TIMISOARA. Sunt timisorenii ecologici? Numarul mic al deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) colectate de societatea de salubrizare din orasul de pe Bega sugereaza faptul ca timisorenii sunt inca legati de vechea aparatura si au renuntat la putine televizoare uzate, calculatoare stricate sau masini de spalat vechi de ani buni.
„In primele 6 luni ale anului 2011, RETIM Ecologic Service a colectat de la timisoreni 17,59 tone de DEEE (0,055 kg/loc.). In aceeasi perioada a anului 2012 s-au colectat 8,09 tone de DEEE (0,025 kg/loc.). In tot anul 2011 s-au colectat 29,56 tone de DEEE (0,092 kg/loc.)“, ne spune Livian Hotico, purtatorul de cuvant al RETIM. Timisorenii beneficiaza permanent de patru puncte de colectare a acestui tip de deseuri, colectarea in aceste puncte este gratuita, de luni pana sambata, intre orele 8- 20, la adresele de pe site-ul www.retim.ro. La pagina servicii exista toate precizarile necesare la care au acces timisorenii, explica acesta.
Pe langa varianta predarii deseurilor electrice, timisorenii au varianta acelor campanii majore de peste an de curatenie generala, cea de primavara si cea de toamna, cand DEEE-urile sunt colectate separat. Daca le este greu sa renunte la radioul vechi de pe vremea comunismului, pentru ca ii leaga diverse amintiri despre informatiile primite de la Europa Libera, solutii pentru obtinerea unuia nou sunt destule. Mai multe companii deruleaza programe tip „Rabla“ la frigidere, masini de spalat sau televizoare, astfel incat clientul scapa de aparatura veche, uzata si se alege cu una noua, mai performanta si mai ecologica, si la un pret mai bun. Pe langa aceasta varianta, cei care doresc sa scape de fierul vechi de calcat sau de alte deseuri electronice pot participa la campaniile organizate de mai multe organizatii nonguvernamentale de colectare a acestora.
In judetul Timis, campania Asociatiei RoRec „Locul deseurilor nu este in casa. Trimite-le la plimbare!” a debutat, anul acesta, in data de 24 martie, la Timisoara, in zona de nord a orasului si a continuat in 31 martie, in zona de sud a municipiului. Au urmat actiuni in localitati din intreg judetul. Caracterul nociv al acestor deseuri este mai mare decat cel al deseurilor menajere, motiv pentru care timisenii pot depune DEEE si la oricare dintre cele doua doua centre de colectare permanente, deschise de Asociatia RoRec, cu sprijinul autoritatilor, in Sacalaz, zona Parc Industrial Sacalaz, si la Sannicolau Mare, Str. Drumul Comlosului.
Ce prevede Legislatia
Directiva 2012/19/UE privind deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) a fost publicata oficial la 24 iulie 2012 in Official Journal of the EU. Statele Membre UE au la dispozitie 18 luni pentru transpunerea noii directive in legislatiile nationale. Astfel, pana la transpunerea prezentei directive in legislatiile nationale, rata de colectare actuala de 4 kg/loc ramane in vigoare, urmand ca, de la mijlocul anului 2016, rata de colectare minima sa fie de 45%, calculata pe baza greutatii totale a DEEE colectate intr-un an, exprimata ca procent din greutatea medie a EEE introdusa pe piata in cei trei ani precedenti. in a doua etapa prevazuta de directiva, incepand cu 2019, rata de colectare minima care trebuie realizata anual este de 65% din greutatea medie a EEE introdusa pe piata in cei trei ani precedenti.