicina din Viena, Innsbruck sau Graz, ai caror reprezentanti au sustinut mai multe sesiuni de formare si comunicare in aceste zile in capitala Banatului. „Conferinta de la Timisoara este o directie logica pe care am urmat-o, ne extindem reteaua noastre profesionala, schimbam informatii cu specialistii din Romania si gasim solutii la probleme punctuale pe care universitatile de medicina le intampina„, a spus Adolf Ellinger, profesor la Universitatea de Medicina din Viena.
Organizarea Timisoara International Medical Education Days in orasul de pe Bega este o premiera nationala intrucat precedentele 15 editii au avut loc in Austria. Realizarea evenimentul a putut fi facuta printr-un proiect POSDRU a carui valoare este de 4,8 milioane de euro.