TIMISOARA. Autobuze, troleibuze, tramvaie, biciclete si mai nou vaporase. Timisorenii, dar si cei care ne viziteaza orasul, vor avea cinci variante de mijloace de transport public, la dispozitie, sa se plimbe dintr-un loc in altul. Deocamdata, doar patru sunt disponibile, vaporasele urmand sa intre pe traseu din primavara.
Malurile Canalului Bega au fost amenajate, proiectul ajungand la final si urmeaza ca primele ambarcatiuni sa soseasca la inceput de februarie cel tarziu.
”E vorba de un proiect complex care a cuprins atat interventii la retele de utilitati, extinderea retelei de iluminat, amenajari complexe pe cele doua maluri ale Begai, amenajari in cadrul carora s-au amenajat spatii verzi, s-au plantat o multime de copaci, s-au realizat trotuare, s-au amenajat piste de biciclete, un anumit numar de locuri de joaca si de spatii cu gradene pentru organizarea unor evenimente de divertisment si 9 statii de vaporetto. Acest proiect cuprinde inclusiv refacerea Begai cu curse regulate. Este sarcina municipalitatii sa achizitioneze 7 astfel de mijloace de transport. Ele vor fi folosite pentru transportul in comun, iar Timisoara va fi, cred, singurul oras din Romania care va avea 5 mijloace de transport in comun: tramvaie, autobuze, troleibuze, biciclete si vaporete. Vaporetele vor circula la venirea primaverii. Primele doua vor fi receptionate la sfarsit de ianuarie, inceput de februarie”, ne-a declarat primarul Nicolae Robu.
5 ani nu vom plati bilet pe vaporase, pentru transportul in comun, la Timisoara
Vaporasele vor fi folosite atat pentru transport, cat si pentru agrement. Daca pentru agrement se va plati un pret simbolic pe bilet, pentru transportul in comun nu se va plati nimic timp de cinci ani, asa cum prevede proiectul.
Malurile Begai sunt frumos aranjate, cu banci si zone de agrement, dar si locuri de joaca pentru copii. Si, ca o noutate, pe marginea canalului a fost amenajat un loc de joaca pentru copiii cu dizabilitati.
”Sunt doua zone de joaca totralizand 23 de obiective. Avem in premiera, in Timisoara, un spatiu de joaca dedicat copiilor cu dizabilitati. Nu trebuie sa uitam ca in comunitatea noastra avem un numar destul de ridicat de copii cu dizabilitati”, a mai spus Nicolae Robu.
Pe o lungime de 10 kilometri, pe ambele parti ale canalului, s-au facut amenajari. Startul lucrarilor a fost dat in iunie 2012, iar finalizarea s-a facut la termen.
Valoarea totala a proiectului este de 42,8 milioane de lei, iar valoarea lucrarilor este de 31,5 milioane lei cu tot cu TVA. Diferenta o reprezinta costurile vaporaselor.
Au fost plantati 1.709 arbori si 13.706 arbusti precum si 4.517 flori.
De asemenea, sunt 9 statii de biciclete, 22.335 mp de alei pietonale, 18.390 mp de piste de biciclete, 420 de banci, 469 de cosuri de gnoi. Mai sunt si 9 statii de vaporetto, doua rampe pentru interventii de urgenta, 14 toalete ecologice, doua pergole, 7 pontoane plutitoare, dar si copertine cu panza.
Pareri
Felicitari!
Iar în completare va apărea patrulă galactică a amiralului Cojan. În baza cărei legi? E un mister la care au răspuns numai Cojan și Robu!
Felicitari domnule Robu, la tot mai multe realizari si sper sa mai ramaneti macar un mandat.
Bucuresti are metrou in loc de „vaporase” deci Timisoara nu e singurul oras cu 5 mijloace de transport in comun.
Andrei sper ca nu vorbesti (scri) serios, Adi nu da idei!
Bucureștiul nu are si biciclete deci sunt doar patru adi.
Uauu! Ce noroc cu vaporasele! Asa, cand te enervezi in ambuteiajele de la Punctele Cardinale sau de la 700 sau de langa Gara sau de mai stiu eu pe unde in Tiisoara, iti lasi masina unde te apuca si te plimbi cu vaporasul pana te calmezi. Felicitari, domnule Robu! Inca o data va definiti perfect: dati o solutie la o problema inexistenta. Din pacate, de la inaltimea piedestalului pe care sunteti amplasat problemele reale ale Timisoarei nu mai puteti sa le vedeti…
Ei, nu fi si tu carcotas! Ideea ar fi sa incerci sa te enervezi cat mai putin sau sa mai renunti din cand in cand la masina.:). Sau, eventual, sa gasesti pe cineva cu care sa te plimbi cu vaporasul peste 5 ani, ca deocamdata vor fi pline de pierde-vara si de oameni ai strazii, daca tot sunt gratuite…
Felicitări pt această realizare. Întrebare pe când se va amplasa și bicilete pe Calea Martirilor?
Super. is curios daca se va si mentine. ca de altfel in orasul asta tot ce se face nu se mai repara cand se strica. mentenanta nu prea exista. eu totusi ma intreb de ce nu ard toate luminile de pe mal si de ce s-au montat hidosenile alea de wc-uri ecologice care pe moment sunt incuiate cu lacat si sunt convins ca daca ar fi deschise nu s-ar curata nicio data.
La altii de pe la Dunare se circula in comun cu vaporase de vreo 50 de ani.
Dar daca voi vreti ca Timisoara sa fie primul oras din Romanaia……
Mai este si plimbarea cu avioane usoare la cioca.
5 ani gratis, apoi faliment si lasate la mal ca si fostul vaporetto Pelican, ajuns fier vechi. Asta era singura solutie sa mascheze costurile mari ale unui bilet. Liber la plimbat aurolaci si cercetori ca doar e gratis. Vor fi si astea raiul hotilor de buzunare? O noua gaura neagra in bugetul RATT. PS. Primii la stalcit limba romana sunt cei din primaria TM. Trabuie sa sune cat mai cosmopolit ca sa fie pe placul prostimii, nu?