TIMISOARA. Ziua de 2 iunie a fost declarata, oficial, din acest an, ‘Ziua Nationala a adoptiei’. Chiar daca in ultima vreme numarul adoptiilor a crescut mult, exista inca multe probleme majore cu care se confrunta atat viitoarele familii adoptive, cat si copiii care asteapta ca cineva sa-i ia si pe ei acasa.
In Romania, procedura medie de adoptie dureaza aproximativ 1 an și 2 luni, acesta fiind unul dintre cele mai scurte termene la nivelul tarilor Uniunii Europene. De exemplu, in unele tari UE, evaluarea in vederea atestarii unei familii sau persoane ca apte sa adopte dureaza, in medie, un an, iar procedura adoptiei dureaza intre 2 si 7 ani.
Fiecare caz in parte, fiecare copil si fiecare familie adoptiva, are o poveste presarata cu sperante, cu momente de deznadejde, cu bucuria lucrului bun implinit, dar si cu amintirea cumpenelor prin care au trecut pana sa ajunga la un deznodamant fericit.
Daca cele mai multe familii adoptive isi doresc un copil cat mai mic, cu varsta pana intr-un an, exista si parinti pentru care asta nu conteaza.
Dorin si Stela din Timisoara au adoptat o fetita de 8 ani. Procesul de adoptie a durat in jur de o jumatate de an si va fi finalizat in cateva zile. Cei trei se cunosc insa foarte bine, pentru ca, de-a lungul procesului de integrare in viitoarea familie, fetita si-a petrecut weekend-urile alaturi de cei care-i sunt acum parinti.
“Suntem foarte bucurosi ca am avut sansa sa avem o fetita minunata. La noi este plina casa, s-a schimbat totul. In momentul in care apare un copil, mai ai de invatat de la el si invata si el de la noi. Nu au fost pasi usori, a fost destul de anevoios drumul, destul de lung, dar cu multa vointa, cu dragoste, ajungi la ceea ce ai asteptat demult. Asa cum intr-o casatorie nu este usor, asa nici cu un copil nu este usor. Este o persoana total diferita si trebuie a ne adaptam unii cu altii, ceea ce cere multa rabdare, timp si dragoste“, spune Stela, mama adoptiva.
Femeia sustine ca atat ei, cat si sotului, nu le pare rau nicio clipa pentru pasul pe care l-au facut, dar recunoaste ca pe acest drum au avut parte si de momente de impas. Si-au dorit, la inceput, cu copil mai mic, pentru ca sa simta ca au facut parte din copilaria lui, ca i-au pus creionul in mana, ca l-au invatat sa rosteasca cuvinte. Acum insa se bucura din tot sufletul de fetita lor.
“Este in clasa I-a, este o fetita minunata, invata bine, sunt multe lucruri pe care putem sa o invatam, pentru ca si noi am invatat de la parintii nostri sau de la altii. Suntem o familie aproape implinita, mai sunt cativa pasi de urmat, cateva zile si avem apoi o viata inainte”, a mai spus mama adoptiva.
Timisorenii ar adopta numai ingeri: micuti perfecti, cu bucle blonde si ochii albastri
Specialistii atrag si ei atentia asupra faptului ca “alegerea” unui copil doar in functie de varsta sau de aspectul fizic reprezinta o greseala.
“In general, exista un sablon, care se mai pastreaza inca uneori, in ceea ce priveste atitudinea familiilor adoptatoare. Sa fie un copil de varsta mica, daca s-a putea de cateva luni, blond, frumos, cu ochii albastri … atat! Eu socotesc ca fiecare copil are frumusetea sa interioara si exterioara, asa cum fiecare dintre noi avem partile noastre bune, dar si neajunsuri. Atitudinea discriminatorie, pe care unii au manifestat-o, ii afecta pe copii, in sensul ca nu doreau copii de varsta mare, nu doreau copii de etnie rroma, nu doreau copii cu probleme de sanatate. Pentru copil asta insemna o finalitate foarte tare definita, aceea de a ramane in sistem (in grija statului n.r.) . Ceea ce va spun ca nu este bine. Socotesc ca pe termen mediu, datorita colegilor mei care au dus munca de consiliere cu familiile adoptatoare si le-au lamurit ce inseamna un copil de varsta mare, de etnie rroma, cu probleme de sanatate, si-au schimbat optiunile pe parcurs si am constatat in perioada de monitorizare post adoptie ca parintii sunt foarte fericiti“, a declarat Emilia Milutinovici, director DGASPC Timis.
In prezent, in Timis sunt 116 copii greu adoptabili – cu diferite afectiuni, care au varste peste 5 ani sau sunt de etnie roma. Ei nu sunt inclusi, in prezent, in niciun proces de adoptie.
De la inceputul anului si pana acum, in Timis, au fost pronuntate 24 de incuviintari de adoptie in instanta si 23 de incredintari in vederea adoptiei.