Timisorenii vor avea pasaj subteran la podul Michelangelo, iar podul se va moderniza!

TIMISOARA. Doi ani! Atata vor dura lucrarile de reabilitare a podului Michelangelo din Timisoara, pod care-si va schimba complet fata pana in 2014. Aici se va reabilita podul si in zona va fi facut un pasaj subteran pe care se va putea circula pe relatia bulevardul Vasile Parvan – bulevardul Corneliu Coposu.

Banii pentru realizarea acestui proiect provin de la Uniunea Europeana, iar investitia se ridica la aproape 70 de milioane de lei, din care contributia Uniunii Europene este de 98%, iar contributia Primariei Timisoara este de 2%. Contractul de finantare a fost semnat la sfarsitul lunii decembrie. Proiectul, „Amenajare complex rutier zona Michelangelo” vizeaza construirea unui pasaj subteran pe relatia b-dul Vasile Parvan – str. Corneliu Coposu si reabilitarea Podului Michelangelo.
Separarea fluxurilor N/S – E/V se va realiza printr-un pasaj subteran pe strada Vasile Parvan cu lungimea de 583 metri, din care 111 metri reprezinta zona acoperita a pasajului. Proiectul se desfasoara intre intersectia B-dul Vasile Parvan cu strazile Traian Lalescu si strada Delfinului si are o lungime de 885 m. Gabaritul de circulatie in pasaj va fi de 5 metri.
Pentru rezolvarea circulatiei masinilor pentru celelalte relatii existente se vor construi bretele de racordare cu strazile adiacente. S-au prevazut bretele alcatuite din 2 benzi de circulatie pe sens de 3,5 metri latime. Partea carosabila este incadrata de zona verde si trotuare care pastreaza configuratia existenta in zonele adiacente. Zona giratiei existente a fost regandita si reorganizata astfel incat sa permita o mai buna circulatie si selectare a vehiculelor pe directiile dorite.

S-a prevazut realizarea unei largiri in partea dreapta a b-dului Michelangelo prin realizarea a patru benzi de circulatie pentru preselectarea accesului in intersectie. Toate accesele dispun de benzi dedicate virajelor la stanga. Virajele la dreapta sunt scoase de sub semafor si se executa prin bretele delimitate de insule de dirijare a circulatiei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Probabil va costa de două ori mai mult, pe speze locale… dar, drept „compensaţie”, va dura tot de două ori mai mult… Chiar şi cu doar un an sau doi de lucrări – va fi un infern în zonă, inutil… Caracatiţa aia de intersecţie nu are absolut nici un interes economic, 99% din trafic e doar de fiţe, din Complex la facultăţi – şi invers. Traficul putea fi fluidizat, de multă vreme, muuuult mai ieftin, prin semafoare temporizate (cu butoane funcţionale) pentru pietoni (majoritatea studenţi)… de fapt ăştia sugrumă traficul, trec pe rând a proasta… etc. E încă vacanţă, traficul e ok…
    În fine, 15 milioane de euro… Din Cetăţii – Circumvalaţiunii nu există nici un mijloc de transport RATT, „în direct”… nu ar fi fost asta o prioritate elementară? Etc…

    • Nu are cum sa coste de 2 ori mai mult, pt ca se face cu fonduri europene 98%, si acolo nu se prea poate fura, si sunt controale mai serioase. De aia am si primit asa greu aprobare de la bucuresti!

      • „Nu are cum sa coste de 2 ori mai mult, pt ca se face cu fonduri europene 98%, si acolo nu se prea poate fura…”… Ba are cum să coste, e la mintea cocoşului, mă rog… Se întrerupe circulaţia, se fac săpături, etc – astea se fac pe banii noştri…. şi să presupunem că trece termenul, se depăşesc sumele – UE ne dă cu flit (adică nu face rambursarea)… Tu ce crezi? Va exista tasta magică „Backspace”?
        Fiabilitatea proiectului e zero, oricum… Userul Dragos a invocat corect ploaia… Un asemenea pasaj, săpat la asemenea gabarit-adâncime şi aşa aproape de Bega va avea cu siguranţă mare nevoie de pompe de evacuare, dependente de marele ENEL… Memento: maşini plutind sau înecate sub cele câteva amărâte de pasaje CFR…
        Repet: „dopurile” sunt create majoritar de pietoni. Există două treceri pietonale suprasolicitate, dinspre UVT spre Complex… Soluţii mai ieftine şi rapide, gradual – semafoare cu temporizare, pasaje sub sau supraterane pentru pietoni, telegondole 🙂 , etc…
        În plus, care e oportunitatea proiectului vs. necesităţile istorice ale urbei? „Penetrarea” N-S, prin mai multe căi de acces, a reţelei CFR… Cât se stă la bariera de la UMT ?
        Principial, marea problemă e că în Timişoare există un Complex Studenţesc, în buricul târgului; în plus, e principala atracţie „turistică”… baruri, birturi, aurolaci, manele, curve, excursii cu nevasta şi copiii… revin la telegondole…

  2. Nu rezolva nimic cu pasajul ala. In tersectia va fi la fel, doar ca aglomeratia se va muta in sensul giratoriu de la intersectia cu pestalozzi.

