Timisorenii care locuiesc in 111 cladiri istorice de patrimoniu vor plati impozite marite cu pana la 500% anul viitor pentru ca nu s-au apucat sa le renoveze

TIMISOARA. Se pregateste supraimpozitarea celor care stau in 111 imobile din patrimoniul arhitectural al Timisoarei. Primaria solicita CLT sa aprobe majorarea cu 500% pentru cei care nu s-au apucat sa faca lucrari de reabilitare.

CITESTE SI: Investitii de sute de milioane de euro si lucrari in Timisoara si in tot judetul. Bilantul Aquatim la sfarsit de 2023

Prin programul de sprijin al municipalitatii, initiat in 2016 in vremea lui Nicolae Robu si modificat si imbunatatit de catre administratia Fritz, pana acum doar 3 dosare au fost depuse pentru finantare in vederea renovarii de imobile.

In acest an, locatari sau presedinti de asociatii din 54 de cladiri ce trebuie renovate au cerut consiliere specialistilor care coordoneaza programul de sprijin financiar al Primariei Timisoara.
Cei care fac lucrari de reabilitare pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe cladire pentru 5 ani, cu conditia sa respecte conditiile de eligibilitate din HCL privind taxele si impozitele locale.

In afara programului municipalitatii, pentru 18 imobile istorice au fost emise Autorizatii de Constructie, unde locatarii isi fac reabilitarile pe banii lor.

Primaria Timisoara a actualizat regulamentul pentru supraimpozitarea cladirilor istorice in 2022, in baza caruia impozitul pe imobil poate fi majorat cu 300-500%. Multi proprietari au inceput sa se conformeze si au demarat lucrari de reabilitare a cladirilor pe care le detin. Peste 700 de cladiri clasate au fost verificate in ultimii 2 ani.

Doar anul acesta, echipele primariei au analizat 554, din care la 167 s-au trimis somatii si la 111 se aplica masura de supraimpozitare.
Proprietarii care isi reabiliteaza cladirile beneficiaza de facilitati fiscale pentru 5 ani.

Pe lista de supraimpozitare in 2024, se afla imobile aflate pe strazile Ghe Lazar, 1 Decembrie, Republicii, Palanca, Paul Chinezu, Piata Victoriei, Piata Adamachi Vasile, Feldioara, Ghe Doja, Martir Sorinel Leia, Memorandului, Mihai Viteazu, 16 Decembrie, Ady Endre, Piata Mocioni, Odobescu, Anton Seiller, Brasov, 3 August, Anton Pann, Piata Aurel Vlaicu, Baader, Badea Cartan, Constantin Titel Petrescu, Costache Negruzzi, Dacilor, Dr Gh Marinescu, Ecaterina Teodoroiu, I.L. Caragiale, Episcop Joseph Nischbach, Mihail Kogalniceanu, Splaiul Nistrului, Petre Ispirescu, Petru Rares, Piata Romanilor, str Scolii, Stefan cel Mare, Take Ionescu, Timocului, Piata Traian, Zavoi, str Sibiu, Splaiul Nicolae Titulescu, Rusu Sirianu, Grivitei, Emile Zola, Brancoveanu, Closca, Porumbescu, BP Hasdeu.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte bine. Astia ar vrea sa le renoveze primaria, daca nu cu fonduri europene, macar cu fonduri locale, iar ei sa beneficieze de creșterea prețurilor. Dupa ce ca si asa au pus mana pe ele ca fiind nomenclaturisti care au beneficiat de repartitii, iar dupa 1990 le-au putut cumpara in rate la pretul unui pechet de țigări/rata lunară.

  2. Ar fi o măsură corectă și echitabilă doar dacă banii din impozitul majorat ar fi folosiți pentru a efectua lucrări la acele clădiri, altfel este doar un furt legalizat.

  3. Nici locatarii din tarile vestice nu-si renoveaza cladirile din lipsa de altceva de facut cu banii, o fac pentru ca-i obliga legea. Greu, incet, dar intram si noi in lumea buna.

  4. Aperol, ce medicamente iei ? Adică cum ? Tu când iei o amendă de la poliția rutieră, din acei bani îți repari mașina ??? Nu frate. Ăia sunt proprietari, au fost notificați, somați, etc. Ori si le renovează, ori plătesc impozit mărit, la fel ca în alte țări, ori și le vând. Foarte simplu.

    • Trăim în România și ca niște români proști spunem că e bine…. În alte țări, când a fost cazul să reabiliteze clădiri istorice, statul a plătit integral, cetățenii au plătit în avans și în 10 ani au primit rambursarea. Dar aici sunteți toți niște fenomene

      • Asa este și în orașul asta. Exista programe prin care Primaria reabilitează clădirea și proprietarii plătesc în rate pe 10 ani 30% din valoarea lucrărilor. Dar mentalitatea de gigi contra își spune cuvantul

  5. Care stat a plătit integral? Ai uitat sa- ti pui apa în vin. Poate administrația locala! Și cetățenii au plătit în avans? Dacă au plătit în avans, nu a plătit statul ala al tău!

