Timisoara ramane fara Consulatul German! Ce inseamna inchiderea institutiei pentru oras?

TIMISOARA. Consulatul German din Timisoara va fi desfiintat. Cel putin acesta este planul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, care si-ar dori sa puna lacatul pe institutie in cursul anului viitor.

Ministerul Afacerilor Externe german a anuntat in cursul zilelor trecute ca doreste desfiintarea Consulatului din Timisoara, insa mai intai de toate cauta un consul onorific potrivit, care sa se ocupe de relatiile dintre cele doua tari.

Motivul desfiintarii? Se fac restructurari. Aceasta desi Consulatul German din Sibiu ramane cu aproape 20 de angajati, in timp ce la Timisoara nu sunt nici 10.

„Comunitatea germana din Banat este mult mai numeroasa decat cea din Transilvania. Mi se pare ca si volumul de investitii este mai mare in vestul tarii, iar de consulatul din Timisoara tin toate judetele de la granita de vest a Romaniei, de la Mehedinti pana la Satu Mare”, a spus pentru www.opiniatimisoarei.ro Astrid Weisz, membru in consiliul de conducere al Forumului Democrat al Germanilor din Banat.

Ce inseamna inchiderea consulatului pentru Timisoara?

Imediat dupa inchiderea consulatului, cetatenii germani care s-ar putea lovi de probleme in Timisoara vor fi nevoiti sa apeleze la consulatele din alte orase pentru a si le rezolva. La fel si oamenii de afaceri care, dintr-un motiv sau altul, raman fara sprijin juridic sau administrativ. De altfel, oamenii de afaceri din Germania care vor dori sa investeasca in Timisoara nu vor mai avea la cine sa apeleze. Desfiintarea consulatului reprezinta si o chestiune de prestigiu. Cum ar fi ca Timisoara sa aiba un consulat al Italiei si al Serbiei si sa nu aiba unul al Germaniei? La astfel de intrebari vor incerca sa raspunda si autoritatile locale, care, cu ajutorul deputatului german Ovidiu Gant, vor incerca sa impiedice inchiderea institutiei.

Nemtii din Timisoara sunt decisi sa iasa in strada

Germanii din Timisoara nu sunt de acord cu desfiintarea consulatului si si-au exprimat deja dorinta de a organiza proteste in caz ca situatia nu se rezolva pe cale amiabila. „Deputatul nostru a cerut sa se semnaleze populatia. Deocamdata, incercam intr-un mod diplomat sa rezolvam problema. Daca nu reusim, eu ma gandesc chiar si la iesiri in strada. Dar va fi posibil abia in septembrie, cand se termina si vacanta parlamentara. Noi speram totusi sa se rezolve pasnic”, a mai spus Astrid Weisz pentru www.opiniatimisoarei.ro.

Deputatul Ovidiu Gant isi exprima vehement protestul, in numele intregii comunitati a germanilor din Romania, fara de decizia germana. El apeleaza public la Ministrul de externe al RFG, dr. Guido Westerwelle, „sa retraga decizia spre binele germanilor din vestul tarii, a oamenilor de afaceri germani, care au facut investitii considerabile aici, dar si pentru mentinerea unor bune relatii bilaterale romano-germane”, a declarat deputatul german. Si aceasta in conditiile in care la vizita sa in Romania, care a avut loc in anul 2010, a dat asigurari de sprijin din partea Republicii Federale Germane, cat si personal. Ovidiu Gant il indeamna acum sa confirme aceasta promisiune.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Despre asta s-a scris si pe bloguri, printre care chiar de subsemnatul. Si asta e tot o forma de protest 🙂

  2. singurul care o sa piarda este proprietarul castelului.

  3. toate tigane de la timisoara care or treit in jermania este contre la acesta lucru imposibile. ose iesim si noi in strade se luptem pentru fratii nostre jermani. ziher ! si noi briem consulat mo