Timisoara se schimba! Si santierele au maretia lor: spectacol mut in alb si negru, prin ochii unui fotograf

TIMISOARA. Ne plangem zi de zi de santierele din centrul Timisoarei, insa peste cativa ani vom uita cu siguranta ca ele au si existat. Un fotograf incearca sa ne arate o alta fata a acestor santiere, printr-o serie de fotografii alb-negru care ne fac sa ne oprim putin din tot ceea ce facem si sa ne intrebam cum ar putea arata zona Cetate dupa toate aceste amenajari. 

Flavius Neamciuc este fotograful care vrea sa le arate timisorenilor ca „e bine ca lucrurile se intampla”.

„Ma plimb de o buna bucata de vreme pe strazile din Timisoara, strazi care sunt intr-o continua schimbare. Desi au ajuns sa faca parte din cotidian, e important sa tinem minte lucrurile cum sunt acum. Asa ca am decis sa scot camera mai des din geanta atunci cand merg pe aceeasi strada pe care mergeam de atata vreme si sa imortalizez lucrurile care deja pentru noi sunt banale. Am pornit intr-o calatorie fotografica de regasire a strazilor orasului”, spune Flavius.

Tanarul ne-a dezvaluit ca face fotografie, „la modul mai serios”, de aproape 3 ani. Imaginile postate pe internet de Flavius Neamciuc valoreaza cat mii de cuvinte, asa ca nu mai au nevoie de nicio descriere.

Va invitam sa vedeti mai multe fotografii pe pagina de Facebook a lui Flavius, care este actualizata constant!

***

Lucrarile de reabilitare a centrului istoric au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care executa lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.

La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.

Totodata, proiectul prevede si schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale. Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. LA cum merge , la cata „arheologie”ca melcul se face, nu cred ca va duce cineva prea curand dorul santierelor.
    De ce s-a pastrat gaura aia mizwerabila in piata Libertatii?cum o sa arate cercurile concentrice cu o gaura in care nu ai ce vedea?!

    • Ce s-ar fi intamplat daca „cineva” ar fi spus „aveti 2 luni sa dezgropati trecutul” dupa care … . Cati nu ar fi sarit in sus ca „distrugeti vestigii (?) s.a.m.d..
      Despre piata Sf. Gheorghe: as invita pe dl. primar sa (re)vada „statuia” dedicata lui Sf. Gheorghe pe „cal” in lupta cu „balaurul) si apoi sa se decida unde sa o replanteze.
      Este ceva grotesc (si asta au spus-o si multe cunostinte admiratoare (sa nu spun neaparat cunoscatoare, ptc. o sa sara in aer o parte din artistii timisoren) ce nu-si are locul in zona aceea.