TIMISOARA. Primaria a introdus pe ordinea de zi a plenului de marti proiectul ce prevede aprobarea unui regulament de implicare a timisorenilor in elaborarea planurilor de urbanism. Reprezentantii cetatenilor spun ca 7 zile de la anuntare pana la supunerea la vot e un termen ilegal si cer sa se respecte legea care prevede un ragaz de o luna.
Mai multe organizatii nonguvernamentale spun ca municipalitatea nu tine cont de parerea timisorenilor. Numai cateva persoane au participat la dezbaterea de astazi din Sala de Consiliu a Primariei Timisoara pentru „Regulamentul local de implicare a publicului in elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism si amenajare a teritoriului”.
„In Legea transparentei decizionale se prevede ca un proiect sa fie plasat pe site-ul primariei, sa fie facut public, sa existe un interval de 10 zile in cadrul caruia se pot depune observatii din partea partilor interesante, propuneri sau sugestii. Iar ca acest proiect sa respecte legea, trebuie sa stea publicat 30 de zile inainte de a intra in Consiliul Local sa fie supus votului. La noi in 22 martie a fost postat acest proiect, dar nu direct la comunicate, ci a fost introdus direct in sectiunea de proiecte. Trebuia sa cautam ca sa-l gasim. Apoi l-am gasit pe anexa sedintei de maine a Consiliului Local. Deci la 7 zile de cand a fost postat, il si votam”, ne-a declarat Rodica Militaru, presedinta Asociatiei proprietarilor din zonele rezidentiale din Timisoara.
Din partea municipalitatii, consilierul local Ciprian Jichici a criticat absenta cetatenilor din sala, desi regulamentul i se pare a fi unul destul de bun.
„Consider ca acest regulament va aduce o imbunatatire semnificativa a procedurilor pentru urbanism. Nu mi se pare in regula ca acest regulament nu implica Consiliul Local. Si vad prea putine entitati direct interesate de acest subiect. Voi solicita retragerea de pe ordinea de zi a proiectului”, a afirmat Ciprian Jichici.
Si reprezentantii ONG-urilor sunt de parere ca subiectul trebuie dezbatut mai mult
„Nu este timp de azi pana maine, cand nu este prevazuta nicio sedinta de comisii. Astfel, facem doar o bifare a faptului ca facem dezbatere publica si nu tinem cont de opiniile oamenilor. Legea transparentei obliga autoritatea publica sa ne dea raspuns punctual la fiecare din observatiile noastre si sa ne spuna si de ce”, a mai spus Rodica Militaru.
Aceasta a cerut, impreuna cu reprezentantul Grupului de Initiativa in Promovarea Opiniei Publice, sa se initieze un registru de persoane care sa fie anuntate de cate ori se modifica ceva in planul de urbanism.
Arhitectul sef al Timisoarei, Ciprian Cadariu, a spus ca initiativa lor este bine venita, dar ca ar trebui sa se constituie intr-o asociatie, pentru ca municipalitatea sa stie pe cine sa anunte.
„Nu avem nimic impotriva. El poate fi infiintat, trebuie sa se stranga intr-o asociatie mai mare. Noi ii vom informa legat de toate proiectele care vor fi supuse dezbaterii publice”, a declarat Ciprian Cadariu. Cat despre acuzele aduse de reprezentantii ONG-urilor, Cadariu nu a avut nimic de comentat.