TIMISOARA. Ziua de 18 octombrie 1716 este una de referinta in istoria Timisoarei. E momentul in care, in urma cu exact 307 ani, printul Eugeniu de Savoya intra in cetate in fruntea armatei sale, dupa ce eliberase orasul de sub stapanirea otomana, si instaura dominatia austriaca.
De atunci, Timisoara si intreg Banatul aveau sa cunoasca o schimbare radicala si o inflorire fara seaman.
Povestea cuceririi Timisoarei incepe in 5 august 1716, la aproape 150 de kilometri de oras. In acea zi principele Eugeniu de Savoya invingea trupele otomane stationate la Petrovaradin. Dupa acea victorie, toata lumea se astepta ca printul si armata sa se indrepte spre Belgrad, oras care era considerat cheia apararii Ungariei si a ofensivei spre Balcani. Eugeniu de Savoya avea insa un alt plan. El trimite o scrisoare imparatului Carol al VI-lea, la Viena, in care ii explica acestuia de ce este mai importanta cucerirea cetatii Timisoarei.
„Armata avea nevoie de un cantonament de iarna aproape de linia frontului de la Timisoara se putea acoperi foarte bine linia Tisei si Ungaria; se puteau asigura legaturile cu Valahia si Transilvania; de aici se putea exercita controlul atat de necesar asupra Dunarii; Timisoara era cel mai important punct strategic de unde sa inceapa asaltul asupra Belgradului„, noteaza historia.ro.
La comanda printului, armata pleaca spre Timisoara, trecand Tisa pe la Zenta. Primul care ajunge langa zidurile cetatii este contele Johann Palffy, in 21 august 1716, cand trupele sale sunt si atacate de otomani. Soldatii resping atacul turcilor, insa oastea sufera pierderi insemnate. Soldatilor lui Palffy li se adauga cavaleristii generalului Joachim Ignaz von Rothenham si 10 batalioane de infanterie comandate de Karl Alexander, duce de Wurttemberg. In 26 august ajunge langa Timisoara si principele Eugeniu de Savoya, care isi stabileste cartierul general in partea de nord a cetatii, acolo unde isi aseaza infanteria, artileria si o parte a cavaleriei.
Dupa o saptamana de organizare incepe asediul cetatii. Intre 1 si 15 septembrie se sapa transee in zig zag si paralele in dreptul Palancii Mari. Din 16 septembrie incepe bombardarea cetatii, in timp ce trupele imperiale continua sa primeasca intariri, sosind de la Alba Iulia si un corp de armata sub comanda generalului Etienne conte de Stainville, cel care mai tarziu avea sa devina si guvernator al Transilvaniei si Olteniei in timpul ocupatiei austriece.
La 1 octombrie s-a dat un asalt general in urma caruia este ocupata Palanca, iar trupele turcesti sunt obligate sa se retraga in cetate. Bombardarea cetatii Timisoarei continua in zilele care urmeaza. Intre timp, vremea se strica din ce in ce mai tare si isi fac aparitia si ploile, lucru care incepe sa il ingrijoreze si pe principele Eugen.
„Soldatii isi mai pastrau vechiul curaj, dar vremea se schimbase, iar ploaia neintrerupta ameninta sa inunde transeele, silindu-i pe aasediatori sa se retraga. Nici printul Eugen nu mai credea altfel, cand, la 13(octombrie-n.n.), in cea de-a patruzeci si opta zi a asediului, fu vazut inaltandu-se steagul alb pe unul din bastioanele cetatii. Principele de Wurttenberg, care era de garda, dadu imediat de stire, iar Eugen fu multumit ca pasa voia sa-i trimita in tabara imperiala pe cativa din ofiterii sai. La Eugen isi facura aparitia Ahmed aga, comandantul castelului si Ali effendi. In cetate se dusera in schimb, ca ostateci, contii Wallis si Filippi, pentru a ramane acolo pana cand se va fi reglementat capitularea la postul de comanda al printului Eugen„, se arata in volumul „Incercare de istorie politica si naturala a Banatului Timisoarei” al lui Francesco Grisselini.
