Timisorenii consuma mai putina apa. Aquatim a investit aproape 200 de milioane de euro ca sa avem cele mai mici tarife din tara

TIMISOARA. Aproape 200 de milioane de euro a atras Aquatim de la Uniunea Europeana. Banii s-au investit ori se investesc in retelele de apa si canalizare din Timisoara, dar si din judet. Asa se face ca avem unul dintre cele mai mici tarife la apa din tara!

Pretul scazut, de 2,62 lei/mc, se datoreaza mai mult investitiilor facute de societatea de apa si canal. Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a tras linie la final de an si a prezentat bilantul societatii: de cativa ani a atras sume uriase de la Uniunea Europeana – 12 milioane de euro, 45 de milioane si acum aduce aproape 120 de milioane de euro, bani care vor merge in orasele din Timis.

Incepand din 1 august, timisorenii platesc un tarif unic la apa – 2,63 lei/mc, iar tariful la canalizare e de 2,29 lei/mc. Intr-un top al preturilor la apa din tara, Timisoara trece de locul 40, pe locul I fiind Buzau, urmat de Resita, unde oamenii platesc 3,26 lei/mc.

„Nu stiu sa va spun de ce e asa mare pretul in Resita. Lucram toti in aceleasi conditii pana la urma. Din contra, noi tratam apa, pentru ca o luam 70% din Bega, zici ca-i ciocolata cu lapte. Ne costa foarte mult sa o tratam. Daca am avea si noi apa de munte, ar fi chiar mai ieftin”, a explicat Ilie Vlaicu.

Daca la noi tariful este undeva la 0,5 euro/mc, in tarile din UE apa este mult mai scumpa, ajungand chiar si la 4 euro.

Seful Aquatim ne-a marturisit ca timisorenii consuma mult mai putina apa decat consumau in anii ’90, ceea ce inseamna ca oamenii s-au mai educat de-a lungul vremii si nu mai lasa apa sa curga atunci cand se spala pe dinti ori cand se barbieresc.

„In ultimii ani, consumul a scazut destul de mult. De prin anii ’98, ’99, pana in 2007, 2008 a scazut mai mult de jumatate. In ultimii 2-3 ani, s-a stabilizat oarecum la un consum de 120 de litri pe om si zi, un consum rezonabil care arata o factura rezonabila. Sa stiti ca contorizarea ne-a educat foarte mult si daca auzeam povesti ca unii isi inchid robinetul cand se spala, se intampla deja in Timisoara. Sunt multe familii cu un consum mic de apa, chiar sub medie”, ne-a dezvaluit Vlaicu.

Pana in prezent, Aquatim a investit 45 de milioane de euro pe ISPA, din care 32 au fost nerambursabili. Majoritatea s-au folosit pentru modernizarea statiei de epurare, care a fost inaugurata in luna iulie, dar si in laboratorul de control al calitatii apei, inaugurat in august 2011.

Acum, la final de an, reprezentantii societatii se lauda cu un nou proiect, a carei valoare se ridica la 119 milioane de euro. Va trebui implementat pana in 2014, in 12 localitati din judetul Timis.

„Vom inaugura 100 de kilometri de apa, 200 de km de canalizare, 3 statii de tratare in Sannicolau Mare, Recas si Gataia, dar si 7 statii de epurare in Sannicolau Mare, Jimbolia, Deta, Buzias, Faget, Recas si Ciacova. Sunt orasele mari din Timis. Deja am inceput sa gandim si sa creionam viitorul program. Noi vrem sa-l finalizam pe acesta in 2014, iar atunci sa pornim un nou program, pentru localitatile mai mici pe care noi le-am preluat. Avem 56 de localitati”, a completat Ilie Vlaicu.

Pentru acest proiect, 103 milioane este suma eligibila, 85% venind de la UE, 13% de la bugetul de stat, adica 13,5 milioane de euro, iar 2% de la bugetul local – 2 milioane de euro. Restul, 15 milioane vin de la Aquatim, pe care ii ia imprumut de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare. Si daca unele societati se plang de criza si de pierderi, Aquatim se pare ca e pe plus.

Anul acesta, in Timisoara au fost reabilitati 3,2 km de conducte si 1,5 km de bransamente, dar si alti km de conducte de apa modernizate pe mai multe strazi si bulevarde din oras.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.