Timisoara va avea clinica specializata in operatii pe inima la copii!

TIMISOARA. Bolile cardio vasculare ocupa primul loc ca rata de mortalitate in Romania. Iar daca in trecut erau considerate afectiuni ale oamenilor trecuti de prima tinerete, in ultimii ani, medicii ingrijesc pacienti cu infarct de la varste extrem de scazute, printre ei copii care sufera de astfel de afectiuni. Tocmai pentru a veni in sprijinul micutilor cu probleme cardiace, medicii Institutului de Boli Cardio-Vasculare din Timisoara au facut deja demersuri pentru infiintarea unei clinici specializate in tratamentul cardio-vascular la copii.

„Ca proiecte de dezvoltare imediata, vrem sa dezvoltam chirurgia cardio vasculara pediatrica, a copilului si noului nascut. In acest sens, am demarat toate procedurile administrative, suntem in plin proces de avizare administrativa a unei structuri de acest tip, facem parte dintr-un protocol de colaborare realizat intre Ministerul Sanatatii si statul italian, anumite clinici din Italia, in ceea ce priveste implementarea chirurgiei cardio vasculare la copii si nou nascuti in Romania”, a precizat medicul Constantin Luca, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara.

instutitul-de-boli-cardio-vasculare-saloane-24

In plus, pentru ca numarul oamenilor cu afectiuni cardiace creste de la un an la altul, specialistii lucreaza nu doar ca sa ii trateze pe acestia, ci si la un proiect de constientizare a factorilor care duc la imbolnaviri, pe care vor sa il aplice la nivel national.

„Este singura institutie de profil din vestul tarii care trateaza dupa metode moderne infarctul miocardic acut, sindroamele coronariene acute si in care se practica implantul de electrostimulatoare cardiace si totodata sigurul care are chirurgie cardio-vasculara. Deservim un teritoriu imens din aceasta tara. Pana in prezent, 14.000 de oameni au trecut anul acesta pragul institutiei, iar dintre ei 7.000 au fost internati.Este foarte mult, pentru ca avem un numar de 170 de paturi si un numar foarte mare de urgente. Au fost aproape 2.500 de urgente in primele zece luni ale anului, un numar mai mare cu 15% fata de anul 2015. Numarul cazurilor de infarct miocardic a crescut si el cu aproape 20% raportat la 2015, si anume 1000 de pacienti cu infarct”, a mai spus managerul spitalului.

In plus, medicii sunt nemultumiti ca, desi exista un proiect de preventie a bolilor cardio vasculare inca din 2009, de la an la an, apar noi proiecte insa niciunul nu se concretizeaza.

„Exista, acum 5 propuneri de preventie a bolilor cardio-vasculare, ale unor companii farmaceutice, ale unui partid politic si unul prezentat ca fiind al presedintelui Romaniei. Numitorul comun al tuturor acestor programe este absenta societatilor profesionale medicale. Societatea Romana de Cardiologie are un program depus la Ministerul Sanatatii, pentru prevenirea bolilor cardio vasculare, inca din anul 2009, iar supriza pe care o avem este ca in permanenta apar gruprui de lucru si tot felul de propuneri de programe, dar niciunul dintre ele nu vine sa sprijine programele societatilor medicale profesionale. Chiar saptamana viitoare, noi am fost invitati, ca societate de cardiologie, sa sustinem un program de preventie al bolilor cardio vasculare. Dincolo de cifre, principala noastra problema nu este sa tratam cat mai multi pacienti, ci sa nu ajunga sa se imbolnaveasca. Strategia esentiala a Societatii Romane de Cardiologie este prevenirea bolilor cardio vasculare in Romania”, a adaugat Gabriel Tatu-Chiritoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Pentru ca medicii sa fie cat mai bine informati si sa afle care sunt cele mai moderne tehnici de tratament in patologia cardio vasculara, la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara de la Padurea Verde a fost organizat, impreuna cu Grupul de lucru – Cardiologie de Urgenta al Socitatii Române de Cardiologie, un curs destinat tuturor medicilor specialisti din vestul tarii, despre „Tratamentul de urgenta al pacientului acut dezechilibrat”.

instutitul-de-boli-cardio-vasculare-saloane-35

Cursul a avut loc vineri, 4 noiembrie, iar la el au participat o serie de personalitati ale cardiologiei romanesti, printre care presedintele Societatii Romane de Cardiologie, medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, prof. dr. Lucian Petrescu, conf. dr. Diana Tint, dr. Valentin Chioncel, conf. dr. Calin Pop si alti specialisti ai medicinei.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.