TIMISOARA. Un centru modern, unde oamenii strazii sa primeasca asistenta sociala vreme de 9 luni si sa fie ajutati sa isi faca un rost in viata, se va construi la Timisoara. Mai mult, specialistii vor incearca sa le gaseasca o casa.
Centrul, care va servi drept adapost, are o capacitate de 50 de locuri, si va fi amenajat in sediul Cantinei de ajutor social din Timisoara, cu aproape 1 milion de euro, bani de la Uniunea Europeana.
Se estimeaza ca acesta va fi gata la sfarsitul anului viitor, pe strada Telegrafului nr. 8 din Timisoara. Orasul nostru ar deveni astfel cel de-al doilea din tara care sa aiba o asemenea institutie de ocrotire si ajutorare a persoanelor fara adapost.
„Timisoara are foarte multe asemenea persoane care nu au adapost si stau pe strazi. In prezent avem in evidenta 13 persoane la cantina, din totalul de 400 de beneficiari, iar in centru vom avea 50 de locuri. Vom avea 10 locuri si pentru cei care apartin altor judete, pana sa facem procedurile sa ii ducem acasa. De restul, apartinatori ai judetului nostru, ne vom ocupa si de recuperarea lor, cu un program de lucru de 9 luni„, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Rodica Cojan, director Cantina de Ajutor Social Timisoara.
Potrivit acesteia, centrul se va deosebi de celelalte institutii asemanatoare din Timisoara. Un asemenea loc apartine unui ONG si este amplasat pe bulevardul Constantin Brancoveanu, insa adaposteste oamenii strazii numai pe timp de noapte. Viitorii beneficiari ai Centrului Social de Urgenta pentru persoanele fara adapost vor fi ajutati de psihologii si de consilierii acestuia timp de 9 luni, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, iar apoi vor trebui sa-si gaseasca un adapost.
„Noi am aratat nevoia de a avea un asemenea centru in Timisoara. Noi acum ii ajutam pe beneficiari cu documentele, daca nu au, le oferim consiliere. Eu tare m-as bucura sa-i gaseasca aici Craciunul din 2012. Important este sa stea cat mai mult inauntru, unde sa se recupereze, din punct de vedere psiho-social„, a mai spus Rodica Cojan. Pentru ca institutia sa functioneze, angajatii acesteia vor lucra in paralel cu Politia Locala si cu asistentii sociali din oras.
Pareri
Avem o mare problema cu amplasarea acestor centre de ajutor social in zone rezidentiale centrale si foarte „vizibile” in TM. Intreaga zona din preajma blv. Brancoveanu este „asaltata” de cetateni care beneficiaza de ajutor la ceva casa de ajutor social de pe langa intersectia cu str. C. Porumbescu si mai este in zona (pe str. C. Porumbescu) si o asociatie umanitara care ofera mancare gratuit persoanelor fara adapost. Datorita acestor puncte de ajutorare, toata zona Elisabetin este impanzita de oameni ai strazii care zac pe domeniul public incepand de la p-ta Balcescu si pana la Calea Sagului. Ei practic „orbiteaza” in jurul acestor locuri care le ofera ajutor. Probabil ca la fel se va intampla si in zona strazii Telegrafului cand vor da in folosinta centrul. Sunt de acord cu ajutorarea persoanelor cu probleme sociale, insa trebuie ca administratia sa tina cont de intregul impact asupra comunitatii. Eu cand ies dimineata sa merg la LUCRU, vad cum un horopsit al sortii doarme sub un pom ornamental de pe domeniul public. Copilul meu cand iese de la scoala. trebuie sa faca slalom printre cersetorii care au asediat piata publica din zona. Toate ungherele mai ferite ale cladirilor sunt folosite de catre acesti cetateni ca si toalete publice. Si asta se intampla in zona A a orasului de cinci stele Timisoara.
