Timisorenii au cantat alaturi de Fanfara Militara Imnul National al Romaniei

TIMISOARA. Ziua Imnului National a fost sarbatorita si la Timisoara prin intonarea Imnului si parada militarilor in fata Garnizoanei din centrul orasului. Timp de cateva minute timisorenii stransi la ceremonie au fredonat Imnul National, insa doar primele doua strofe, celelate versuri fiind o adevarata necunoscuta pentru multi dintre cei prezenti.

Cei mai incantati de aceasta sarbatoare au fost picii veniti in numar destul de mare pentru a-i vedea pe soldatii de la Garnizoana sau pe Scorpionii Galbeni din cadrul Batalionul 32 Infanterie Mircea.

In fiecare an am venit. Mi-a spus bunicul ca e ziua Imnului si am venit sa ascult fanfara si sa-i vad pe soldati. Este foarte frumos, insa nu cred ca atunci cand voi fi mare voi dori sa ma fac soldat„, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Marius Morariu, un pusti de doar 9 ani.

Bunciul sau, in varsta de 70 de nai, Gheorghe Rogobete, l-a adus la Ziua Inmului pentru a-i insufla inca de mic simtul patriotic. „Din pacate in Romania zilelor de astazi noi nu mai stim sa scoatem in evidenta spiritul acesta de patriotism. Cred ca acum de-abia incepem sa-l descoperim si cred ca suntem pe un drum bun. S-a vazut astazi cand oamenii au inceput sa cante alaturi de militari. Nu e rau ca au cantat doar doua strofe, ar trebui sa vedem partea plina a paharului, ca au stiut chiar si atata„, spune Gheorghe Rogobete

FOTO: Dariana Dragos

Istoria imnului national al Romaniei

Ideea unui imn national a aparut in prima parte a veacului al XIX-lea cu ocazia festivitatilor oficiale la care participau domnitorii romani. Prin 1862 a fost organizat un concurs public pentru imnul noului stat constituit prin unirea Valahiei cu Moldova. Castigatorul acestuia a fost compozitorul Eduard Hubsch cu piesa „Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei Sale Printul Domnitor”.

Aproape 20 de ani mai tarziu, poetul Vasile Alecsandri scria „Imnul regal”, care devenea imnul de stat al Romaniei, fiind intonat pentru prima data in 1884. Acordurile lui s-au auzit in Romania pana in 1947.

In perioada comunista au fost intonate mai multe imnuri de stat. Amintim aici pe cel datorat poetilor Eugen Frunza si Dan Desliu, „Te slavim Romanie” (1953-1977) sau pe cel care i-a urmat pana in 1989, „Trei culori cunosc pe lume”, care era o varianta modificata a unui cantec patriotic al compozitorului Ciprian Porumbescu.

Versurile imnului national actual al Romaniei apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al epocii Revolutiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet si culegator de folclor. Totusi, exista voci care il considera pe compozitorul George Ucenescu autorul muzicii imnului national. Poemul „Un rasunet” al lui Andrei Muresanu, scris in vremea Revolutiei de la 1848, a fost pus pe note in cateva zile de Anton Pann si cantat pentru prima data pe 29 Iulie 1848 la Ramnicul Valcea (la 18 zile dupa izbucnirea revolutiei).

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.