TIMISOARA. Inca de la sfarsitul anului trecut, la Casa Austria din Timisoara, au inceput lucrarile de consolidare si extindere a spitalului. Mai exact, aici au fost deja construite mai multe rezerve pentru bolnavii in stare grava, marii arsi, dar si o sala de operatii in care se vor face interventiile si spatiile de pregatire si post operatorii. Cu toate acestea, mai este nevoie de bani pentru ca lucrarile sa fie finalizate.
„Acum, in rectificarea de buget, cerem 2,7 milioane lei pentru constructie si pentru fluxul de aer. Tehnologia de aer in sectiile de mari arsi este extraordinar de scumpa si de asta suma se ridica la 2, 7 milioane de lei. Estimam ca pana la sfarsitul anului si acel compartiment, acea componenta a unitatii de mari arsi va fi si ea gata”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Marius Craina, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.
Odata ce constructia noii sectii de Mari Arsi din cadrul Spitalului Casa Austria va fi terminata, acolo vor lucra medici care urmeaza sa fie specializati in problemele pacientilor cu arsuri grave.
” De o parte de personal dispunem, iar o parte de personal se va angaja, pentru ca este una compartimentul de mari arsi si altele sunt competentele pentru alte sectii, si ca numar si ca pregatire profesionala. Este necesara o pregatire de cateva luni de zile, care se concentreaza strict pe ceea ce inseamna pacientul cu arsuri grave. Asta tine de noi si o vom rezolva. Am avut deja discutii cu sefii de sectii, toata lumea este constienta, stim ce avem de facut, semnam bugetul, deci asta vom rezolva noi”, a mai spus Craina.
Pe de alta parte, aparatura pentru sectia de mari arsi trebuie sa ajunga la Casa Austria de la Ministerul Sanatatii. Iar pana in acest moment, reprezentantii ministerului nu au alocat fonduri pentru achizitionarea aparatelor speciale.
” O componenta care nu tine de noi este legata de aparatura. Pentru ce vrem noi sa facem, cinci paturi de mari arsi, pentru ce renovam acum, ne trebuie 17 milioane de lei, adica aproape 4 milioane de euro, pentru tot ce avem nevoie ca aparatura, de la cea mai banala, la cea mai complexa. Acestia sunt bani estimati, sigur ca in urma licitatiei se vor face economii din aceasta suma, dar este o conditie obligatorie. Fara aceste trei componente de structura, personal si aparatura, nu ai cum sa faci compartiment de Mari Arsi, decat pe hartie. Am luat legatura inclusiv cu ministrul secretar de stat Arafat sa il anunt de intentiile noastre, sa il anunt de stadiul in care suntem noi si de faptul ca am inaintat in urma cu o luna o adresa catre Ministerul Sanatatii si n-am primit absolut niciun raspuns. Noi ne facem datoria si ii anuntam de tot ceea ce facem”, a incheiat managerul Spitalului Judetean din Timisoara.
In urma lucrarilor, spitalul Casa Austria va fi extins cu aproximativ 500 de metri, se va construi o noua sala de operatii si 5 rezerve pentru bolnavii in stare grava. Iar potrivit reprezentantilor unitatii medicale, construirea sectiei de Mari Arsi ar urma sa fie finalizata la 31 octombrie.
Desi Clinica din Mari Arsi din Timisoara ar urma sa aiba doar 5 rezerve, ar urma sa fie cea mai mare din tara, in conditiile in care la Spitalul de Arsi din Bucuresti exista doar 4 rezerve destinate marilor arsi. Astfel de clinici ar urma sa mai fie construite si in Cluj Napoca si Targu Mures, tocmai pentru a scurta timpul de interventie in cazul pacientilor cu arsuri.
Foto: Virgil Simonescu
Pareri
RESPECT pt. personalul spitalului.