Timisorenii care locuiesc in cladirile din Piata Victoriei sunt obligati sa reabiliteze fatadele. Amenzi de pana la 8.000 de lei pentru cei ce refuza!

TIMISOARA. Specialistii din Primaria Timisoara lucreaza in aceasta perioada la un regulament specific pentru Piata Victoriei, prin care zona va deveni una „prioritara de protejare si interventie”. Prin acest regulament, Executivul Primariei Timisoara ii va obliga pe proprietari sa isi reabiliteze fatadelor cladirilor istorice.

Practic, Primaria Timisoara se apuca de reabilitarea cladirilor, iar proprietarii vor pune o cota parte – de la 20% pana la 40% -, pe care o vor achita lunar la Primaria Timisoara. Este ca un credit pe care timisorenii care locuiesc in centru il vor lua de la municipalitate, fara dobanda, a tinut sa precizeze primarul Nicolae Robu.

Cei care refuza sa intre in programul ce va fi lansat in aceasta perioada de Primaria Timisoara vor plati amenzi drastice: intre 4.000 si 8.000 de lei, spune Legea.

„Exista o lege care obliga proprietarii care locuiesc sau functioneaza in cladiri monument sa si le intretina. Noi venim in intampinarea lor si nu le pretindem sa contribuie cu sume mari, ci doar cu o cota parte. Mai mult de atat, acea cota parte nu trebuie sa fie pusa de ei pe loc, ci le-o esalonam pe parcursul a 10 ani. Cu alte cuvinte, noi ii creditam pe acesti proprietari inclusiv pentru acea cota parte ce le revine, cea de cofinantare. Mai mult de atat chiar nu se poate face pentru rezolvarea acestei probleme. Probabil cofinantarea va fi in plaja de la 20% si pana la 40% din valoarea totala a lucrarii. Lucrarea va fi acoperita de Primarie, cu bani din bugetul local, iar cetatenii vor rambursa partea lor, lunar. Noi nu le percepem dobanda. Lucrarile vor fi contractate de municipalitate pe baza Legii achizitiilor publice”, a declarat edilul-sef al Timisoarei.

In aceste zile, angajatii Primariei finalizeaza regulamentul specific Pietei Victoriei, lucrarile la prima cladire urmand sa inceapa in vara aceasta. Vorbim despre prima cladire dinspre parcarea Modex. La sedinta extraordinara care va avea loc joi, consilierii locali vor vota o hotarare care va declara zona Pietei Victoriei ca zona prioritara de protejare si interventie.

„Va fi o zona prioritara de protejare si interventie, conform cu prevederile Legii 422/2001. La art 17, alineatul 1, litera h, se mentioneaza ca proprietarii de monumente istorice au obligatia sa asigure efectuarea lucrarilor de conservare, consolidare, restaurare, precum si alte lucrari conform prevederilor legale. Hotararea de consiliu local va declara drept cladiri apartinand ansamblului urban interbelic Corso cu acest statut cladirile din Piata Victoriei nr. 1, 1a, 1b, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, de pe strazile Gheothe nr. 1, Paulescu nr. 1 si Paulescu nr. 2. Cladirile cu nr. 5,6,7 nu sunt cladiri istorice si fac obiectul programului de reabilitare termica pe care l-am initiat”, a explicat primarul.

Probabil ca in timpul verii, in cazul cel mai fericit, considera primarul, se va putea incepe lucrarea, dar exista si posibilitatea ca prima cladire sa fie finalizata in 2013.

„Pentru anul 2013 ne putem angaja la reabilitarea unei cladiri. Daca situatia financiara ne-o va permite, si cand spun asta am in vedere credite bancare si o crestere a veniturilor locale, atunci desigur ca putem sa punem in practica mai mult decat permite acest cadru pe care il cream noi (ne permite sa reabilitam toate cladirile din Piata Victoriei). Putem aprecia ca reabilitarea unei cladiri poate fi asumata pe anul 2013. Nu se face si consolidare a cladirilor, acest proiect vizeaza reabilitarea fatadei, nu intra nici acoperisul. Repararea acoperisurilor este foarte costisitoare”, a conchis Robu.

Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Locale, Daniela Seracin, Legea 422/2001 spune ca proprietarii care nu efectueaza lucrari de consolidare, conservare si restaurare la cladirile de tip monument istoric risca sanctiuni intre 4.000 si 8.000 de lei. Primarul e determinat sa-i amendeze pe cei ce refuza sa intre in proiectul pe care il lanseaza.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „Practic, Primaria Timisoara se apuca de reabilitarea cladirilor, iar proprietarii vor pune o cota parte – de la 20% pana la 40% ”

    Il invit pe primar sa imi repare si mie fatada la casa. Sunt deacord sa platesc pe loc cei 40% iar restul de la „fraierii” ce platesc impozite.
    Ah, numia cei din centru beneficiaza de asta? Pai nu e discriminare atunci?

    Daca nu sunt capabili sa-si reabiliteze cladirea, atunci sa o vanda acum, nu dupa ce e renovata si ii creste pretul!!

    • @ddd: pentru reabilitarea unui bloc normal nu se dau bani? Acolo nu plangi? Cate blocuri s-au reabilitat in TM? Centrul este un loc (poate printre singurele) vizitate de turisti. Vrei sa asteptam pana strang proprietarii bani din pensii ca sa se faca renovarea? Nici cu proiectul asta nu sunt sigur ca va reusi.

      Bine ca te deranjeaza reabilitarea dar nu te deranjeaza subventia gigacaloriei (pe care tot noi o platim).

      PS: acelasi sfat si tie: vinde casa, cumpara un apartament la bloc (de ce nu, chiar in centru) si vei beneficia si tu de ajutor. La dat din gura sunteti toti maestri

  2. Pentru ddd…
    nu cred ca iti permiti sa platesti 20-40% dintr-o lucrare licitata de Primarie. Pretul lucrarii va fi mult supralicitat si in aceste conditii saracii oameni vor fi obligati sa plateasca firmele de casa ale Primariei.
    Daca facem o paralela renovarea casei Bruck din Piata Unirii a costat 300.000 de euro. 40% reprezinta 120 000.Nu stiu cati locatari sunt in cladirea din centru, dar cu siguranta costurile vor fi de ordinul miilor de euro/locuinta. Nu este exclus ca unii sa nu pata plati si sa fie fortati in acest fel sa-si vanda apartamentele celor cu bani, adica romilor.
    In rest sunt de acord cu initiativa primariei de a renova cladirile istorice din oras, dar solutia propusa nu cred ca este viabila.