Stimate domn aveti perfecta dreptate doar ca Timisoara nu mai are locatii libere . Zic eu ca tot e bine ca cineva se mai gandeste si le ei , altfel s-ar inmultii numarul lor pe strazile Timisorii. Sigur locul lor ar fi undeva in zona B-C a orasului.Faptul ca-i ,, ascundem,,nu inseamna ca ei nu mai exista ….cred eu
Gresiti de doua ori in prezumtiile dvs. Locuri sunt chiar foarte multe. Vedeti pe calea Torontalului in cladirea care ar fi trebuit sa fie Spital Municipal de exemplu. A doua greseala este ca nu se vor inmulti pe strazile Timisoarei decat daca le va merge mai bine in viata. Iar cu un astfel de centru se incearca tocmai sa le mearga mai bine. Deci … INVERS! pROBLEMA CU „ASCUNSU'” nu sta deloc asa cum insinuati. Eu vorbeam de siguranta si ordine publica, confort pentru cetatenii „plini” ai urbei si oras salubru. Iar pentru ei – sigur – ceea ce poate mai bine copmunitatea. Acum sa nu facem discriminare pozitiva in favoarea nu-stiu-cui, pentru ca ma demotivati pe mine, cel care CONTRIBUI din „plin” la bunastarea COMUNA. Sigur ca intai ma gandesc la suferinta celui de langa mine, iar abia apoi la nevoile mele. Dar fac doar atat cat pot pentru el. Incercati sa sugerati ca ar trebui sa-i lasam in casele nostre pe unii horopsiti ai sortii? Va rog, incercati sa reanalizati situatia. Sigur veti obtine alt rezultat daca luati in calcul toate implicatiile. Va recomand sa petreceti o ora placuta in preajma chiocului de ziare din fata librariei din p-ta Balcescu. Veti intelege in primele zece minute despre ce vorbesc. Insa incercati sa rezistati si celelalte 50 de minute apoi.
Pentru clarificare incercati urmatorul exercitiu de imaginatie. Aveti un local privat (sunteti deci patron), iar pe domeniul public din fata localului zac pe spatiul verde trei indivizi fara adapost. Si zac toata ziua, iar noaptea dorm in cartoane in acelasi loc. Toooaaaataaaa ziuuuaaaaa ! Cum pare acest „scenariu”? Acum ganditi-va ca asa se intampla din pacate in multe locuri din orasul nostru. Ati platit impozit la primarie pe anul in curs? Acum ganditi-va pentru ce ati platit si daca persoanele fara adapost au procedat la fel. Deci … reanalizati … va rog.
Comunitatea de proprietari din blocurile si casele de pe strada Telegrafului nu a fost consultata de Primarie privind amplasarea in vecinatatea lor a unui centru social pentru 50 de persoane fara adapost. Un asemenea centru afecteaza direct valoarea locuintelor din zona, siguranta cetatenilor si masinilor parcate, igiena si curatenia stradala, copiii de la scoala generala din apropiere, magazinele de cartier situate la zece metri de viitorul centru. Trebuie organizata o dezbatere publica pe tema acestui proiect de hotarare de consiliu local. O cladire care a fost initial gradinita s-a transformat in cantina sociala si acum centru pentru persoane fara adapost. Spatiul este impropriu pentru aceasta destinatie, fiind situat in mijlocul unui cartier de locuinte rezidentiale.
@Mircea Ai perfecta dreptate. Ar trebui sa fie consultati rezidentii in aceasta privinta fiindca ei sunt cei care vor resimti efectele unui astfel de demers. Interesele lor sunt afectate. Este ca si cu locurile de parcare „doar pentru rezidenti”. Daca pentru parcare se poate reglementa, ar trebui sa se poata si pentru tipul de activitati care se dezvolta in zona. Nu poti pune o cantina de ajutor social langa un hotel de cinci stele sau langa Palatul Parlamentului. Mai bine sa puna cantina sociala langa Casa Casatoriilor sau langa Iulius Mall. Ce s-ar intampla?
200 de proprietari din 14 asociatii de proprietari de pe strada Telegrafului am solicitat la Primarie organizarea unei dezbateri publice pe tema centrului social pentru persoanele fara adopost.
Dezbaterea publica va fi organizata joi, 28 iulie 2011, incepand cu orele 13, in sala de consiliu de la etajul I al Primariei.
Va invit pe toti cei interesati pentru a ne exprima parerea cu privire la drepturile legitime ale proprietarilor, contribuabililor si alegatorilor din acest oras.
Motivele pentru care nu suntem de acord, consideram sa sunt usor de inteles, iar printre cele mai importante sunt punerea in pericol a copiilor care se joaca in jurul blocurilor, mizeria pe care acesti oamenii o fac in jurul locurilor in care isi amplaseza un „spatiu” de dormit, sedere, etc.
Consider ca acest centru este binevenit, insa amplasarea lui sa fie intr-un loc unde nu deranjeaza sau pune in pericol siguranta cetatenilor si a bunurilor acestora.
M-am documentat asupra locatiilor altor centre sociale din Timisoara. Niciuna dintre ele nu este situata in mijlocul unui cartier de blocuri intens populat. Este vorba despre azilul de noapte Pater Jordan Caritas – str. Brancoveanu 50; Serviciul de urgente sociale al Fundatiei Timisoara ‘89 – Spl. Titulescu 2; Centrul rezidential casa mama-copil – str. Ioan Slavici 56; centrele de zi de pe Cornelia Salceanu 17, Platanilor 2 sau Sever Bocu 44 A.