TIMISOARA. Ministerul Sanatatii propune infiintarea a opt Autoritati Teritoriale de Sanatate Publica. Printre acestea se numara si Timisoara, care ar avea in subordine inca trei judete din zona de vest a tarii.
Astfel, cele opt Autoritati Teritoriale de Sanatate Publica ar urma sa fie infiintate in Bucuresti, Iasi, Cluj, Mures, Timis, Dolj, Prahova si Constanta, prin reorganizarea Directiilor de Sanatate Publica si transferul activitatilor catre administratia locala, conform unui proiect de hotarare de Guvern.
Noul centru regional Timis, ar urma sa aiba in subordine judetele Timis, Caras-Severin, Arad si Hunedoara.
„Inca nu am primit informatii despre cum se va reorganiza DSP Timis. Am aflat ca se doreste regionalizarea, insa deocamdata nu avem detalii, oficiale. Ministerul nu ne-a trimis nicio informare deocamdata. Asteptam si noi ca odata ce se va infaptui aceasta regionalizare, sa vedem si care sunt normele de aplicare„, a declarat Horia Vermesan, directorul DSP Timis.
Principalele domenii de activitate ale Autoritatilor Teritoriale de Sanatate Publica (ATSP) sunt sanatatea publica si inspectia sanitara de stat. Rolul acestor noi structuri va fi sa puna in aplicare politica de sanatate publica pe plan local, sa identifice problemele locale prioritare de sanatate publica, sa elaboreze si sa implementeze actiuni locale de sanatate publica.
De asemenea, ATSP au, in principal, urmatoarele atributii: coordoneaza si monitorizeaza respectarea si aplicarea unitara a reglementarilor din domeniul sau de activitate, asigura activitatea de control si inspectie sanitara pentru verificarea aplicarii reglementarilor din domeniul sanatatii in unitatile aflate in aria administrativ – teritoriala de autoritate, asigura depistarea factorilor de risc la adresa sanatatii publice, evaluarea si analiza riscurilor reprezentate de acestea pentru sanatate, instituirea si/sau impunerea masurilor de eliminare sau, dupa caz, de diminuare a riscurilor si asigura coordonarea tehnica si metodologica a retelei de sanatate publica de prevenire a imbolnavirilor, supraveghere si controlul bolilor transmisibile si netransmisibile, sanatatea in relatie cu mediu, sanatate ocupationala, promovarea sanatatii.
Proiectul de act normativ mai prevede ca se transfera de la Directiile de Sanatate Publica judetene si cea a municipiului Bucuresti, catre administratia publica locala, mai multe activitati, printre care: coordonarea unitatilor sanitare aflate in reteaua autoritatilor administratiei publice locale, evaluarea modului de asigurare a asistentei medicale curative si profilactice, monitorizarea aplicarii normelor de functionare a unitatilor medicale, indiferent de forma de organizare, si urmarirea aplicarii criteriilor referitoare la calitatea serviciilor medicale.
De asemenea, ATSP trebuie sa organizeze si sa coordoneze asistenta medicala in caz de calamitati, catastrofe si situatii deosebite. Astfel, institutiile si unitatile sanitare care asigura asistenta de sanatate publica, in cazul aparitiei unui focar de boala transmisibila, precum si in situatia iminentei izbucnirii unei epidemii, au obligatia sa dispuna masuri specifice.
Conducerea noii structuri este asigurata de un director executiv, functionar public de conducere, care este ajutat de un comitet director compus din directorul executiv, sef departement sanatate publica, inspectorul sef teritorial, seful serviciului economic si coordonatorul centrului operativ de urgenta. Conform proiectului, conducerea oficiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti este asigurata de un sef serviciu.
Numarul maxim de posturi ale ATSP si Oficiilor de Sanatate Publica este de 2.880 posturi, iar repartizarea se face prin ordin al ministrului Sanatatii.
Pareri
Este momentul ca in fruntea acestei Autoritati Teritoriale de Sanatate Publica sa fie un medic adevarat , un cadru universitar iubit de studenti si respectat pana si de adversari : Conf.univ.dr.Florin BIRSASTEANU.