  6. ce imobile sunt vizate pe str Emile Zola? sunt tare curios daca cei vizati se vor conforma.

  7. Dar cladirile istorice care sunt in propritatea statului Roman cine le va renova?

    • Pentru ele nu plateste nimeni impozit marit. Doar proprietatile private sunt urmarite de marirea impozitului. Daca nici astia nu sunt comunisti…

  8. Costa mii euro doar sa obtii aprobarile. Primaria vrea sa forteze oamenii sa vanda pe preturi de nimic cum au facut tiganii dupa anii ’90…ca nu au de unde sa scoata zeci de mii euro de apartament cat e media.
    In loc ca primaria sa arunce banii pe concerte, parade ghei, 50000 euro pe muscate la geamurile primariei, luminite de Craciun si alte asemenea aberatii…mai bine foloseau banii sa renoveze cladirile cu clauze ca proprietarii sa returneze esalonat banii. Nu mai discutam daca in loc de stadionul tampit, 170 milioane euro mergeau spre anveloparea si renovarea cladirilor…si locuri de parcare.

    • Ca și răspuns scurt și la obiect la elucubrațiile dvs, avizul de începere a lucrilor costa 1170 lei. Se emite pe baza unui dosar, care poate sa si-l facă gratis deponentul, iar dacă nu deține cunoștințele de a face acest dosar, asa cum a fost cazul meu – am plat 350 euro unui arhitect

      • Hai sa fim seriosi cu cei 350 de euro. Despre ce imobil este vorba si ce suprafata este inclusa in proiect ?

  9. Bravo Fritz, nu te lăsa !!! Bravo, bravo, bravo !!! Jupuiestei pe toti !!! O sa faca firmele USR-istilor proiecte pe banda rulanta !!! Inca un tun dat in Timisoara !!!

  10. In principiu masura e buna. In ro daca nu ii obligi, oamenii, de bunavoie nu vor face nimic. Insa nu toti cei care locuiesc in aceste case sunt din categoria celor cu bani. Cunosc doua batrane (peste 80 ani) care locuiesc in astfel de case si nu isi permit sa plateasca asemena lucrari, iar de mutat la varsta asta…

  11. Si eu am cunoscut o batrana, tot asa la vreo 80 de ani, care stătea în 3 camere, nu de alea de la blocurile comuniste de 50 mp, ci de 100 mp . Nu avea copii, iar apartamentul era moștenit de la părinți, care au fost cineva în Timișoara, asa ca a ramas moștenire la un nepot care a fost pe la ea de zeci de ori mai puțin decât mine. Pai, nu era mai bine sa se mute intr- o garsoniera și cu diferenta sa- și trăiască bătrânețile fără griji? Dacă nu ar fi fost subvenționată căldură, asa cum e și astazi, pensia ei mergea pe incalzirea apartamentului. Sigur la asta trebuie sa te gândești la 60- 65 de ani, nu la 80 și

    • Nu-i asa ca iti place sa dai lectii de viata ? Parerea acelei doamne nu conteaza ? Daca pentru ea toata viata s-a desafasurat in acel apartament, cum vii tu si ii spui sa plece ca ti se pare tie mai simplu sa traiasca int-o garsoniera ? Si tu ce tot cautai pe la doamna , voiai sa primesti tu apartamentul prin testament ? Mare binevoitor esti tu pe banii altora. Dar tu de ce nu vinzi ce ai si sa te muti intr-o tara mai saraca si sa traiesti din diferenta de bani ? Nu ai fi frumos sa ti se aplice tie prima oara propria gandire ?

      • Eu am fost coleg de scoala cu fratele ei.care era cu 12 ani mai tanar( tatal mostenitorului). Deci eram cunoștințe bune. Tu in schimb ești un imbecil! Nu i- am zis niciodată sa facă ceea ce credeam eu ca e bine. Daca nu ai fi un analfabet functional ai fi înțeles asta din cele relatate de mine. Dupa cum ai comentat, n- ai înțeles nimic. Eu știu câte sacrificii a facut aceasta femeie ca sa nu- și vândă aoartamentul și sa rămână în el. Ceea ce n- ai inteles – și nici n- ai cum sa înțelegi pentru ca asa cum ti- am zis ești un analfabet f care știe doar sa citească – este : pentru cine a facut acele sacrificii? In niciun caz pentru ea. Pune mana pe carte, dacă nu e prea târziu, caci cu astfel de judecati te vei face de rușine!