In urma negocierilor care au urmat, Mehmet-pasa, ultimul comandant otoman al Timisoarei, a acceptat capitularea.
Otomanilor urma sa li se permita sa paraseasca cetatea impreuna cu femeile si copiii si toate bunurile din case. La dispozitia otomanilor au fost puse 1000 de care pentru transport, dupa care au fost condusi de un convoi austriac spre Belgrad. De asemenea, asediatii erau obligati sa lase in cetate intreaga artilerie, munitia si toate proviziile.
O alta conditie a capitularii era ca pe drumul lor catre Belgrad, turcii sa fie aprovizionati de tarani la preturi scazute.
In data de 17 octombrie 1716, turcii au parasit cetatea Timisoarei prin poarta Belgradului.
Eugeniu de Savoya avea sa intre triumfal in oras in 18 octombrie, chiar de ziua sa de nastere, prin poarta Fosforosa, denumita mai tarziu „Poarta Printului Eugen”. Drept amintire, Printul Eugen i-a oferit pasei cadou un ceas de aur, in timp ce acesta din urma i-a oferit un cal arab de soi.
In 1716, la propunerea Printului Eugeniu de Savoya, pe atunci proaspat presedinte al Consiliului Aulic de Razboi, Carol al VI-lea il numeste Guvernator al Banatului Timisan pe Contele Florimund Mercy. La 1 noiembrie 1716, acesta a primit si statutul de Guvernator militar si civil, moment in care au inceput pregatirile pentru planul de sistematizare si reorganizare a orasului Timisoara si a intregii regiuni Banat.
Intre 1693 si 1721, Eugeniu de Savoya a intrat in posesia mai multor terenuri, care impreuna insumau o suprafata de 155.000 de metri patrati. J. L. von Hildenbrandt, unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti ai vremii respective, a construit pentru acesta complexul Belvedere din Viena, in stil baroc, format din doua palate, ridicate in perioada 1714-1722. Belvedere fusese proiectat pentru a gazdui atat vasta biblioteca a lui Eugeniu de Savoya (transformata, mai tarziu, in Biblioteca Nationala a Austriei), precum si impresionanta sa colectie de arta. Astazi, cele doua palate gazduiesc Muzeul Austriac de Arta Baroca si Galeria Austriaca de Arta.
Eugeniu de Savoya s-a stins din viata la 21 aprilie 1736, pe cand avea varsta de 72 de ani. Nu s-a casatorit niciodata si nu a avut copii. Astfel, intreaga avere a fost mostenita de printesa Victoria de Savoya, nepoata sa, care a cedat-o ulterior Casei de Habsburg.
In zilele noastre, in Timisoara, pe locul pe care in urma cu 307 ani principele de Savoya intra in oras se afla Casa Printului Eugen, una ce a fost ridicata din caramizile fostei porti de intrare in oras. Tot aici incepe si strada care poarta numele eliberatorului Timisoarei, una care masoara aproape 500 de metri si se intinde pana la intersectia cu Martin Luther. De asemenea, strada se intersecteaza si cu cea care poarta numele fostului guvernator al Banatului, dar si cu cea care poarta numele lui Francesco Grisselini.
Pareri
Dupa atatia ani, avem din nou in fruntea orasului un conducator pe masura printului Eugeniu. Precum printul a alungat turcii si recladit orasul, la fel si Dominic va alunga interlopii si va inalta orasul pe cele mai inailte culmi!
Frumoasă casă (ultima poză). Nu faceți un studiu de fezabilitate pentru reabilitare?
S-au schimbat stapanii … pentru romani nu s-a schimbat nimic in bine.
