Experienta redusa in domeniu a clinicilor din Romania care asigura depozitarea celulelor stem, neglijenta in serviciu netaxata prea aspru, dar si temerea ca banca ar putea falimenta. Sunt cateva dintre motivele care au determinat cele mai multe dintre timisorence sa isi depoziteze celulele stem la banci din strainatate.
Celulele stem se pot folosi in general in tratamentul bolilor de sange. In Romania exista trei banci private unde mamele isi pot depozita celulele stem: la Bucuresti, Cluj si Timisoara. Reprezentantii bancii de celule stem din Timisoara sustin ca in ultimele patru luni in banca din oras a scazut numarul de recoltari cu aproximativ 20%.
„Din punctul nostru de vedere scaderea se justifica prin faptul ca anumite companii de celule stem de pe piata au inceput sa promoveze partea comerciala a acestui serviciu, adica sa prezinte parintilor faptul ca primesc un biberon sau un carucior, nu la nivel stiintific”, ne-a spus Simona Culea, reprezentant medical al Bancii de celule stem din Timisoara.
Multe dintre mame opteza pentru depozitarea celulelor stem in strainatate, iar unul dintre motive il reprezinta experienta redusa in domeniu. Cea mai veche banca de celule stem din Romania are o experienta de sase ani, in vreme ce la Timisoara aceasta functioneaza de doi ani.
“Nu am incredere in depozitele din Romania. Din mai multe motive. Unul este acela ca, deocamdata, experienta in domeniu a clinicilor din Romania care asigura depozitarea este inca redusa. Apoi, sa nu uitam ca in tara lui “merge si-asa” oricand exista riscul unei neglijente in serviciu, care, de regula, la noi, nu este taxata prea aspru, iar celulele pot sa fie compromise. Fie pentru ca are loc o pana de curent, iar generatoarele nu functioneaza ori nu sunt asigurate din ratiuni de economie. Mai mult, mai abitir ca in alte parti exista riscul unui faliment si am temerea ca ma voi trezi ca nu voi fi anuntata la timp de un eventual transfer al celulelor in alta parte”, ne-a spus Cristina Iordachescu, una dintre mamele din Timisoara care au decis sa isi depoziteze celulele stem intr-o banca din Belgia.
In cazul deciziei pentru a opta pentru clinica din Belgia, experienta acesteia si-a spus din nou cuvantul, insa si raportul calitate pret. Totodata medicii de acolo tin in permanenta legatura cu parintii. Legat de teama mamicilor in cazul falimentul firmelor, reprezentantii clinicii din Timisoara sustin ca exista un contract semnat cu o alta clinica din tara pentru transferul lor.
“In cazul in care firma da faliment, noi avem un contract semnat cu o alta banca de celule stem din Bucuresti prin care noi suntem obligati sa dam toate probele acelei banci, in aceleasi conditii, fara costuri suplimentare pentru parinti”, ne-a mai spus Simona Culea.
In ceea ce priveste transportul celulelor stem in strainatate, procedura nu este una foarte complicata. Dupa ce persoana s-a decis la ce firma vrea sa depoziteze celulele va primi pe mail un cotract, care va fi semnat, scanat si retrimis pe mail. In prima faza se achita costul kitului de recoltare (cutia in care sunt puse celulele pentru transportul catre laboratorul de analize). Cutia vine acasa prin posta, iar viitoarele mame merg cu ea direct la maternitate in ziua in care are loc nastere si o predau medicului.
“Doctorul recolteaza celulele si le pune in acea cutie care mai apoi trebuie, in 48 de ore, sa ajunga la laborator. Odata ajunse la laboratorul cu care lucreaza clinica, celulele sunt supuse unor analize complexe si abia dupa ce sunt declarate viabile, familia este anuntata prin e-mail sau telefonic, iar aceasta isi da consimtamantul pentru depozitarea lor si, evident, achitarea sumei care acopera tinerea lor in conditii speciale vreme de 18-20 de ani”, ne-a mai spus Cristina Iordachescu.
In privinta transportului, majoritatea clinicilor lucreaza cu firme de curierat rapid. Fie vine un agent si preia cutia, fie cineva din familie o duce la sediul societatii de curierat. In ceea ce priveste taxele ele pornesc de la aproximativ 1.300 de euro si pot ajunge pana la aproximativ 2000 de euro pentru o perioada de aproximativ 20 de ani.