TIMISOARA. Istoria se cladeste si prin viu grai, iar cea de-a doua editie a proiectului Memoriile cetatii al Asociatiei Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, isi propune sa contribuie la consolidarea patrimoniul imaterial prin consemnarea unor momente autentice, asa cum sunt ele relatate de catre oamenii obisnuiti care au trait acele vremuri si nu le-au uitat.
Memoria revolutiei tale va fi o arhiva a memoriei colective ce va reuni laolalta fragmente de amintiri. Asadar, timisorenii sunt invitati sa scrie despre acele amintiri care pareau uitate: despre cum era viata obisnuita pe atunci, cum si cu ce se jucau copiii, cum se distrau adultii, despre sentimentele din zilele Revolutiei sau despre zvonurile care circulau pe atunci.
”La 30 de ani de la Revolutie vrem sa readucem in memoria colectiva mai mult decât evenimentele din acele zile. De aceea, Memoria revolutiei tale va reflecta amintirile, povestile personale care nu se regasesc neaparat in cartile de istorie, dar care surprind atmosfera vremurilor de atunci” declara Simona Neumann, directorul executiv al Asociatiei Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii.
Locuitorii orasului Timisoara, si nu numai isi pot trimite povestile pe adresa de email [email protected] cu subiectul: „Memoria revolutiei tale” pâna in 20 octombrie 2019. Textele selectate vor fi publicate pe o platforma online, dar si intr-un catalog tiparit.
De asemenea, carti postale realizate la Muzeul Consumatorului Comunist ce infatiseaza obiecte din Epoca de Aur, vor circula prin cartierele din Timisoara in aceste zile, in cadrul proiectului Memoriile cetatii. Ele marcheaza aniversarea Revolutiei, functionând ca un element nostalgic care reactiveaza memoria colectiva.
Memoriile Cetatii este un proiect realizat de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii si cofinantat de Primaria Municipiului Timisoara si Consiliul Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timisoara. Capitala Europeana a Culturii 2021”, fiind parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.