Ce chestie, cum descalecă, noul cotropitor dă poruncă cimișorenilor să dea mâncare moca fostului cotropitor, acum în retragere amiabilă. Se pare că ambii cotropitori au trăit toată istoria lor din ce au furat, de aceea, ca să arătăm tuturor cât de deștepți suntem noi cimișorenii , propun să amenajăm tot din bani publici o piațetă și pentru cotropitorul care s-a retras atunci. Asta ar însemna că suntem nu numai deștepți ci și incluzivi.
Apropos, tot la 18 octombrie, dar în 1599 Mihai Viteazu devine principe al Transilvaniei după bătălia de la Șelimbăr, dar asta nu a dus la o perioadă de înflorire pentru cotropitorii de pretutindeni, de aceea nici nu mai trebuie menționat
Ce legătură are Mihai Pătrașcu cu Timișoara și Banatul?
Cu care dintre cotropitori s- au luptat cimisorenii? Hai, spune- ne repede! Se pare ca au fost cam tot atâția romani impotriva ” cotropitorilor” cati unguri au fost la eliberarea Budapestei de sub otomani ( turci). Când ești slab, de faci pe tine, e mai bine sa jonglezi cum poți istoria. Și fiindcă veni vorba despre unguri, intr- o emisiune Victor Orban zicea ca romanii in cele doua războaie mondiale au fost și intr- o parte și in cealaltă și de fiecare data au ieșit bine. Ungurii au fost perseverenți și au ieșit prost. Acum înțelegi care e modelul politicii lui Orban? Fii cu kurul in doua luntrii ca s- ar putea sa ramai în cea care nu se scufunda. Asta ca să nu zic ca istoria romanilor din ultima suta de ani i- a fost sursa de inspirație.
@USR-istul sexo-marxist – mars cu stapanii pacii. nu-i de mirare ca va place sa stati capra… bulangiilor… sariti calul si e pacat de voi, ca o cautati cu lumanarea cand nimeni va are grija… sau asta-i problema.
Mereu am fost prada. Dar parca mai bine sa fi praduit din est, sti la ce sa te astepti, astia din vest vin cu promisiuni, minciuni… jeguri… dar e vina noastra, ca suntem un neam de ghiocei. plandemia m-a convins de multe cu privire la acest neam… bulangiilor
@Solo, uite îți răspund repede, cimișorenii nu s-au luptat se pare cu nimeni, ei trăiau din ce munceau și nu din jaf precum năvălitorii pe cai mari, cu perucă sau turban.
Referitor la „narativa” cu românii, ungurii și statul cu fundul în două luntrii situația stă așa: la 23 august 1944 șeful armatei române , un escu, a fost arestat și predat inamicului de către un hohenzolern, căruia îi revine astfel toată onoarea întoarcerii armelor. La un moment ulterior ungurilor nu le-a ieșit o mișcare similară, numai din cauza SS-ului german care de data aceasta a dejucat la timp manevra.
@Cristian, nu știu ce legătură are Mihai Viteazu cu Timișoara , dar era vorba de aceeași zi , 18 octombrie . 18 octombrie 1599 are legătură cu istoria românilor, iar populația majoritară în Banat este românească
Amice ești slab informat. Adica, habar n- ai de istoria acestor locuri. Ti- a ramas in cap ce ti- au turnat comuniștii. Nația romana s- a format greu și târziu în aceste locuri, de aceea și golurile din istoria noastră. Vat privește Cimisoara, afla de la mine, pentru ca vad ca nustii, acest oraș nu a avut o natie majoritara mulți ani din sec. XIX și XX. Cat ii privește pe romani, ei au devenit nație preponderenta, dar nu majoritara, abia după 1940, cand după ocuparea Ardealului de Nord de către unguri, mulți romani s- au refugiat în Banat, mai ales în Mehala. Romanii au devenit majoritari in TM abia prin anii 60 după plecarea evreilor și a multor svabi.
@Solo, eu am scris că populația majoritară în Banat ESTE românească, asta nu are legătură cu istoria din perioada comunistă, ci se referă la statisticile actuale.