TIMISOARA. Popasuri in cinematografia romaneasca si un dialog cu pasionatii care doresc sa afle care sunt piesele de rezistenta ale istoriei filmului sunt prezentate la Libraria Carturesti, in cadrul lansarii volumului Pseudokinematikos 2 – Bucuriile filmului.
Volumul „Pseudokinematikos 2 – Bucuriile filmului”, semnat Marian Sorin Radulescu va fi lansat marti, 2 octombrie, ora 19, in libraria Carturesti din Iulius Mall. Alaturi de autor vor participa scriitorul Daniel Vighi si cronicarul de film Lucian Mircu.
Coloana sonora a serii, un amestec de ambiental si jazz, apartine compozitorului Adrian Enescu, iar in cadrul evenimentului se va proiecta si scurt-metrajul „Ajutoare umanitare”, regizat de Hanno Höfer.
„Marian Radulescu e un indragostit iremediabil de cinema. Dar si un cautator al desavarsirii launtrice, care stie sa-si pastreze busola spirituala in aventura prin hatisurile ademenitoare ale artei a 7-a. Cel de-al doilea volum al sau de eseuri cinematografice, Pseudokinematikos 2, confirma aceasta dubla consacrare, sesizabila inca din cartea sa de debut. Dar mai sunt compatibile, la inceputul acestui mileniu al marilor disensiuni, cele doua coordonate – filmica si religioasa? Marian Radulescu ne arata ca da, ori, mai bine zis, alege chiar el filmele in care cele doua dimensiuni – cultura omului din afara si cea a omului launtric – intra in dialog. Pentru a ajunge, astfel, pe caile subiective ale unor note de lectura, la piesele de rezistenta ale istoriei filmului, cele care au modelat si vor continua sa modeleze generatii”, il descrie pe autor Elena Dulgheru.
„Daca in primul volum Pseudokinematikos autorul a cartografiat popasurile obligatorii in cinematografia romaneasca, aici mareste scara si schiteaza o planisfera, o harta a intregii lumi cinematografice. Lista lui Marian Radulescu e de fapt un canon. Un indreptar cu filmele de capatai, filme cruciale. Acest canon nu e rigid (ca un decalog) si nu are pretentia de a fi integral, dar e un bun inceput. Cele aproape 100 de titluri cercetate aici pot fi privite ca o educatie, ca o fundatie. Sunt filme-indicator, filme-far, borne de folos in aceasta fascinanta calatorie numita Cinema. Daca le vezi, n-ai cum sa te ratacesti in labirintul vizual care ne inconjoara. Ele sunt ca un fir din ghemul Ariadnei care se desira in carte, incepand cu anul 1916 si pana in 2011. Cu Pseudokinematikos 2, Marian Radulescu isi intareste rolul de calauza cinematografica, cu ajutor de la intaia sa „calauza”, Andrei Tarkovski. Autorul adreseaza o noua scrisoare de dragoste catre Cinema, dar si o propunere-invitatie pentru slefuirea interioara prin „filme de constiinta”. Odata ce ti-ai insusit acest canon, ochiul tau nu va mai putea fi incetosat, pacalit, distras. Va fi curat si va recunoaste adevarata lumina”, adauga Lucian Mircu.