TIMISOARA. Un parteneriat intre Primaria Timisoara si o compania privata va duce la instalarea unor noi statii de masurare a calitatii aerului in tot orasul.
Anuntul a fost facut de primarul Dominic Fritz. Aceste noi dispozitive urmeaza sa fie amplasate in 16 locatii din Timisoara si sunt mai performante decat cele existente in prezent. Mai mult, de intretinerea acestora se va ocupa fundatia care le ofera.
„O sa punem la punct in Consiliul Local un parteneriat cu o fundatie care activeaza in domeniul protectiei mediului. Ne-a oferit sa amplaseze senzori de masurare a calitatii aerului in 16 locatii din oras. In Timisoara, avem 4 statii de masurare a calitatii, deci cu aceste statii crestem capacitatea de a masura calitatea aerului. Sunt statii mai performante decat cele pe care le avem, care monitorizeaza doar o parte din particule. Ma bucur ca astfel de parteneriate prind contur, pentru ca toate problemele orasului nu vor fi rezolvate de primarie, ci trebuie sa ne mobilizam cu totii si de aia ma bucur ca din ce in ce mai mult lucram si cu mediul privat si cu fundatiile„, a spus primarul Dominic Fritz.
Concret, cele 16 statii vor monitoriza, pe langa datele meteo si concentratiile de particule din aer, numite in limbaj tehnic PM2,5 si PM10, care, practic, vor ajuta la formarea unei imagini asupra poluarii cu praf din oras.
Aceste statii sunt mai performante decat cele patru existente in prezent si care monitorizeaza doar concentrantiile de PM10 (particule mai mari de 10 microni). De asemenea, noile statii au un consum redus de energie electrica, doar aproximativ 1,6 kilowati-ora/luna.
“Astfel, vom putea, cu ajutorul autoritatilor de mediu, sa identificam rapid si exact poluatorii din oras si, in acelasi timp, sa avertizam timisorenii. Deoarece datele vor fi publice si actualizate in timp real, si timisorenii isi vor putea forma o imagine corecta asupra poluarii din oras si vor vedea daca masurile pe care le vom lua vor imbunatati real calitatea aerului pe care il respiram cu totii. Acordul de parteneriat urmeaza sa fie inaintat consilierilor locali spre aprobare si are o durata initiala de 12 luni, el putand fi prelungit ulterior. Ma bucur foarte mult ca astfel de parteneriate prind contur pentru ca toate problemele orasului nu pot fi rezolvate doar de primarie”, a declarat Dominic Fritz.
Iata si unde vor fi amplasate noile statii de masurare a calitatii aerului:
1. Calea Sagului, langa intersectia cu Ana Ipatescu
2. Liviu Rebreanu, langa intersectia cu Brancoveanu
3. Surorile Martir Caceu, langa intersectia cu Ripensia
4. Take Ionescu, langa intersectia cu Mihail Kogalniceanu
5. Calea Aradului, zona intersectiei cu Miresei
6. Calea Aradului, zona intersectiei cu Liege
7. Gheorghe Lazar, langa intersectia cu Circumvalatiunii
8. B-dul Cetatii -in zona intersectiei cu strada Closca;
9. Pasajul Jiul;
10. Strada Budai Deleanu – in zona intersectiei strada Iuliu Maniu;
11. B-dul Vasile Parvan – in zona Piatei Leonardo da Vinci;
12. Strada Divizia 9 Cavalerie- in zona intersectiei intersectie cu strada Sever Bocu;
13. Intersectia AEM- Calea Buziasului (posibilitate comparatie cu Statia TM4 a Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului – RNMCA)
14. Strada Ion Mihalache- in zona intersectiei cu strada Andrei Saguna;
15. Strada Garii, in zona intrarii ELBA;
16. Strada Aristide Demetriade – in zona intersectiei cu strada Frigului (Zona Continental)
Pareri
Si ce trebuie demonstrat?
1. Taxa de „polutie”, pardon poluare pentru masinile sub EURO 6 si Diesel. Este prevazut in directivele EU, chiar daca acum incercam sa o luam pe ocolite
2. Nu inmatricularea masinilor mai vechi de 8 ani (EURO sub 5)
3. … 10. (as putea sa dau inca justificari, dar vorba romanului, nu le da idei ca se vor face „destepti” (pe desteptii)