Timisorenii, neinteresati de cum imparte Primaria banii in 2013! Concluzia dezbaterii pe buget: Politia Locala primeste mai putini bani

TIMISOARA. Putin peste 10 timisoreni au mers miercuri, in Sala de Consiliu a Primariei Timisoara, sa vada cum au impartit autoritatile locale bugetul pe anul 2013. Sala a fost aproape goala, doar cativa oameni au indraznit sa-si spuna pasurile in fata conducerii primariei. La dezbaterea organizata in primarie a participat doar o mana de timisoreni, cei mai multi in sala fiind consilierii locali si angajatii municipalitatii.

CITESTE SI: Bugetul Timisoarei pe 2013: aproape 300 de milioane de euro! Vezi pe ce se duc banii publici anul acesta!

Cele mai mari nelamuriri le-au avut alesii locali, care au fost curiosi sa afle daca reabilitarea termica a blocurilor mai este o prioritate pentru Primaria Timisoara, care este gradul de indatorare a orasului si de ce nu se mai dau bani pentru anumite sporturi.

In ceea ce priveste reabilitarea blocurilor si finantarea sporturilor de masa, primarul a dat asigurari ca vor avea loc si rectificari bugetare, iar gradul de indatorare al Timisoarei este de 24,6%, in conditiile in care maximum admis este 30% din totalul veniturilor proprii.

Primarul Robu promite locuinte sociale modulare

Doar 4 timisoreni au vorbit in fata conducerii Primariei Timisoara. Unul dintre ei s-a plans ca autoritatile locale nu fac nimic pentru persoanele evacuate din casele nationalizate, in conditiile in care sunt obligate prin lege sa construiasca locuinte sociale.

Dupa o mica dezbatere pe marginea unui proiect mai vechi, pentru care ar fi nevoie de 140 de milioane de lei, potrivit viceprimarului Diaconu, primarul Nicolae Robu a dat asigurari ca anul acesta va incepe constructia de locuinte sociale modulare,

„Dupa unele cifre, ar exista 230 de familii. Proiectele vechi arata ca cel putin 2 blocuri ar fi trebuit sa se faca. N-am inteles de ce nu ati reusit sa obtineti finantare de la Ministerul Dezvoltarii pentru cel putin 2 blocuri de locuinte. Dumneavoastra nu intelegeti obligatia legala a administratiei locale pentru realizarea acestor blocuri! Ministerul nu finanteaza daca nu exista pozitie in bugetul local”, a spus barbatul.

Timisoreanul a primit asigurari ca Primaria va construi „sute de locuinte sociale in acest an”, chiar de la primarul Nicolae Robu. Ar urma sa fie alocati din buget 1,5 milioane de lei.

Un alt timisorean s-a plans de starea deplorabila a strazii Mangalia, pe care taximetristii refuza sa intre sa-si preia clientii, iar nici ambulantele nu prea mai pot intra.

„Nu am vazut foarte multe strazi pe proiectul de buget. Strada Magnoliei este intr-o stare deplorabila. Nu vin taximetrele, masinile Retim vin foarte greu, in curand vor refuza sa mai intre, salvarile ajung la fel”, a spus barbatul, incercand sa se asigure ca strada pe care locuieste va intra macar la rectificarile bugetare pe investitii.

„Vom analiza problema, vor avea loc rectificari”, a raspuns primarul Robu.

Si timisorenii care locuiesc in Plopi au avut nemultumiri, mai ales ca nu au prea fost inclusi in proiectul de buget. „Eu locuiesc in zona Plopi, sud, o zona noua, in 2007 s-a aprobat introducerea de apa si canal, s-au realizat din 2008 pana in 2010 circa 80%, dar nu s-a finalizat nici acum, s-a lasat asa, asfaltul e spart. Noi am facut drumuri, am facut pod, dar lucrarea a fost scoasa anul trecut din buget, nici macar pozitie nu mai are”, a marturisit barbatul.

Explicatia edilului a fost ca in zona nu prea sunt locuinte si tocmai de aceea nu primeste finantare pe bugetul din 2013. „La o rectificare, la un moment dat, se vor aloca bani pentru finalizare”, a dezvaluit Robu.

Ovidiu Sarb a luat si el cuvantul, incercand sa afle de ce Executivul Primariei nu aloca bani pentru sporturile de masa sau pentru centura Timisoarei. A aflat ca centura va fi realizata de Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi pe fonduri europene, incepand cu 2013, si ca pentru sporturi se vor mai da bani la rectificari.

