Timisorenii, chemati sa isi spuna parerea despre Traseul Revolutiei, proiectul de 4,3 milioane de euro, finantat prin PNRR

TIMISOARA. Traseul Revolutiei, primul proiect al Primariei Timisoara finantat cu 4,3 milioane de euro prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), intra in consultare publica.

Dupa mai multe intalniri cu revolutionarii din Timisoara si discutii cu cei implicati direct in Revolutia din Decembrie ’89, cei care se ocupa de proiectul privind Traseul Revolutiei au publicat prima varianta a acestuia.

In cadrul intalnirilor cu revolutionarii, au fost prezentate principiile, continutul si design-ul proiectului memorial de amenajare urbana si au fost aflate opiniile persoanelor care au fost implicate direct si care pastreaza vie memoria acelor zile.

Astfel, prima propunere a echipei de proiectanti prevede amenajarea unor zone, la nivelul pavajului, in 9 puncte cheie ale orasului, reprezentative pentru perioada Revolutiei. Conform viziunii proiectantilor, materialele folosite pentru a marca respectivele spatii ar urma sa fie bronzul si granitul turcoaz, iar in vecinatatea lor vor fi plantati si arboro.

Fiecare dintre cele 9 zone va contine texte explicative despre ce s-a intamplat in acel loc in Decembrie 1989, precum si un citat dintr-o marturie a unui participant direct la evenimente. De asemenea, in fiecare loc va exista un text (inclusiv in Braille pentru nevazatori) care trimite la platforma de realitate extinsa (virtuala/augmentata/mixta) a proiectului.

Tot in cadrul acestui proiect, va fi construita o aplicatie web in care va fi incarcata o arhiva dinamica cu fotografii, inregistrari video si audio si alte documente referitoare la Revolutie si oras. In fiecare dintre locurile mentionate cu ajutorul acestei aplicatii de realitate extinsa, ce va putea functiona pe baza functiei de geolocatie a telefonului, vor putea fi accesate materialele documentare intr-o experienta multimedia bazata preponderent pe imagine si sunet. Traseul virtual al Revolutiei poate fi accesat nu doar de la fata locului, ci de oriunde din lume.

Propunerea proiectantilor poate fi consultata in perioada 21 decembrie 2021 – 21 ianuarie 2023, AICI.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. aveti perfecta dreptate ,”traseul” ar trebui sa cuprinda PMT ,prefectura si sa ajunga la parlament si voda ,doar asa s-ar putea face un pic de ordine ,urmand apoi priponirea tuturor tradatorilor de tara ,confiscarea averilor pana la rudele lor de garadul 3 , tuturor din ultimii 33 de ani !

    • Fara o CAMPANIE TICLUITA de Profesioniști AUTENTICI în COMUNICARE, pentru ATRAGEREA TINERILOR pe acest traseu, va fii doar alt proiect prăfuit, legat de promovarea revoluției. Numa bun de bifat și SIFONAT alți bani…dar ATÎT
      La care poate 5 moși și babe își vor plînge copii odată pe an. Suna cinic, dar absolut REAL, pentru că EXACT ASTA SE INTIMPLA ACUM!!
      Deci, SINGURUL CRITERIU trebuie sa fie ATRAGEREA MASIVA a tinerilor în parcurgerea traseului!! Că de proiecte prăfuite, ptr festivități insipide, suntem sătui… Dacă nu veți pune accentul pe acest deziderat, (prin mijloace specifice gîndire de EXPERTI in domeniu), pentru a-i atrage PRIORITAR pe TINERI, curind se va ajunge la STERGEREA MEMORIEI COLECTIVE. 😡
      De la atîta bunăvoință și mai ales AMATORISM