  3. N-am vrut sa scriu eu primul despre cat de gresita este solutia pentru aceasta intersectie in modelul prezentat in acest articol. Chiar am vrut sa vad daca sunt alti oameni care vad acest lucru. Intr-adevar, si mie mi se pare ca intregul concept de solutionare este anapoda si chiar extrem de SCUMP. Inca un detaliu trebuie spus: partea de subteran s-ar putea sa devina parte expusa frecvent inundatiilor. Cat priveste problema pietonilor, asta este de fapt motivul blocarii sensului giratoriu actual. Pasarele pietonale care sa supratraverseze strazile ar fi fost cel mai simplu. 5 bucati cu sistematizarea traficului pietonal ar fi rezolvat problemele pentru cel putin 50 de ani. Dar … mai bine calvarul blocarii traficului rutier pe timpul executiei lucrarilor si bani aruncati din bugetul public. Daca se cauta justificarile amenajarii actualului sens giratoriu in cadru proiectului de acum 25 de ani (sau cand a fost facut?) sigur se va vedea calculul de dimensionare al traficului rutier care spunea in mod cert ca acopera necesitatile actuale.

  4. dar in zona de est a orasului, pe cand ceva concret pentru fluidizarea traficului?

  5. dragilor, voi cititi ceea ce scrieti? si, inainte de a scrie, ganditi?
    pasajul va rezolva multe probleme! dar nu si pe ale voastre :-)))

    • EXACT CA NISTE BABE! In loc sa fie bucurosi ca se face ceva din banii UE! Cum sa nu rezolve problemele? Oamenii astia nu au stat niciodata la coada in complex de la Olimpia pana la Parvan? Sau de la Continental pana la Parvan? Pai daca traficul perpendicular va trece prin pasaj, e EVIDENT ca nu vor mai fi asemenea cozi, si vei putea ajunge mult mai usor de la Conti pe strada Cluj de exemplu 🙂

      • Pai tocmai ca nu pare sa rezolve exact aceste probleme. Deci, am certitudinea ca aceasta amenajare nu va rezolva problema blocajelor rutiere actuale, decat daca va fi realizata in paralel cu alte amenajari rutiere in imediata vecinatate. Ceea ce se vede in fotografia planului din articol nu rezolva problema blocajelor. Va face putin mai rapida trecerea masinilor dinspre Termal catre Electro (dar nu si invers, fiindca nu este o ruta circulata) si … cam atat.

  6. Desi nu ma afecteaza direct, eu locuind in Calea Aradului, problema principala a orasului e ca e impartit in doua de calea ferata. Tot traficul din partea de sud al orasului inghesuindu-se pe O BANDA a pasajului Circumvalatiunii, cu politia dand amenzi pe banda rulanta pentru o limitare grosolana de eficientizare a traficului. La orele de varf coloana de masini ajunge pana aproape de gara. E clar ca o largire a pasajului Circumvalatiunii sau un alt pasaj era de 1000 de ori mai eficient. Referitor la Michelangelo, o pasarela la fiecare trecere pentru pietoni avea relativ acelasi impact daca nu mai mult in fluidizarea traficului. Dar bine ca se face ceva pana la urma.

    • Ai dreptate ca e FOARTE IMPORTANT un pasaj in zona de vest a orasului, de exemplu la capatul tramvaiului 5, unde CHIAR E POSIBIL si usor de facut. DAR nu ai DELOC dreptate cand zici de politie ca da amenzi pt limitarea grosolana. Limitarea e fizica, trebuie facut ceva la infrastructura, nu la regulile de circulatie.
      Tin sa te anunt ca eu niciodata nu am virat stanga de pe banda a 2-a acolo, si am stat intotdeauna la coada 5-6 semafoare, cat e necesar. Problema sunt nesimtitii ca tine (presupun ca daca te deranjeaza amenzile inseamna si tu faci magaria asta) care se baga si ne „fenteaza” pe noi, fraierii care stam la coada.