Concluzia dezbaterilor a fost simpla: timisorenii nu au fost curiosi sa afle cum au fost impartiti banii publici pe anul 2013.

Mai putini bani pentru Politia Locala

Proiectul de buget a fost deja modificat de Executiv, care a decis sa ia bani de la Politia Locala si de la alte capitole si sa-i aloce pentru locuinte sociale sau pentru sporturi. Initial, in proiectul de buget, Politia Locala ar fi primit, pentru dezvoltare, 151.000 de lei.

„Plecand de la o revizuire a proiectului de buget facuta inainte de dezbaterea publica si avand in vedere interventiile facute de cetateni in timpul dezbaterii, vom propune cateva mici modificari la buget. Vom diminua fondurile alocate pentru cateva pozitii, de exemplu la Politia Locala, si banii pe care ii vom economisi ii vor redistribui cu alte scopuri, cum ar fi constructia de locuinte modulare – si am in vedere atat studiile de fezabilitate, cat si proiectele tehnice si chiar inceperea executiei -, pentru asa ceva vom prevedea suma de 1,5 milioane lei, iar o alta parte va fi alocata pentru sustinerea unor activitati sportive care nu se regasesc in momentul de fata nominalizate in proiect”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Pana si Opozitia din Consiliul Local este de acord cu bugetul. La dezbatere au participat 3 din consilierii locali ai UPT – Uniunii pentru Timis -, doi consilieri ai PPDD si 2 de la PDL. Au fost prezenti si doi alesi municipali ai USL.

Consilierul local Adrian Orza, fost viceprimar, a tinut sa precizeze ca va vota bugetul local pe anul 2013, tocmai in ideea ca este dreptul celor care au castigat alegerile sa vina cu propria viziune asupra dezvoltarii orasului.

„Bugetul trebuie sa reflecte pe cale de consecinta acest lucru. Sigur ca sunt lucruri in buget – de exemplu au scazut investitiile si per ansamblu sumele mai mari care vin la bugetul local se datoreaza proiectelor depuse de administratia Ciuhandu pentru finantare europeana. Aici lucrurile sunt foarte clare si am subliniat acest lucru pentru ca cu ceva timp in urma se spunea ca nu exista aceste proiecte si astazi se raporteaza ca un mare succes contributia lor la veniturile bugetului local. Dezbaterile pe buget la Primaria Timisoara in administratia Ciuhandu erau foarte aprige. Votez bugetul pentru ca am vrut sa arat actualei puteri cam cum ar trebui sa priveasca opozitia lucrurile, chiar daca am anumite retineri pe cateva segmente”, a dezvaluit Orza.

Bugetul total al Timisoarei pe anul 2013 este de aproape 300 de milioane de euro, adica 1,3 miliarde de lei, cu peste 30% mai mare decat anul trecut. In 2012 a fost de 751.571.000 de lei. Sectiunea de Dezvoltare a primit 46% din buget, adica 476.309.000 de lei, in timp ce Sectiunea de Functionare are 54%, 556.071.000 de lei, a aratat sefa Directiei Economice din cadrul Primariei, Smaranda Haracicu.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pentru ce sa si mearga la o astfel de mascarada,cand e clar ca Robu,Stoia si restul vor face bugetul in asa fel incat sa isi umple veniturile fratii Cristescu cu toata clica lor…

  2. Poate au fost 10 timisoreni, dar cati jurnalisti s-au inghesuit ? Ce televiziuni au filmat si ce s-a spus la radio ? Mi-au trecut fiorii reci cu strada Mangalia, teoria conspiratiei a pus stapanire pe mine. A fost Mangalia sau Magnolia ? Ramas bun romitza ! ADIO…

  3. Dezinteres total pentru ca toata lumea si-a dat seama ca Robu a mintit non-stop aproape un an si nu isi mai pune nimeni sperante in minciunile sale

  4. Poate ca daca era atasat la propunerea de buget si PLANUL DE ACHIZITII pentru sumele respective (adica planurile de achizitii ale unitatilor din subordine care vor beneficia de bani din acest buget) si chiar concluzii ale studiilor de impact al investitiilor si analizele necesitatilor si oportunitatilor cheltuielilor, atunci ar fi fost o tema de dezbatut. Insa doar sa discutam despre alocare bugetara fara sa stim scopul proiectelor, este greu. Ar fi pura polemica bazata pe interese limitate. De fapt asa cum si este „dezbaterea”. Inutila.