Daca ultimii doi ani au marcat o incetinire vizibila a ritmului de scadere a preturilor locuintelor, in 2013 preturile apartamentelor au scazut de 5 ori mai mult comparativ cu anul precedent.
Astfel, in primele opt luni ale acestui an apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in intreaga tara s-au ieftinit cu 6,95%, de la 978 de euro, la 910 euro pe metru patrat util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Spre comparatie, in 2012 a fost consemnata o scadere anuala de 1,3%, iar in 2011 declinul a ajuns la 4%, se arata intr-o analiza a imobiliare.ro.
Desi valabila la nivel national, la nivelul marilor orase exista abateri de la tendinta. Astfel, in Timisoara sau Constanta, pretentiile proprietarilor sunt mai mari decat la inceputul anului, in vreme ce la Cluj-Napoca, asistam mai degraba la o stagnare. Interesant este insa ca, cel putin in ultima luna, chiar inainte de venirea toamnei, preturile au revenit pe minus in majoritatea cazurilor – cu o singura exceptie.
Bucuresti
Capitala se situeaza pe primul loc in topul reducerilor consemnate de la inceputul anului incoace in marile orase, conform Imobiliare.ro. Apartamentele scoase la vanzare in Bucuresti s-au ieftinit cu 7,38% in acest rastimp, de la 1.138 de euro, la 1.054 de euro pe metru patrat util; valoarea actuala este cu 1,5% mai mica decat cea de la finele lui iulie 2013. In luna august, apartamentele noi au ajuns la o valoare medie de 1.173 de euro pe metru patrat, cu 1,8% mai putin decat in luna precedenta.
Scaderea a fost mai putin accentuata pe segmentul apartamentelor vechi: cu un pret mediu cerut de 1.000 de euro pe metru patrat, acestea sunt cu 0,6% mai ieftine decat luna trecuta.
Brasov
Pretul mediu cerut pentru apartamentele aflate la vanzare in Brasov se situeaza acum la 814 euro pe metru patrat, in scadere cu 5,01% fata de nivelul de 857 de euro pe metru patrat inregistrat la inceputul lui 2013 si cu 2,4% mai putin decat in luna precedenta.
In august, tendinta de scadere a fost resimtita exclusiv pe segmentul apartamentelor vechi; acestea s-au ieftinit cu 2,7%, de la 822, la 800 de euro pe metru patrat util. Apartamentele noi, pe de alta parte, au consemnat o crestere de 0,7%, de la 890, la 896 de euro pe metru patrat util.
Timisoara
La polul opus, Timisoara a inregistrat cel mai mare avans al preturilor in primele opt luni ale acestui an – un plus de 2,16%, de la 785 de euro, la 802 euro pe metru patrat util, conform Imobiliare.ro. Orasul din vestul tarii este, totodata, singurul care face exceptie de la regula scaderilor de pret consemnate in luna august. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele disponibile spre vanzare in Timisoara a crescut cu 1,1%, de la 793 de euro pe metru patrat in luna iulie.
Cea mai acuta crestere – de 5,9% – a fost consemnata de unitatile locative nou-construite, care au ajuns sa coste 879 de euro pe metru patrat util, fata de 830 de euro pe metru patrat in luna precedenta. Apartamentele vechi s-au apreciat intr-o masura mai mica, respectiv cu 0,1%, ajungand la o medie de 791 de euro pe metru patrat.
Constanta
Tot pe lista scumpirilor se inscrie si orasul de la malul marii, cu un avans de 1,51% in primele trei trimestre din 2013 – de la 856 de euro, la 869 de euro pe metru patrat util. In ultima luna insa, pretul mediucerut de proprietari pentru apartamentele scoase la vanzare in Constanta s-a diminuat cu 0,6% fata de luna precedenta. Apartamentele noi din oras s-au ieftinit cu 1,3%, de la 895 de euro, la 883 de euro pe metru patrat. Proprietarii de locuinte vechi si-au redus pretentiile cu 0,5%, de la 869 de euro, la 865 de euro pe metru patrat.
Cluj-Napoca
Si capitala Transilvaniei s-a inscris pe un trend general ascendent al preturilor in acest an, cu un plus de 0,89% pana in august, de la 896 de euro, la 904 euro pe metru patrat. Pe de alta parte, apartamentele aflate la vanzare in Cluj-Napoca s-au ieftinit in ultima luna cu 1%, de la 913 euro pe metru patrat util.
Reduceri de pret au fost consemnate doar de unitatile locative nou-construite, care au ajuns la o valoare medie de 830 de euro pe metru patrat, cu 4,7% mai putin fata de valoarea valabila la finele lunii iulie – 871 de euro pe metru patrat. Pe de alta parte, locuintele vechi au inregistrat o crestere de 1,5%, de la 968 de euro, la 983 de euro pe metru patrat.
Pareri
Se pare că în Timişoara este cea mai mare mafie imobiliară din România. Am urmărit piaţa în ultimii 2 ani şi m-am îngrozit de ce am văzut „pe teren”. Luaţi de exemplul PubliTim unde 98% dintre anunţuri sunt date de agenţii, majoritatea false sau inexacte. Puţinii care trec „persoană fizică” sunt de-a dreptul îngroziţi şi terorizaţi de agenţi. Şi dacă vrei să cumperi şi dacă vrei să vinzi prin agenţie te obligă să semnezi tot felul de contracte dubioase şi apoi nu mai poţi scăpa de ei şi nu mă refer pe cale legală căci legea nu are nici o treabă cu aceste afaceri căci în spatele agentelor amabile şi prietenoase stau nişte bădărani burtoşi ce n-au nimica de-a face cu noţiunea de „serviciu oferit clientului” practicând tâlhăria pe faţă. Comisioanele agenţilor încep de la 1000 euro în sus aşa că nu trebuie să vă miraţi că terorizează atât pe vânzători cât şi pe cumpărători. Poate aţi văzut că oraşul este împânzit de reclame de construcţii de case la preţ de 350 euro pe metru pătrat iar pe de altă parte nu cred că e stradă în care să nu se mansardeze cel puţin un bloc. Şi atunci de ce să plăteşti 20000 euro pe o garsonieră de pe timpu lu’ Ceauşescu? Ca să bage agentul mii de euro comision în buzunar? Sa umplut Timişoara de paraziţi, slugarnici ai clanului Cârpaci, care vor să trăiască pe seama celor ce muncesc. Vai şi amar…