Timisoara si Brasov au cele mai scumpe bilete de transport in comun din Romania

TIMISOARA. Cu 4 lei biletul pentru o calatorie, Timisoara, alaturi de Brasov, este in topul oraselor din Romania in care se plateste cel mai scump transport in comun.

CITESTE SI: Baiat batut in parc ziua in amiaza mare de o gasca de tineri, la Timisoara. Copilul are pierderi de memorie

In Constanta, Iasi, Ploiesti si Galati costul biletelor este cel mai mic, de 2,5 lei, arata o analiza Picodi.com.

In ceea ce priveste abonamentele lunare, cetatenii din Cluj si Bucuresti trebuie sa plateasca cel mai mare pret – 177 lei, respectiv 140 lei. Cel mai ieftin abonament lunar poate fi gasit in Oradea si Brasov (80 lei).

 

Analistii au verificat tarifele de transport public din 45 de orase din intreaga lume si au comparat cheltuielile de transport cu salariile medii locale. In cadrul studiului, au fost analizate mai indeaproape preturile unui singur bilet, precum si abonamentele lunare, care permit calatorii nelimitate in interiorul orasului.

Potrivit clasamentului, Luxemburg, Tallinn si Valletta sunt orasele in care transportul public este complet gratuit pentru cetateni.

Printre alte orase din clasament, cele mai scumpe bilete simple se gasesc in Londra (4,85 euro), Zurich (4,44 euro) si Oslo (3,65 euro). Pe de alta parte, cele mai mari preturi pentru abonamentele lunare sunt platite de cetatenii din Londra (253 de euro), Melbourne (178 de euro) si Dublin (155 de euro). Un abonament lunar in Bucuresti costa doar 31 de euro.

Mai multe AICI.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Evident ca ale mai scumpe bilete sunt in orase conduse de USR, ca asa incurajam transportul in comun. Hai, vira pe bitigle si trotinete!

  2. Nici daca ar fi gratis nu se inghesuie lumea ca na e rusine sa mergi pe jos si mergi cu cazanul de BMW care scoate fum negru de nu vezi in spatele lui .
    Am auzit ca doar la metroul lu ROBU e gratis si primesti si un vopsit la sfarsit de calatorie .

  3. Comparatiile trebuie facuta ceva mai in detaliu, nu doar „cat costa o bucata”. Pare ca cel mai bun raport pret-diversitate de mijloace de transport in comun e in Bucuresti.
    Dar trebuie verificat: biletul unic e valabil pe un singur mijloc de transport? Ca atunci, in Timisoara e cel mai ieftin, pentru ca ai posibilitatea ca timp de o ora sa iei oricate mijloace de transport doresti. In plus, cu abonament ai acces gratuit la vaporetto (stiu ca unii vor sari ca e degeaba, dar sunt oameni care ajung mai repede din Crisan/Dorobanti in centru cu vaporetto).
    Ieftineala din Ploiesti poate fi inteleasa si din articolul asta:
    https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-26118904-ploiestiul-este-oras-esuat.htm
    Deci nu e de mirare ca e ieftin biletul in Ploiesti sau in Constanta, unde nu ai altceva decat autobuze. E clar ca la Oradea si Brasov se urmareste emiterea de abonamente, ceea ce e benefic fiindca exista o sursa sigura de venituri. Cei care nu isi fac abonament tind sa mai fenteze si sa nu isi valideze biletul de fiecare data.
    Problema la Timisoara nu e atat pretul, cat interconectarea intre zonele orasului: nord-sud, est-vest.

    • Te-ai trezit si tu sa gandesti dar cam fara randament.

      Nu prea mai exista un bilet = o calatorie = un singur mijloc de transport. Biletele au o valabilitate temporala (90 minute, de obicei) timp in care pot fi utilizate nelimitate mijloace de transport.

      Ai incercat sa emiti rationamente, dar ei esuat lamentabil.

      In Timisoara e mult prea scump transportul in comun pentru ce ofera, linii gandite prost, timpi lungi de asteptare.
      In Cluj sau Brasov nu stai niciodata atat de mult dupa autobuze/tramvaie/troleibuze cat stai in Timisoara.

      Si autobuzele/troleibuzele din Brasov si Cluj sunt diamante pe langa gunoaiele din Timisoara (in TM chiar si cele noi sunt tot turcisme abjecte care se defecteaza de noi; in Cluj si Brasov ai totul de productie UE, nu calitate indoielnica din afara UE).

  4. Greaua mostenire de la Robu este de vina.

  5. Cine nu are abonament probabil cumpara vreo 10 bilete pe luna. Daca va mutati in Oradea economisiti 50 lei la abonament sau 5 lei la bilete. La Cluj platiti 37 lei in plus la abonament, dar economisiti 10 lei la bilete. Daca va mutati in Craiova economisiti 30 lei la abonament sau 15 lei la bilete. Pe luna, in fiecare luna!!! Si totusi bihorenii si oltenii vin la Timisoara sau se duc la Cluj. Or fi stiind ei de ce.

    • Pai bihorenii mai vin ca Oradea e mai mititica si ca uneori intra in conflict de interese cu ungurii la Oradea. Iar din oltenia vin rebuturile. Sti, oltenii sunt mai competitivi (ca sa nu zic altfel) iar aia incapabili nu-si gasesc locul acasa la ei. Si atunci vin in Timisoara sau Cluj, la „scoala de sefi”. 😁

      • Îți dai seama, țăran prost, ce rebuturi, cât de incompetenți trebuie să fie subalternii bănățeni ai șefilor olteni din Banatustan?

  6. Pentru mine marele inconvenient este frecventa mijloacelor . Dacă ar fi un maxim de 10 minute timp de așteptare între doua mijloace, consider ca transportul în comun ar deveni atractiv, chiar dacă parcul e destul de îmbătrânit.

  7. La Brașov, e scumpă doar aparent. Dacă validezi un tichet de 4 lei, poți circula cu el, 60 de minute, atât în oraș, dar și în întreaga zonă metropolitană Brașov. Abonamentele în schimb s-au ieftinit bine de tot, și în zona metropolitană, dar și în oraș. Un abonament de 30 de zile, pe absolut toate liniile din oraș, costă astăzi, doar 80 de lei. Deci, se încurajează cu adevărat utilizarea transportului în comun, care în Brașov e și 80% ecologic,dar și bine normat și dimensionat . Toate astea în condițiile în care,da, USR-ul e de căcat,dar nu are chiar nici o legătură cu topicul propus.