        • Tu mori de ciuda ca nu ti-a ramas tie apartamentul. In afara de a-l face pe ala analfabet si imbecil, mai stii si altceva ? Te-a ginit omul ca voiai apartamentul si de-asat sari ca ars. Si alti oameni stiu sa citeasca printre randuri. Mori tu de grija unei persoane care tot ce vrea este sa stea intr-un apartament in centru ? Nu potidormi tu noaptea de asta. Nu te mai da marinimos , ca nu esti. Scrii ca femeia nu trebuia sa faca ce zici tu, dar tot ce zici tu scrii ca era mai bine. Nu ti-e rusine de caracterul tau ? Daca nu aveai nimic de zis, nu ziceai. Dar ramani fiert ca altul a mostenit apartamentul si nu tu. Poate stia femeia ce stia despre tine de nu ti l-adat tie. Si mai sterge-te pe la gura dupa ce mananci rahat, si verificati vocabularul. Ala nu te-a jignit, dei in dex sunt detule cuvinte urate prin care poti fi caracterizat. Tu nu poti sa dai lectii de morala si faci pe intelectualul dupa ce jignesti pe altull. Sa iti fie rusine. Postarea ta nu are ce cauta aici.

      • conteaza parerea ei si nu prea. Daca mamica ta ti-ar fi lasa mostenire un cotet de masina a carei intretinere costa triplu fata de una noua, ai fi tinut-o? cu toate ca ai copilarit cu ea.

        orasul se schimba, daca nu tii pasul cu schimbarile, ramai pe dinafara.
        „Dar tu de ce nu vinzi ce ai si sa te muti intr-o tara mai saraca….” -> pentru ca imi permit sa nu ma mut, spre deosebire de tanti, care nu isi permite un apartament istoric.
        daca eram in situatia babutei, vindeam si de restul banilor imi luam un asistent personal.

        • Se pare ca doamna avea alta parere. Si totusi, ce treaba are oricine cu alegerea unei persoane. La batrani se gasesc repede multi sa comenteze ca nu au. Esti, totusi, un pic pe partea ipocrita. De ce nu se maresc pensiile cum prevede legea. A vrut sa ramana in apartamentul ala din centru. Si pana la urma , vorbind foarte sec, cine se bucura cu adevarat de acele fatade ? Trecand peste datoria morala de a intretine ceva , totusi , nu cei care au spatii comerciale profita ? De ce ar trebui pusa la cheltuiala o persoana care nu are beneficii directe din respectiva cheltuiala ? De ce nu sunt obligati toti oamenii , indiferent daca e centru sau nu, sa isi repare fatadele ? De ce se face aceasta diferenta ? Ti se pare corect sa trebuiasca sa repare doar unii ? Unde este echitatea si egalitatea in drepturi si obligatii ? Postarea nu e un pic imorala , nu ti se pare ? Cand nu o sa mai fii tanar, o sa fii bolnav etc., ti-ar conveni sa ti se ia dreptul de a avea o proprietate doar pentru ca altii hotarasc ca tu trebuie sa cheltuiesti enorm ca sa o intretii ? Tu ii consideri pe acesti batrani ca inutili si le impui sa se mute , ca asa gandesti tu acum. Ne mai auzim peste 50 de ani, sa vedem cum o sa gandesti atunci. Democratia inseamna sa respecti si parerea celuilalt, nu doar pe a ta. Dar cum nu stii ce inseamna dictatura, ti se pare ca excelezi in gandire.

  12. Orice cladire trebuie intretinuta iar faptul ca sumele sunt mai mari la cele istorice este treaba proprietarilor, nu a primariei. Daca nu isi permit sa detina un astfel de imobil, sa-l vanda.

  13. Locuiesti acolo unde iti permiti.Prea au fost lasati sa isi faca de cap.Arata jalnic multe cladiri.

  14. Problema e ca nu se aproba nicio reabilitare daca nu e facuta cu o firma de arhitectura de-a lui Fritz (Negrisanu, etc.)

    Decat sa le renoveze proprietarii vor prefera sa vanda mai ieftin si le va cumpara Latcau cum si-a luat si in Piata Sinaia de la traficantul ala.

    • Ar trebui sa postezi ce informatii ai mult mai detaliat. Oamenii trebuie sa stie despre mafia din jurul Primariei Timisoara si cum functioneaza cu adevarat acesta institutie. USR a fost votat ca sa scapam de coruptie, nu ssa inlocuim o coruptie cu alta coruptie. Hotii striga hotii ! e vorba din batrani. Se aplica si aici. Posteaza cat mai multe informatii despre situatia adevarata si cercurile de interese din acesta primarie.