De la terenul pe care trebuie construita o locuinta pana la problemele tehnice de montare a sapelor, parchetului, ceramicii sau amenajarea interioara a spatiului, specialisti din domeniul constructorilor au aratat celor interesati ce ar trebui sa faca pentru a obtine casa dorita. Consultanta solicitata de acestia pe proiectele caselor aflate in santier a ajutat la evitarea unor cheltuieli nejustificate care insumeaza mii de euro.
Dupa ce o firma din Timisoara a identificat problemele pe care oamenii le fac in mod frecvent atunci cand decid sa isi construiasca o casa, o companie a venit cu o initiativa unica in zona de Vest a tarii. O serie de trei conferinte, deschise tuturor celor care se afla in stadiul de proiect sau lucrare in executie a propriei locuinte. Ingineri, designeri, profesori dar si alti specialisti din domeniul constructiilor și amenajarilor au oferit consultanta gratuita la showroom-ul Tempini Solutions de la Timișoara.
„M-am apucat de constructia unei case in urma cu doi ani și jumatate. Acum sunt la partea de finisaje interioare. Am participat la aceste conferinte pentru ca imi doresc ca viitoarea locuinta sa fie una fara cusur. Mi-au fost de folos discutiile despre materialele care trebuie folosite in finisaje precum si discutiile despre tot ce inseamna cheltuieli neprevazute”, declara Cristian Nistorescu.
„Sunt foarte multe aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand construim o casa, sunt foarte multe capcane, nefiind specialisti putem sa cadem in ele iar asta inseamna costuri mai mari pentru noi, in sensul ca dupa o vreme trebuie reinvestiti alti bani. Nimeni nu vrea sa plateasca pentru o casa mai mult decat este necesar, asa ca e important de stiut, dinainte de a incepe lucrarile care sunt materialele din piata care nu afecteaza sanatatea copiilor mei si a mea si cel mai important lucru, faptul ca numai specialistii pot sa ne ajute in asta, declara Anca Sava”, participanta la conferinte.
Astfel, fiecare participant a primit consultanta ceruta pe anumite situatii intalnite in diferite stadii ale proiectului. S-au evitat greseli pe unele proiecte care insumau mii de euro.
Daca la prima conferinta s-au abordat subiecte despre solutiile tehnice si materialele de constructie care nu ne afecteaza sanatatea, la cea de-a doua conferinta s-a pus accentul pe culoare si design. Astfel, timisorenii au aflat faptul ca anul acesta peretii caselor sau piesele de mobilier imbraca Marsala. Adica noua culoare a anului – un brun roscat care poarta numele unei localitati din Italia, renumita pentru vinurile sale. Este sfatul dat de Mihai Caraghiaur, unul dintre designerii de interior ce a executat zeci de proiecte pana in prezent.
Un alt aspect important discutat a fost arhitectura ecologica, mai precis cum se poate construi o casa cu materialele potrivite pentru a avea un impact cat mai scazut asupra mediului si asupra noastra. Rares Bradeanu, specialist in domeniul constructiilor a identificat in piata care sunt materialele recomandate si cum trebuie acestea puse in opera.
Totodata, timisorenii au primit mai multe sfaturi utile privind montarea parchetului. “Parchetul sa fie depozitat circa 10 zile in ambientul unde va fi montat pentru stabilizarea la umiditatea ambientala a cladirii. De asemenea, peretii de sticla, foarte la moda astazi, necesita un sistem special de ventilare care trebuie proiectat in functie de caracteristicile locatiei, in caz contrar, peretele va creea in permanenta condens”, spune Gigi Nacev, directorul firmei Tempini Solutions Romania.
Conferintele au fost organizate in showroomul companiei Tempini de pe Calea Aradului nr. 115 pe parcursul a trei zile din lunile ianuarie, februarie si martie.