      SINGURA DATA cand am prins putine semafoare la ora de varf a fost FIX CAND ERA DE FATA POLITIA! Pt ca nu ii lasau pe astia nesimtiti sa o ia la stanga, ci ii punea sa ocoleasca prin centru. STII CAT DE BINE SE CIRCULA? Coada am prins-o de la OMV de vis-a-vis de gara, dar cu politistul acolo se circula constant si fluent, nu in dinte de fierastrau din cauza nesimtitilor. Si, cum semaforul tine destul de mult pe partea aia, am ajuns sa fiu a 2-a masina dupa doar DOUA semafoare, iar la al treilea ma trecut! ATAT de ok se circula! Coada mai lunga, dar nu stateai. Cand porneai de pe loc, coada chiar se misca, nemaifiind gatuita!

      Acuma revenind, nu inteleg de ce nu s-a VORBIT inca macar de un proiect pentru pasaj in vest 🙁

      • Ma intreb cat de destept trebuie sa fii sa ma faci nesimtit mai ales ca nu ma cunosti, nu stii daca conduc sau nu si dupa ce am spus ca nu ma afecteaza in mod direct. Cred sa suferi de sindromul statului la coada. In loc sa tragi la raspundere autoritatea ca a deschis doar un ghiseu, te iei la harta cu amaratii de langa tine ca de ce se baga in fata. Din cauza atitudinii generalizate de acest gen nu exista eficienta in Romania. Recomand tehnici de relaxare orientale si un ceai calmant. 🙂 Un alt aspect este ca politia trebuie sa aiba un rol preventiv si nu sa speculeze o limitare grosolana de eficientizare a traficului. Intamplarea face ca in una dintre actiuni am avut treaba in Corpul R al Politehnicii, observand loganul albastru al Politiei parcat pe mijlocul bulevardului si felul in care actiona. Benzile se pot separa fizic cu parapeti astfel incat odata incadrat sa nu mai poti vira la stanga de pe banda de dinainte dar observ ca politia are interesul sa dea amenzi, nu sa previna prin incadrari eficiente. Dar asta nu rezolva problema de fond.
        Se poate dubla respectivul pasaj tinand cont ca nu e o lucrare de anvergura celei de la Michelangelo.

  7. Termen de finalizare…cand o da Dumenzeu 🙂

    • Termenul de finalizare este de 18 luni de la incepere. Si fiind cu bani europeni, presupun ca se va respecta destul de bine.

  8. Ar fi interesant un studiu de trafic pentru toate arterele care converg in aceasta intersectie. Stiu ca finantarile externe sunt foarte scrupulor urmarite si cred ca exista asa ceva la dosarul finantarii. Deci … poate Opinia Timisoarei face putina investigatie tehnica si obtine cateva informatii publice privind estimarile de trafic prezente si viitoare, cu si fara amenajarea pasajului. Poate sa faca asa ceva? Ar fi interesant. Insa mai interesant este faptul ca primaria nu a facut o dezbatere publica privind investitia. Asta chiar este interesant in conditiile in care se observa din fotografie faptul ca se ocupa suprafete din parcurile din zona. Deci mai putina zona verde in „cetatea Timisoarei”.

    • Mie mi se pare ca exact cat ciupesc din spatiul verde pentru largirea la 4 benzi a bulevardului Michelangelo, se obtine inapoi prin marirea rondoului verde din mijlocul giratiei. Iar daca ti se pare ca pasajul subteran e inutil, am impresia ca tu nu ai fost niciodata acolo cu masina. Cand vii dinspre sala Olimpia pe F.C. Ripensia, de ce e coada atat de mare? Pt ca tot vin cate 2-3 masini care scapa de pe Parvan printre cei care vin de pe Michelangelo spre Cluj. Daca aia de pe Parvan care merg drept o vor lua prin pasaj, de pe Ripensia vei putea merge catre Continental fara atatea intreruperi. Nu cred ca ideea asta a fost coapta intr-o pauza de cafea, chiar cred ca va rezolva o PARTE din problema traficului la ora de varf in acea intersectie.

      • Probabil ca nu te uiti la aceeasi plansa. Observa te rog in fotografie faptul ca scuarurile care separa sensurile de circulatie de pe Pestalozzi … dispar. Deci rondoul ce va fi extins nu compenseaza nici jumatate din suprafata inierbata de pe cele doua scuaruri care dispar. Si ajung inapoi la faptul ca se va distruge o parte din suprafata parcurilor din zona intersectiei. Conform acestei fotografii asa reiese. Este evident.

  9. E adevarat, pasajul Circumvalatiunii ar avea mai mare nevoie de o reabilitare.